1.2 Milyar Kişi Sigara Kullanıyor
31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle açıklama yapan Yeşilay Genel Başkanı Prof.
31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle açıklama yapan Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, dünyada yaklaşık 1.2 milyar kişinin sigara kullandığını belirterek, "Tütünden kaynaklı hastalıklar sebebiyle her yıl 6 milyon kişi hayatını kaybediyor. Tütün kullanımı bu şekilde devam ederse 2030'a kadar ölen kişi sayısı 8 milyonu geçecek" dedi.
Kuruluşundan bu yana değişmez gündemi olan sigarayla etkin mücadele eden, farkındalık kampanyaları yapan ve her yaş grubuna özelleştirilmiş içeriklerle eğitimler veren Yeşilay, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla vatandaşları sigaraya karşı uyardı. Günümüzde tütün kullanımının dünyada tek başına en önemli ölüm nedeni olduğunu ifade eden Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, "Dünya üzerinde yaklaşık 1.2 milyar insan sigara kullanıyor. Tütünden kaynaklı hastalıklar sebebiyle her yıl 6 milyon kişi hayatını kaybediyor. Uzmanlar, tütün kullanımı bu şekilde devam ettiği takdirde 2030 yılına gelindiğinde ölen kişi sayısının 8 milyonu geçeceğini belirtiyor" dedi.
Kadınlar daha çok bırakmayı deniyor
Sigaranın fiziksel, sosyal ve ekonomik bakımdan yıkıcı sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılık olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Türkiye'de her yıl 100 binden fazla insanın sigaradan dolayı hayatını kaybettiğini açıkladı. Küresel Yetişkin Tütün Araştırması raporuna göre Türkiye genelinde son yıllarda sigara kullanım oranlarının erkeklerde düştüğünü bildiren Prof. Dr. Mücahit Öztürk, sigara kullanımını en fazla bırakmayı deneyenlerin kadınlar olduğuna dikkat çekti.
Prof. Dr. Mücahit Öztürk, tütün kullanmaya başlama nedenlerini "merak', "özenti" ve "arkadaş etkisi" olarak listeledi.
250 uçak dolusu insan hayatını kaybediyor
Her yıl dünyada 250 uçak dolusu insanın sigara kullanımı nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Mücahit Öztürk, "Sigaraya karşı bilinçlendirme çalışmalarımız, kampanyalarımız devam ediyor. Bu değerli ülkemizin değerli insanlarının sigara gibi zehirli bir maddeye kurban gitmesini, hem kendilerine hem sevdiklerine zarar gelmesini istemiyoruz" dedi.
Ramazan ayı fırsata dönüştürülebilir
Ramazan ayının sigarayı bırakmak için önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mücahit Öztürk, "Ramazan güzelliklerin başlangıcıdır. Kötü olan ne varsa uzaklaşmanın ayıdır. İstiyoruz ki bu Ramazan ayında bize, sevdiklerimize zarar veren tüm bağımlılıklardan uzaklaşmak için "söz" verilsin, bu ayın ruhuna yakışır şekilde iyilik, sağlık, güzellik yaygınlaşsın" diye konuştu.
Sigaranın ülkemize çok büyük maliyetlerinin de olduğunu söyleyen Öztürk açıklamasına şu şekilde devam etti; "Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir bağımlılık. Türkiye'de sigaraya her gün 90-100 milyon TL arası para harcanmaktadır. Bu da yıllık toplam 30 milyar TL'ye denk geliyor. Bu rakamla tam teşekküllü, kampüslü 3 bin okul yaptırılabiliyor. Günde içilen bir paket sigaraya yıllık toplam 3000-3500 TL harcanıyor. 20 yıl sigara kullanan, 60-70 bin TL sigaraya para harcıyor. Yani bir kişi sigara içerek, akciğer kanserine yakalanmak için yaklaşık 70 bin TL harcıyor. Bu hem bizi, hem ailemizi, hem de ülkemize zarar veren çok acı bir tablo".
Ramazan ayına da vurgu yapan Öztürk; "Ramazan güzelliklerin başlangıcıdır. Kötü olan ne varsa uzaklaşmanın ayıdır. İstiyoruz ki bu Ramazan ayında bize, sevdiklerimize zarar veren tüm bağımlılıklardan uzaklaşmak için "söz" verilsin, bu ayın ruhuna yakışır şekilde iyilik, sağlık, güzellik yaygınlaşsın" dedi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.