11. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu kapanış töreni ile sona erdi

11. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu kapanış töreni ile sona erdi

Tepebaşı Belediyesi tarafından birçok sanatsal ve sosyal etkinlik ile gerçekleştirilen 11. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu düzenlenen kapanış töreni...

Tepebaşı Belediyesi tarafından birçok sanatsal ve sosyal etkinlik ile gerçekleştirilen 11. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu düzenlenen kapanış töreni ile sona erdi.

Düzenlenen kapanış törenine, Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç'ın yanı sıra CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, sempozyuma katılan sanatçılar, mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende sempozyuma katılan sanatçılar adına bir konuşma yapan Nurdan Yılmaz Arslan, "Çağdaş eğitim, toplumları ileri götüren en önemli kurumlardır. Bilim ve sanat ise bu kurumun içini dolduran en önemli faktörlerdir. Bunlar özgürlükçü, laik ve üreten insanları topluma kazandırır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi; sanatsız kalan bir milletin, hayat damarlarından biri kopmuş demektir. İşte bu bağlamda 11. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu, bu vizyonu ve misyonu başarıyla üstlenmiş ve yerine getirmiştir" ifadelerini kullandı.

Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Bilgehan Uzuner ise yaptığı konuşmada, "Bu yıl sempozyumu 20 heykelle kapattık. 11 sanatçı 20 heykel yaptı. Bu birikim dünya çapında bir birikime dönüştü. Biz bu çalışmalara 1 yıl öncesinden başlıyoruz. Bu işin mutfağında bizim sempozyum düzenleme komitemiz var. Üniversiteden ve belediyen arkadaşlarımız ile çalışıyoruz. Belediye üniversite işbirliği iç içe geçmiş 5-6 takımın ortak çalışmasını görüyorsunuz. Dünyadan ve Türkiye'den 11 sanatçı, 12 ayrı üniversiteden yaklaşık 50 kadar öğrenci çalıştı. Büyük bir okula dönüştü burası. Sponsorlarımız bizi yalnız bırakmadılar. Başta Başkan Ahmet Ataç olmak üzere tüm belediye ev sahipliği yapıyor. Açıkçası bir aile olduk. Bu zeminin özgür ve özgün kılınmasında değerli Başkanımız Ahmet Ataç'a çok teşekkür ediyorum. Gerçek ürün çıkarmamızı sağlayan emekçilerimize çok teşekkür ediyorum. Asistanlara çok teşekkür ediyorum. Bu kadar nitelikli bir sempozyumda bizi yalnız bırakmayan Eskişehirlilerin duruşu çok önemliydi. İyi ki varlar" şeklinde konuştu.

Törende söz alan CHP Milletvekili Utku Çakırözer ise Eskişehir'in bir açık hava müzesine dönüştüğünü kaydederek, "Eskişehir'imizi bir açık hava müzesine çeviren Pişmiş Toprak Sempozyumu'nun 11. kapanışında sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyum. Eskişehir'imizde eserler parklarda, çok büyük bir heyecan. Baktığımızda sanat hissimizi güçlendiriyor. Böyle olmasına imkan veren değerli sanatçılara ve bu sempozyumu 11. kez bizlerle buluşturan sevgili Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç'a çok teşekkür ediyorum. Sempozyumun bu sene adalete adanması için de ayrıca minnetlerimi sunuyorum. Türkiye'de adalete susayan milyonlar var. 11'i artık devirdik, umut ediyorum 111'i ve daha fazlasını bizden sonra bayrağa devralacaklar ile birlikte Eskişehir'imiz ve ülkemiz kutlar" şeklinde konuştu.

Daha sonra konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise Türkiye'nin Başkan Ataç'ın gayretleri ile dünyada pişmiş toprak üzerine çalıştaylar gerçekleştirilen yegane ülke konumuna geldiğini belirterek, "Tepebaşı Belediyemizin ve sevgili Ahmet Ataç'ın kişisel gayreti ve kararlılığı sonucunda, dünyada pişmiş toprak üzerine çalıştaylar düzenlenen yegâne ülkeler arasına getirdi Türkiye'yi. Pişmiş toprak aslında çok eski bir sanat. Türkiye'de de unutulmuş bu sanat. Geçen yıl İran gezisi sırasında gördüm ki seramik, toprak ve pişmiş topraktan seramik, mimarinin çok önemli unsurlarından biri olarak bu ülkelerde gelişmiş vaziyette. Anadolu da ne yazık ki toprağın pişmiş toprağı bizler hep kiremit ve tuğla olarak, kap kacak olarak kullanageldik. Şimdi Eskişehir sanatçılarımızın elbirliği ile yalnızca kiremit, tuğla değil aynı zamanda güzel sanatlar eseri olarak anıtlar, heykeller gibi dekoratif süsleme sanatlarına imkan veriyor. Bu hiç de küçümsenecek bir şey değil. Ahmet in göreve gelmesi ile Eskişehirliler onun hizmetlerinden yararlanmada işin estetik kısmını içlerine sindire sindire keyifle izliyorlar" dedi.

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç ise Pişmiş Toprak Sempozyumu'nun kendisi için bayram niteliğinde olduğuna dikkat çekerek, "Bundan 16-17 gün önce sempozyum başladı. Sempozyum bizim için bir bayramdır. 11 ay boyunca Eylül ayının ve sempozyumun gelişini bekleriz. Mutfakta yoğun çalışmalar yapılır, herkes elini kolunu sıvar ve alana gelir, hazırlıklar başlar. Şimdi ise kapanışı yaşıyoruz, bir yönden bizim için hüzün oluyor. Toprak hepimizi bir millet gibi birleştiriyor ve yoğun üretimin sonunda kentimiz güzelliklere kavuşuyor. Bugün sanatçılarımızla beraber yerlerine konulan eserleri bir bir gezdik, hakikaten çok keyifliydi. Hem insani ilişkiler hem sanatın ortaya çıkarılması anlamında hem de alın terinin nasıl kıymetli olduğunu eserlerin yanında daha iyi hissettik" dedi.

Pişmiş Toprak Sempozyumu fikrinin ortaya çıkışı hakkında da bilgiler veren Başkan Ataç, "Toprak çok sıcak bir malzeme, 6 bin yıl önce kullanılmaya başlanmış. 2001 yılına hangi malzemeyi kullanalım diye tartışırken ortaya şamotun çıkması hepimizi sevince boğmuştu. Kentin kimliği olarak bildiğimiz toprağı sanata dönüştürmek bizi çok mutlu etmişti. Bugün 150 adet heykele ulaştık. Bunların büyük bir kısmı yeşil alanlarda. Tepebaşı bölgesi adeta bir açık hava müzesi oldu. Biz bu bölgeye gözümüz gibi bakıyoruz. Daha güzel olsun diye büyük gayret içindeyiz. Eskişehir halkının burada olması çok önemli. Burada Eskişehirlilerin gelip toprağa dokunmaları, çocukların çamurla uğraşmaları büyük kazanç. Yeter ki halkımız buna sahip çıksın. Bin yıl da sürer, 2 bin yıl da sürer" şeklinde konuştu.

Sempozyum kapsamında düzenlenen etkinliklere de değinen Başkan Ataç, "Sanatçılarımız sunumlar yaptılar, renk verdiler. Bu sene 35 tane bildirim yapıldı. 4 adet sergimiz vardı. İki hafta boyunca çocuk atölyeleri sürdü. Bu atölyelerde okullardan ve merkezlerimizden gelen toplam 750 öğrencimiz bulundu. Sokağımızda yerel üretici arkadaşlarımız vardı, 15 gün boyunca akmasa da damlayan kazançları oldu. Onlara her zaman kapımız açık. Yemek yarışmalarımız oldu, özellikle belde evlerinden katılan kadınlarımızın güveçte yaptıkları yemekler olağanüstü. Yaklaşık 80 kadın 4 kategoride; hamur, tatlı sebze ve et yemekleri ile yarıştı. Genç arkadaşlarımızın ve down sendromlu çocuklarımızın yemek yarışmaları oldu. Konserlerimiz vardı. Sempozyum açılışında kentin muhtelif yerlerinde sevgili ustamız Osman Menteş gösteriler yaptı" şeklinde konuştu.

Sempozyuma destek veren sponsorlara da teşekkür eden Başkan Ataç, "Bu sene Başak yine yanımızda. İyi ki Başak var ve ana sponsorluk yapıyor. Kanatlı Ailesi bize burayı tahsis etti, çok teşekkür ediyoruz. NeoPlus ana sponsorlarımızdandı. Böyle sıkıntılı bir dönemde desteklerinden dolayı tüm sponsorlarımıza çok teşekkür ediyorum" dedi.

Bu sene sempozyumun adalete adanmış olmasına da değinen Başkan Ataç, "Tabi yine sempozyumun en önemlisi adalet kavramına adanmasıydı. Yaklaşık 25 gün, zaman zaman Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ile beraber olduk. Hak, hukuk ve adalet adına büyük gayretle 450 km kesintisiz yürüdü, can-ı yürekten kutluyorum. Yürüyüşü dünya tarihine siyasi anlamda altın harflerle yazdırdı. Adalet hepimize lazım. Adaletin olmadığı yerde ne devlet ne insan olur. Diliyoruz Türk milleti hak, hukuk ve adalete kavuşsun. Bizim için yeni bir 11 ay başlıyor. Seneye yeni eserler kazandıracak; sektörün, sanatın ve bilimselliğin güçlendiği bir sempozyumda yeniden görüşmek üzere" sözlerini kullandı.

Konuşmaların ardından Prof. Bilgehan Uzuner, 11. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu anısına yaptıkları eseri sanatçılar adına Başkan Ataç'a takdim etti. Programda daha sonra sanatçılara ve sponsorlara plaketleri sunuldu ve hatıra fotoğrafları çektirildi. Kapanış töreni, Müzik Kutusu konseri ile son buldu.

11. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu kapanış töreni ile sona erdi

11. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu kapanış töreni ile sona erdi

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.