12’nci Uluslararası Keçicilik Kongresi Türkiye’de Yapılacak
4 yılda bir gerçekleştirilen Uluslararası Keçicilik Kongresi'nin 12'ncisi Türkiye'de gerçekleştirilecek.
4 yılda bir gerçekleştirilen Uluslararası Keçicilik Kongresi'nin 12'ncisi Türkiye'de gerçekleştirilecek.
Dünya Keçiciler Birliği Türkiye Temsilcisi Doç. Dr. İrfan Daşkıran, "Bunun ilk defa Türkiye'de oluyor olması bizim için çok önemli" dedi.
4 yılda bir yapılan Uluslararası Keçicilik Kongresi'nin 12'ncisinin Türkiye'de gerçekleştirilecek olmasını değerlendiren Dünya Keçiciler Birliği Türkiye Temsilcisi Doç. Dr. İrfan Daşkıran, "Bu kongrenin ben ülkemize ve keçicilik sektörüne hayırlı olmasını temenni ediyorum. Keçicilik kongresinin 12'ncisi bu yıl Türkiye'de gerçekleştirilecek. Bugüne kadar 11 tane dünyanın farklı ülkelerinde keçicilik sektöründe söz sahibi farklı ülkelerde gerçekleştirildi. Oldukça yüksek katılımlarla bu toplantılar gerçekleştirildi. Bunun ilk defa Türkiye'de oluyor olması bizim için çok önemli" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin keçi varlığı açısından Avrupa'da 1'nci sırada yer aldığını belirten Daşkıran, "Avrupa'ya baktığımız zaman keçicilikte söz sahibi Fransa'nın bizim onda birimiz kadar keçi varlığına sahip olmasına rağmen dünya keçi, süt ve süt ürünlerinde çok büyük bir pay aldığı, bunu da doğal olarak ülke ekonomisine ve yetiştiricilerine kazandırdığını görmekteyiz" diye konuştu.
"Türkiye hak ettiği yerde değil biz bu keçicilik kongresi vasıtasıyla hem dünyada keçicilik sektöründe söz sahibi olmuş ülkelerin temsilcileri, bilim adamları, sivil toplum örgütleri ve özel sektörü Türkiye'ye getiriyoruz" diyen Daşkıran, şunları kaydetti:
"Türkiye'de de keçicilik sektöründe söz sahibi olmuş özel sektör, sivil toplum örgütleri ve birliklerimiz, yetiştiricilerimiz bu kongreden istifade edecekler bu açıdan büyük bir önem taşıyor. Bugüne kadar son aşamasına geldik. Yaklaşık bir buçuk ay gibi bir süremiz kaldı. Dünyadan şuanda 36 ülkeden 100'den fazla katılımcımız var. Bunun üzerine Türkiye'den katılımcılarımız oldu. Kayıtlarını tamamladılar. Yaklaşık 400'den fazla katılımcıyla ülkemizde bu kongreyi düzenlemiş olacağız. Burada bizi sevindiren diğer bir unsurda sivil toplum örgütlerinin, damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliğinin aktif olarak burada yer alıyor olması onlarda birlik düzeyinde ve merkez birliği düzeyinde buna çok destek verdiler bugüne kadar baştan itibaren."
Kongreyi 2012 yılında İspanya'dan devraldıklarını söyleyen Daşkıran, "3 tane ülke vardı. Kongreye ev sahipliği yapmak için aday olan Kanada, Macaristan ve Türkiye, ülkemize kazandırdık. Tabii ki temennimiz ülkemize buradan çok sayıda çıktı sağlamak" dedi.
Kongre sürecinde birtakım tatsız veya istenmeyen gelişmeler olduğunu vurgulayan Daşkıran, "Biz bunları şuana kadar aşmış durumdayız. Toplantımızı iptal etmedik. Ertelemedik, ertelemeyi de düşünmüyoruz. Şuana kadar her şey yolunda gidiyor. Çok önemli konuşmacılarımız var. FAO'dan temsilciler var. Öz varlığımız Ankara keçileri ile ilgili ayrı bir sempozyum düzenlenecek. Bu Ankara keçisi yetiştiren ülkelerin bu konudaki bilgi birikimi ve düşüncelerini paylaşabileceği bir sempozyum" ifadelerini kullandı.
"Kongremizin logosunu "Ankara keçimiz" olarak belirledik"
Ülkenizin gen kaynağı ve varlığını dünyaya tanıtmak açısından kongremizin logosunu "Ankara keçimiz" olarak belirlediklerine dikkat çeken Daşkıran, "Diğer ülkelerinde onayıyla sağladık bunu. Böylelikle bu gen kaynağımızı, yok olma tehdidi altında olan Ankara keçimizi de tüm dünya ya tanıtmış olacağız. Burada önemli husus Türkiye'den katılımcıların özellikle sivil toplum ve özel sektörden katılımcılarımız var. Bize sponsor oldular. Böyle olanaklar Türkiye'mize ve sektör paydaşlarına çok sık sunulan imkanlar değil çünkü günümüz koşullarında farklı farklı ülkelerde yapılıyor. Güney Amerika'da yapıldı. Brezilya'da yapıldı. 4 yılda bir oluyor. Buradan oralara gitmek çok kolay bir şey değil ama şimdi bu imkan Türkiye'de bilim adamlarımız sunum yapacak. Bu insanlara birebir mevcut sorunlarımızı veya o sektörle ilgili dünyadaki gelişmeleri doğrudan sorabileceksiniz. Keçicilikle ilgili aklınıza gelebilecek tüm konuları konuşacağız. Hastalık, üreme, pazarlama, değer zinciri, sür ürünleri, organik hayvansal ürünler, organizasyon, örgütlenme bunun dışında keçicilik sektörünün ve üretiminin hangi yöne doğru yönlenmesi gerektiği ve bunun planlamasının nasıl olması gerektiği hakkında da politika üretmek anlamında tartışmalar olacak. O yüzden bizim muhakkak bu oluşumun içerisinde olmamız etkin olmamız gerekir. Bu sektörde önemli bir ülkeyiz ama hak ettiğimiz yerde değiliz" diye konuştu.
Uluslararası Keçicilik Kongresi, 25-30 Eylül tarihleri arasında Antalya'da Kervansaray Otelde gerçekleşecek.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.