15 Temmuz Şehitleri İçin Havalanan Paraşüt Demirköprü Barajı’na İndi
15 Temmuz Demokrasi Şehitleri için İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) öğrencileri tarafından üretilen ve gökyüzüne salınan yüksek irtifa balonu bulundu.
15 Temmuz Demokrasi Şehitleri için İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) öğrencileri tarafından üretilen ve gökyüzüne salınan yüksek irtifa balonu bulundu. Öğrenciler, elde ettikleri verilerle yeni araştırmalara başladı. İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, 15 Temmuz Demokrasi Şehitlerinin adlarını bilimin ışığıyla yaşatmak istediklerini belirterek, "Onlar, canları pahasına bu ülkeyi korumak için her şeyi yaptı. Biz de ülkemiz için öğrencilerimizle birlikte bayrağımızı bilimle daha yukarıya taşımak için çalışıyoruz" dedi.
İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Can Muğan'ın, İEÜ Ecospace Grubu Öğrencileri ile "15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma, Milli Birlik Günü"'nde 249 demokrasi şehidinin adlarının yazıldığı kapsülle gökyüzüne salınan yüksek irtifa balonu 20 bin metre yüksekliğe çıktı. Yüksek irtifa balonunun güzergâhını GSP ile takip eden Ecospace Grubu öğrencileri, şehitlerin isimlerinin yazıldığı kapsüle, Manisa Demirköprü Barajı'nda ulaştı.
"Bilgiler incelemede"
Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden oluşan Ecospace Grubu'nun çok özverili bir çaba gösterdiğine dikkat çeken Başkan Demirtaş, "Balona yerleştirilen deney araçları, yazılım, enerji sarfiyatı, takip ve kamera cihazlarıyla basınç, sıcaklık ve diğer bazı meteorolojik bilgilerin kayıt edildiği bilgisayar incelemeye alındı. İzmir Ekonomi Uydusu'na ilerlediğimiz bu süreçte önemli bilgiler elde edildi. Sonuçlar, öğrencilerimizin bundan sonraki çalışmalarını şekillendirecek. Şehitlerimizin adlarının yazıldığı kapsül de üniversitemiz Mühendislik Fakültemiz bünyesinde sergilemeye alındı. Bilimin ışığında şehitlerimizin adlarını sonsuza dek yaşatacağız" diye konuştu.
"2020'ye kadar İzmir Ekonomi Uydusu uzayda"
Uzaya İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin uydusunu en geç 2020 yılına kadar göndereceklerini ifade eden Başkan Demirtaş, şunları söyledi:
"Başka ülkelerin uydularıyla bilgi ve haberleri alıp göndermeyeceğiz. Kendi uydusunu üreten bir ülke olma konusunda İEÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Öğrencileri ellerinden geleni yapacak. Yüksek irtifa balonuyla çalışmalarda kullanılmak üzere yön, irtifa, düşüş eğilimi gibi bilgiler işlenmeye başlandı. Ayrıca yüksek irtifa balondaki kapsülün içinde Biyomedikal Mühendisliği ile Genetik ve Biyomühendislik Bölümlerimizin hazırladığı E-coli bakterisi ve Arabidopsis tohumları tüpleri de vardı. Kapsülün bulunmasıyla birlikte tohum ve bakteri incelemeleri de başladı."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.