17. Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali Başladı

17. Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali Başladı

Muğla'nın Fethiye ilçesinde bu yıl 17'ncisi gerçekleştirilen Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali, düzenlenen açılış töreniyle başladı.

Muğla'nın Fethiye ilçesinde bu yıl 17'ncisi gerçekleştirilen Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali, düzenlenen açılış töreniyle başladı.

Fethiye Belediyesi öncülüğünde Fethiye Turizm Tanıtım Kültür Çevre ve Eğitim Vakfı (FETAV), Türk Hava Kurumu, Fethiye Babadağ Güç birliği ve Fethiye Otelciler Birliği'nin (FETOB) desteğiyle düzenlenen ve 15 Ekim'e kadar sürecek festivalinin açılış töreni, 1965 rakımlı Babadağ'ın 1700 pistinde düzenlendi.

Festivale, 23 ülkeden 390 paraşütçünün yanı sıra dünyanın en iyi akrobasi pilotları yer aldı. Festivale katılan paraşütçüler, uçuş hazırlıklarını tamamladıktan sonra törenin yapıldığı bin 700 pistinden uçuş yaptı. Paraşütçülerin gökyüzünde oluşturduğu görsel şov, törene katılanlar tarafından ilgiyle izlendi.

Fethiye Belediye Bandosu'nun konseriyle başlayan törende konuşan Muğla Valisi Amir Çiçek, Türkiye ve dünyada Babadağ'da uçmuş olan, uçmak isteyen herkesi selamladığını söyledi. 17'ncisi düzenlenen festivalin geleneksel hale gelmesinin mutluluk verici olduğunu ifade eden Çiçek, "Babadağ, güzelliğiyle birlikte mertliği, cesareti, güveni, birliği, sevgiyi, aşılayan bir dağ. Buraya geldiğimde görüyorum ki üzüntülü gelen sevinçli, cesaretsiz gelen cesaretlenerek ayrılıyor. Festival artık gelenekselleşmiş ve terkedilmeyecek bir etkinlik haline gelmiştir. Bunun gelenekselleşmesi farklı ülkelerden birçok sporcunun katılmasıyla mümkün olmuştur. Festivalin, Fethiye ve ilimiz için değil, Türkiye için nice nesillere güzellikler taşıyacağına inanıyorum" dedi.

Babadağ'ın her yıl daha çok gelişip güzelleştiğini ifade eden Vali Çiçek, teleferik projesinin tamamlanmasıyla Babadağ'ına ulaşımın daha hızlı ve daha güvenli olacağını söyledi. Vali Çiçek; "Buraya gelen herkesin bilmesini istiyorum ki Teleferik sorunu artık çözüldü. Bugünlerde ihalesi yapılacak. Önümüzdeki yıl içinde veya sonunda inşallah buraya teleferikle çıkmamız nasip olacak. Teleferik dediğimizde sadece inme-çıkma olarak düşünmeyin. Teleferik projesinin içinde detaylar da var. Teleferikle çocuğunu, annesini, arkadaşını alan herkes buraya sadece uçmak için değil seyrü temaşa etmek için gelecek" diye konuştu.

Konuşmasına terörle mücadele verdiğimiz şehitleri anarak başlayan Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık da, "Ülkemiz terörü bitirinceye kadar mücadele sürecek. Ben burada Hakkari Yüksekova'da, Şemdinli'de mücadele eden askerlerimize, polisimize selam ve saygı iletiyorum. Türk milleti olarak arkalarındayız. Ekonomik faaliyetler de devletimizin, milletimizin ayakta olması için gerekli. O yüzden bu sportif faaliyetler, turizm faaliyetleri devam edecek. Çünkü ülkemize ekonomik güç katıyor. Bir zamanlar 70 Cent'e muhtaçken şu anda 30 milyar doların üzerinde turizmden ülkemizin geliri var. Bunu da milli bir görev olarak algılıyoruz" dedi.

Babadağ ve Ölüdeniz'in dünyada eşi benzeri olmayan muhteşem bir güzelliğe sahip olduğunu ifade eden Kaymakam Çalık, şunları söyledi; "Babadağ'ında herkesin ciddi emeği var. Burası daha da gelişecek. İniş yolu ayrı yapılacak, 900, 500, 300 rakımlarda yeni pistlerle ve daha da çeşitlendirmelerle daha ileri götürülecek. Teleferik projesi de ihale aşamasında. Hem ilçemizin hem Muğla'mızın hem de Türkiye'mizin çok ciddi turizm değerleri burada parlamaya başladı, parlamaya da devam edecek. Ülkemiz bir tarafta terörle mücadele ederken bir taraftan Avrupa'dan, dünyanın birçok ülkelerinden misafirleri ağırlıyor."

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ise, festivale Fethiye'de bulunan bütün Sivil Toplum Örgütlerinin destek verdiğini söyledi. Yamaç paraşütünün yörede yaşayan insanlar tarafından benimsenmesini istediklerini ifade eden Başkan Saatcı, şöyle konuştu: "Ölüdeniz'den birkaç çocuğumuz burada akrobasi yapıyor. Önemli olan bu coğrafyada yapılan yamaç paraşütü sporunu bu coğrafyada yaşayan insanlar tarafından benimsenmesi ve sporcu çocuklarımızın yetişmesi. 23 tane ülkeden sporcularımız geldi. Türkiye için bu çok önemli bir olay. Sıkıntılı bir süreçten geçen ülkemize 23 faklı ülkeden sporcunun gelmesi hem reklam hem güvenlik göstergesi hem de bizim için bir onurdur."

17. Hava Oyunlar Festivalini bir yöreden çıkartıp bütün ilçeye yaymak istediklerini belirten Saatcı, "Bu sene Göcek'te, Çalış'ta, şehir merkezinde Türk Hava Kurumu Başkanlığının da destekleriyle organizasyon yapılacak. Biz 17. Hava Oyunları Festivalinin bir yöreden çıkarak bütün ilçenin hatta ilimiz organizasyonu olması konusunda büyük bir çaba sarf ediyoruz. İnanıyorum ki 2018 yılında bu organizasyon çok daha farklı, çok daha güzel olacak. 15 Temmuz'da hainlerin başkaldırışı olmasaydı şimdi Türk Hava Kuvvetlerinin SOLO gösteri grubu tepemizde uçuyor olacaktı. Ama direkten dönen bir olay yaşadık. Allah bir daha onu yaşatmasın" dedi.

Festivale katılan Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Kürşat Atılgan da: "Hava sporları dünyada çok yoğun olarak, çok geniş kitlelerin iştirak ettiği bir spor. Havacılıktaki en önemli şeylerden biri güven içinde hava sporlarını yapabilmektir. Türk Hava Kurumu olarak bizim buradaki en büyük fonksiyonumuz ticari boyutu da olan bu spor burada yapılırken güven içinde yapılmasını sağlayabilecek ne katkımız olursa onu yapabilmektir. Onun dışında çok büyük amacımız ve hedeflerimiz yoktur" diye konuştu.

17. Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali Başladı

17. Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali Başladı

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.