19 Mayıs 1919 Ruhu, Kentsel Tasarımla Bütünleşecek

19 Mayıs 1919 Ruhu, Kentsel Tasarımla Bütünleşecek

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Kurtuluş Mücadelesi'nin ilk adımını attığı Samsun'da 19 Mayıs değerleri, yeni bir kentsel tasarım...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Kurtuluş Mücadelesi'nin ilk adımını attığı Samsun'da 19 Mayıs değerleri, yeni bir kentsel tasarım anlayışı ile yaşatılacak.

Atatürk ve silah arkadaşlarının19 Mayıs 1919'da Samsun Tütün İskelesi'ne ayak bastığı tarihi anı buraya yapılan tütün iskelesi ile yaşatan Samsun Büyükşehir Belediyesi, Büyük Önder'in kurmaylarıyla birlikte kaldığı Mıntıka Palas Oteli (Gazi Müzesi)'ne kadar uzanan güzergahı "Kurtuluş Yolu" olarak düzenlemişti. Belediye şimdi de Panorama 1919 Müzesi, 15 Temmuz Çok amaçlı Salonu, Cumhuriyet Meydanı ve Onur Anıtı'nı da içine alan güzergahı yeni kentsel tasarımla genişletip bütünleştirecek. Bu amaçla kentsel tasarım proje yarışması başlatan Büyükşehir Belediyesi, kent merkezini 19 Mayıs ruhu ve değerlerini koruyup yaşatacak somut objelere dönüştürmeyi planlıyor.

Şehir plancıları ve akademisyenlerin katılacağı yarışma, Haziran ayında sona erecek. Kentsel tasarım proje yarışmasıyla ilgili değerlendirmede bulunan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, 19 Mayıs'ın Samsun'un en önemli kimliği olduğunu söyledi. Samsun denilince ilk akla gelenin a 19 Mayıs 1919 tarihi olduğunu vurgulayan Başkan Yılmaz, bu ruhu ve misyonu kentsel tasarım düzeyine çıkarmak istediklerini kaydetti. Kentin böyle bir projeksiyona ihtiyacı olduğunu düşündüklerini ifade eden Başkan Yılmaz, "Koridoru artık Kurtuluş Savaşı ve o yılların tarihi misyonuna yakışır şehir mobilyalarıyla, tesislerle donatmayı ve tesislere yeni kimlikler kazandırmayı konuşurken, kentsel tasarım fikri bir tasarım proje yarışması haline dönüştü. Bu proje de amaç, istiklal ruhu ve Kurtuluş Mücadelesi'nin tarihi misyonuyla bütünleşen şehir merkezindeki alanı bu bağlamıyla giydirme, donatma, tesis etmeyi amaçlıyor" dedi.

Milli Mücadele, 19 Mayıs ruhu ve misyonuyla barışık durmayan bir takım değerlerin kaldırılarak alanı genişletmeyi düşündüklerini dile getiren Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, "Kentsel tasarımın etkileri ve tesirinin, Kurtuluş Yolu koridorunun batısında Çifte Hamam Caddesi'ne kadar, doğusunda ise tren garına kadar olan bu alan, bu kentsel tasarım misyonuna uygun bir estetik değer bütünü ve kullanım amaçları itibariyle fonksiyonlar yüklenerek yepyeni bir anlayışla yeniden şekillenmeli. Atatürk'ün ilk olarak ayak bastığı iskele, kaldığı Mıntıka Palas Oteli, Atatürk Heykeli'nin olduğu alan, Cumhuriyet Meydanı ve çevresindeki İl Özel İdare binası ve diğer tesislerin 19 Mayıs kentsel tasarım fikriyle paralellik taşıması, o anlayışın yudum yudum her noktasında kendisini hissettirdiği bir temel felsefeye dönüşmesini arzu ederek bu yola çıktık. Milli Mücadele ruhu ve değerlerini yaşatmaya ve kenti donatmaya yönelik büyük bir heyecan duyuyoruz. Şehrimizin bu önemli merkezinin, Kurtuluş Mücadelesi ile barışık, bu imgeyi yüreğimizde hissetmemizi sağlayacak bir görsel dokuya dönüştürülmesini sağlamak amacıyla bu mücadeleyi veriyoruz. Kentsel tasarım yarışma projemizin temel fikri ve temel amacı da zaten bu olmalıdır diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

19 Mayıs 1919 Ruhu, Kentsel Tasarımla Bütünleşecek

19 Mayıs 1919 Ruhu, Kentsel Tasarımla Bütünleşecek

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.