2 Bin 500 Yıllık Mezitli Dokuması Yeniden Hayat Buluyor

2 Bin 500 Yıllık Mezitli Dokuması Yeniden Hayat Buluyor

Tarihi 2 bin 500 yıl öncesine kadar giden ve günümüzde kaybolmaya yüz tutan Mezitli Dokuması, üç kurumun işbirliğinde kurulan dokuma atölyesi ile yeniden...

Tarihi 2 bin 500 yıl öncesine kadar giden ve günümüzde kaybolmaya yüz tutan Mezitli Dokuması, üç kurumun işbirliğinde kurulan dokuma atölyesi ile yeniden hayat bulacak. Mezitli Belediyesi, Mersin Üniversitesi ve Mezitli Soroptimist Kulübü, Mezitli Dokumasını canlandırmak amacıyla dokuma atölyesi kurdu.

Özellikle merkez Mezitli ilçesindeki Soli Pompeiopolis Antik Kenti kazılarında bulunan dokuma araç gereçlerinden yola çıkılarak yaklaşık 2 bin 500 yıllık tarihi olduğuna inanılan ve kıyafetten ev gereçlerine kadar pek çok alanda kullanılan Mezitli Dokumasının yeniden hayata geçirilmesi amacıyla Mezitli Belediyesi, Mersin Üniversitesi ve Mezitli Soroptimist Kulübü işbirliğinde Mezitli Belediyesi Sanatevi'nde atölye kuruldu. Dokuma atölyesinde Mezitli Dokuması'nın geliştirilmesi ve pazarlanması gerçekleştirilecek.

Dokuma atölyesinin açılışı, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mezitli Soroptimist Kulübü Başkanı Sembol Tarhan ile Kulüp Üyeleri, Makine Mühendisleri Odası Başkanı Oğuz Akar Tülücü, Mersin İdmanyurdu Başkanı Ali Tekin ve çok sayıda davetli katıldı.

"Mezitli Dokuması yok olmaya yüz tuttu"

Açılışta konuşan Soroptimist Kulübü Başkanı Tarhan, Roma ve Yunanlıların yaşadığı Soli ve Pompeiopolis'te yapılan arkeolojik kazılarda ele geçen dokuma araç gereçlerinin, bu bölgede eski çağlardan bu yana dokumacılığın var olduğunu kanıtladığını söyledi. Bulunan ağırşak örnekleri, dokuma ağırlıkları ve iğnelerin Mersin Arkeoloji Müzesi'nde sergilendiği bilgisini veren Tarhan, "Günümüzde de kullanılan, öküz boynuzundan yapılmış, yaklaşık 300 yıllık olduğu tahmin edilen mekik, bu bölgede dokumacılığın çok eski tarihlerde var olduğunu gösteren bir başka kanıtıdır. Mezitli dokumacılığı, bütün geleneksel el sanatlarında olduğu gibi yok olmaya yüz tutmuş durumdadır. Geçmişte her çadırın yanında, her evin bahçesinde kurulan tezgahlar hızla azalmaya, el dokumacılığının maliyetli ve üretim sürecinin uzun olması nedeniyle yöre halkı kendisi üretmek yerine hazır üretilmiş ürünleri tercih etmeye başlamıştır" dedi.

Mayıs 2016'dan bu yana proje ortakları ile projenin geliştirilmesi için çok sayıda toplantı yaptıklarını söyleyen Tarhan, "İki yıl sürmesini hedeflediğimiz projenin, ilk bölümünde 30 kursiyerimizle bir araya geldik. Tekstil bölümü hocalarımız, kadınlara doğru tekniklerle dokumayı öğretecekler. Aynı bölümden 2 öğrenci kızımız da kadınlarımıza dokuma konusunda atölyede destek olacaklar. Soroptimistler ve soroptimist dostları, kadınların kişisel gelişimlerinden pazarlamaya kadar birçok konuda eğitimler verecekler. Mekanın sağlanması, tezgahların alımı, lojistik destek Mezitli Belediyesi tarafından karşılandı. İki yılın sonunda kooperatifleşmelerine ön ayak olacağımız kadınlarımıza, Mezitli Dokuması'nı teslim edeceğiz. Kültürel değerlerimizi korumayı hedeflerken, kadınların ekonomik güçlerini kazanmaları istiyoruz" diye konuştu.

"Amacımız, Mezitli Dokumasını ulusal ve uluslararası platformlara taşımak"

Mezitli Belediye Başkanı Tarhan ise hayata geçirdikleri projelerde kadını ön plana aldıklarını ve kadınların ekonomik güçlerini artırmalarını istediklerini belirtti. Geçmişteki kazanımları korumaya da önem verdiklerini vurgulayan Tarhan, "Bunlardan birisi de geçmişteki tarihte başlamış fakat günümüze taşınmamış olan Mezitli Dokumasını tekrar canlandırmak istiyoruz. İçinde bulunduğumuz dönemde maalesef gelecekten çok geçmişi korumaya çalışıyoruz. Mezitli huzurun ve özgürlüğün olduğu bir ilçe. Bunun kıymetini bilmemiz gerekir. Sonuçta bizim ortak alanlarımız çok fazla. Bu projede amacımız Mezitli Dokumasını sadece Mersin'de değil, ulusal ve uluslararası platformlara taşımak. Mersin Üniversitesi hocalarına ve Mezitli Soroptimist Kulübü'ne çalışmaları için teşekkürlerimi iletiyorum" şeklinde konuştu.

İlk sipariş Mersin İdmanyurdu'ndan

Öte yandan, Mezitli Dokuması Atölyesi'nin açılışına katılan Mersin İdmanyurdu Başkanı Ali Tekin, ilk siparişi veren isim oldu. Atölyeyi Başkan Tarhan ile birlikte gezen Tekin, dokumanın Mersin İdmanyurdu'nun renkleri olan kırmızı-lacivert renklerinde dokunması ve üzerine Mersin İdmanyurdu logosunun işlenmesi durumunda yaptıkları ziyaretlerde, maçlarda ve özel misafirlerine Mezitli Dokuması hediye edeceklerini söyledi. Tekin, "Mersin'in bir değeri olan Mersin İdmanyurdu ile Mersin'in başka bir değeri olan Mezitli Dokumasını kentimizin tanıtımı için bir arada kullanabiliriz. Böylece kültürel zenginliklerimizi daha çok alana yayabiliriz" ifadelerini kullandı.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.