20. Ulusal Parazitoloji Kongresi ESOGÜ’de başladı

20. Ulusal Parazitoloji Kongresi ESOGÜ’de başladı

Türkiye Parazitoloji Derneği ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ)'nin birlikte düzenlediği uluslararası katılımlı "20. Ulusal Parazitoloji Kongresi",...

Türkiye Parazitoloji Derneği ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ)'nin birlikte düzenlediği uluslararası katılımlı "20. Ulusal Parazitoloji Kongresi", ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı.

29 Eylül 2017 Cuma gününe kadar devam edecek olan kongrenin açılışında konuşan Kongre Yerel Düzenleme Komitesi Üyesi Prof. Dr. Nihal Doğan, kongrede insanlarda ve hayvanlarda sağlık sorunları ve ekonomik kayıplar oluşturan, yaşamımızı olumsuz etkileyen ve ölümle sonuçlanabilen hastalıklara neden olan parazitlerin tartışılacağını, tanıları ve tedavi yollarının ele alınacağını söyledi. Kongrede beş gün boyunca birbirinden değerli ve yararlı paneller, konferanslar, yuvarlak masa toplantıları gerçekleşeceğini ve sözlü bildirilerin sunulacağını belirten Prof. Dr. Nihal Doğan, kongre süresince ayrıca 139 posterin de kongre katılımcılarının dikkatine sunulacağını söyledi. Kongrenin bu yılki ana temasının vektörler ve vektör yoluyla bulaşan hastalıklar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nihal Doğan, kongreye katkı sunan bilim insanlarına ve ev sahipliği için destek veren ESOGÜ Rektörlüğü'ne teşekkür etti.

Bir diğer Kongre Yerel Düzenleme Komitesi Üyesi Prof. Dr. Gül Durmaz, Türkiye'nin uluslararası alanda söz sahibi olabilmesi için elimizdeki tek şeyin bilim olduğunu belirterek, kongreyi bu açıdan çok önemsediğini söyledi. Bilim üretme ve üretilen bilimi somut hale getirerek ülke yararına kullanmanın çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Gül Durmaz, bu işin de üniversitelere düştüğünü kaydetti. Kongreye Türkiye'nin yanı sıra dünyanın dört bir yanından değerli bilim insanlarının da katıldığını belirten Prof. Dr. Gül Durmaz, Türkiye'nin bilim alanındaki yapı taşlarından birini oluşturduğuna inandığını belirttiği kongrenin zengin bir bilimsel içeriğe sahip olduğunu ifade ederek verimli geçmesini diledi.

Türkiye Parazitoloji Derneği Başkanı ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Yusuf Özbel, kongrenin görev yaptıkları bilim alanının en önemli etkinliği olduğunu belirtti ve bu nedenle gerek Tıbbi gerekse Veteriner Parazitoloji alanında çalışan herkesin bu toplantıya katılımını her zaman arzu ettiğini söyledi. Bu yılki toplantıda da önemli bir katılımcı sayısına ulaşıldığını dile getiren Prof. Dr. Yusuf Özbel bundan dolayı tüm katılımcılara teşekkür ederken, başarılı bir kongre geçirilmesini diledi.

Türkiye Parazitoloji Derneği Onursal Başkanı ve Kongre Onursal Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Özcel, dernek olarak kuruluşlarından itibaren uluslararası Parazitoloji camiasında edindikleri deneyimleri katılımcılarla paylaştı. Prof. Dr. Özcel dünyanın neresine giderlerse gitsinler hala Türkiye Parazitoloji Derneği'nin düzenlediği uluslararası kongrelerden övgüyle bahsedildiğini gördüklerini ve bundan gurur duyduklarını kaydetti. Prof. Dr. Özcel hem Türk insanının hem de Türk bilim insanının denetime önem vermesi ve program yaparak çalışması halinde başaramayacağı işin olmadığını ifade etti. Prof. Dr. Mehmet Ali Özcel ayrıca, yirmi yıl önceki durumu ile kıyasladığı ESOGÜ'nün bugün muazzam bir üniversite haline geldiğini de sözlerine ekledi.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Irmak, seyahatin ve ticaretin küreselleşmesi, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin getirdiği çevresel faktörlerin etkisiyle son yıllarda dünyada vektörlerle bulaşan hastalıkların epidemiyolojisinde önemli değişiklikler meydana geldiğini ve pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de daha önce görülmeyen hastalıkların tespit edilmeye başladığını kaydetti. Dr. Hasan Irmak kongrenin bu yılki ana temasının vektörler ve vektör yoluyla bulaşan hastalıklar olmasının da bu nedenle Sağlık Bakanlığı olarak kendileri için ayrıca önemli olduğunu ifade etti. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu olarak altı kişilik ekiple kongreye destek verdiklerini dile getiren Dr. Hasan Irmak, kongrenin başarılı geçmesini ve gerek ülkemizde gerekse dünyada yapılan bilimsel çalışmalara katkı sağlamasını dileyerek konuşmasını tamamladı.

ESOGÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Arslantaş, kongrenin zengin bir bilimsel programa sahip olduğunu belirtirken, katılımcılardan mümkün olduğunca Eskişehir'in tadını çıkarmalarını da istedi. Türkiye'deki bilimsel etkinliklere yurt dışından yabancı konuşmacı katılımında zorlukların yaşandığı bir dönemde farklı ülkelerden konuşmacıların kongreye katılımının sağlanmasını takdirle karşıladığını da dile getiren Prof. Dr. Ali Arslantaş, başarılı ve güzel bir kongre geçirilmesini diledi.

ESOGÜ Rektör Vekili Prof. Dr. İlhami Ünlüoğlu, üniversite olarak böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan dolayı çok mutlu olduklarını belirterek sözlerine başladı. Konuşmasının devamında Eskişehir ve ESOGÜ'yü kısaca anlatan Prof. Dr. İlhami Ünlüoğlu, kongreye emek veren, katılımlarıyla zenginleştiren, bilgi ve deneyim paylaşımında bulunan herkese teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Yusuf Özbel Prof. Dr. Mehmet Ali Özcel'e, Prof. Dr. Mehmet Ali Özcel ise Prof. Dr. İlhami Ünlüoğlu'na teşekkür plaketi takdiminde bulundu. Sonrasında kongre bilimsel programına geçildi.

20. Ulusal Parazitoloji Kongresi ESOGÜ’de başladı

20. Ulusal Parazitoloji Kongresi ESOGÜ’de başladı

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.