200 Parkinson Hastası İstanbul’da Bir Araya Geldi

200 Parkinson Hastası İstanbul’da Bir Araya Geldi

Parkinson hastalığının tanımlanmasının 200'üncü yılında 200 beyin pili takılı hasta İstanbul'da bir araya geldi.

Parkinson hastalığının tanımlanmasının 200'üncü yılında 200 beyin pili takılı hasta İstanbul'da bir araya geldi. Etkinlikte Nükhet Duru ve Durul Gence konser verdi. Etkinliğe katılan hastalar doyasıya eğlendi.

Kolan Hospital Grup ve Beyin Pili Hastaları Derneğinin desteği ile İstanbul'da bir otelde düzenlenen etkinlikte Türkiye'nin dört bir yanından parkinson hastalığı ile mücadele eden hastalar bir araya geldi. Yıllarca parkinson hastalığı ile mücadele eden ünlü sanatçı Durul Gence, orkestrası eşliğinde kendisi ile aynı kaderi paylaşan parkinson hastalarına konser verdi. Bu konuda duyarlığı ile bilinen sanatçı Nükhet Duru da etkinlikte sahne aldı. Sunuculuğunu Deniz Akkaya'nın yaptığı etkinliğe ünlü sanatçı Alişan da ailesiyle birlikte katılarak hastalara moral verdi.

Kolan Hospital Grup Genel Müdürü Dr. Mehmet Topalan, Beyin Pili Hastaları Derneği Başkanı Ahmet Metin ve Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh da etkinlikte yer aldılar. Op. Dr. Zırh, etkinlikte ameliyatını yaptığı hastaların ameliyat görüntülerini ve birlikte yaptıkları spor görüntülerini paylaştı.

'Genelde ileri yaşlarda ortaya çıkıyor'

Parkinson hastalığı hakkında bilgi veren Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh, "Parkinson hastalığı beyinde dopamin dediğimiz maddenin eksiliği ile ortaya çıkıyor. Genelde ileri yaşlarda ortaya çıkıyor. Hareketlerde yavaşlama, titreme, tutukluk, ağırlık ve katılık gibi bir takım bulguların olduğu santral sinir sisteminin dejeneratif hastalığıdır. Hastalığın ilk yıllarında hastalar ilaç tedavisine iyi cevap verirler. Ancak aradan yıllar geçtikçe hastalığın ilerlemesi, ilaçlara vücudun alışması, yoğun ilaç yan etkileri başlaması ve küçük grup hastalarda baştan ilaç tedavisine cevap vermemesi üzerine hastalara beyin pili ameliyatlarıyla yardımcı olabiliyoruz" şeklinde konuştu.

Op. Dr. Zırh, beyin pili tedavisi ile ilgili şunları söyledi:

'Beyin pili tedavisi; beyin içine yerleştirdiğimiz iki ince elektrot, göğüste deri altına koyduğumuz pil veya bilgisayar kısmı ve bunları birbirine bağlayan iki uzatma kablosu ile oluşan bir sistem. Bu ameliyatları hastaların uyanık halde, konuşa konuşa ve hastalarla sohbet ederek yapıyoruz. Bu ameliyat sayesinde hastaların önemli bulgularını düzeltebiliyoruz. Bunu basitçe hastalığın saatini geri almak diye tanımlayabilirim. Örneğin 10 yıllık bir hastayı ameliyat ettiğimizde hastalığın 1'inci ya da 2'nci yılı haline getirebiliyoruz. Bu da bağımsız yaşayamayan, başkalarının yardımıyla hareket edebilen, günlük sosyal yaşantısını sürdüremeyen hastaların yeniden eski yaşantılarına kavuşması, yeniden sağlıklıya yakın yaşam kalitesine ulaşması ve çoğunun mesleğine geriye dönebilmesi anlamına geliyor.'

'Parkinson hastaları çaresiz değiller'

Parkinson hastalarının çaresiz olmadıklarını dile getiren Op. Dr. Zırh, "Bu sene parkinson hastalığının tıp alemiyle tanışmasının 200'üncü yılı. Bizde beyin pili ameliyatı olmuş ve bu tedaviden yarar görmüş 200 hastamızı burada bir araya getirerek hem farkındalık oluşturmak, hem bir etkinlik düzenlemek hem de onlarla birlikte eğlenebilmek için toplandık. Parkinson hastaları çaresiz değiller. Doğru endikasyonu olan ve doğru yöntemle ameliyat edilen hastalar beyin pili tedavisiyle önemli ölçüde iyileşebiliyorlar" diye konuştu.

'Kendisinin hasta olduğunu bilmeyenler var'

Beyin Pili Hastaları Derneği Başkanı Ahmet Metin, "Dünya parkinson hastalığının tanınmasının 200'üncü yılı nedeniyle 200 tane parkinson hastasının bir araya gelmesini sağladık. Birbirleri ile iletişim sağlamalarını, onların problemlerini dinlemelerini, ayrıca bu hastaların beyin pili tedavisi yoluyla tedavi olabileceğini halka anlatma için etkinliği düzenledik. Hasta olup da kendisinin parkinson hastası olduğunu bilmeyen bir sürü hastalarımız var. Eldeki verilere göre şuanda 150 bin parkinson hastası var. Bunlar kayıtlı olup kendilerini tanıtan kişiler. Kendilerinin hasta olduğunu bilmeyen birçok parkinson hastası var. Bende parkinson hastalarından bir tanesiyim. 2,5 sene önce beyin pili ameliyatı geçirdim. Ameliyat öncesi oldukça olumsuz yaşantım vardı, şimdi bunların hiçbiri kalmadı diyebilirim" dedi.

'Amacımız farkındalığı oluşturarak insanların yaşam kalitesini artırmak'

Etkinliği farkındalık için düzenlediklerini belirten Kolan Hospital Grup Genel Müdürü Dr. Mehmet Topalan ise, "Günümüzde insanların yaşam süreleri uzuyor. Hastalık ortaya çıktıktan sonra daha rahat, daha efektif yaşamaları için çalışmalar yapıyoruz. Parkinson belli bir yaşın üzerinde çok sık rastlanan bir hastalık. Op. Dr. Ali Zırh hocamızla birlikte 200'ün üstünde hasta ameliyat edilmiş durumda. Farkındalık oluşturmak adına hastane olarak Beyin Pili Hastaları Derneği ile buna katkıda bulunmak istedik. Amacımız, farkındalığı oluşturarak insanların yaşam kalitesini artırmak, uzayan yaşam süresinde çok daha iyi bir yaşam standardına ulaşmasını sağlamak. Parkinson eskiden tedavi edilemeyen bir hastalık olarak gözüküyordu, şuanda çok dramatik iyileşmelerle kişinin hakikaten yapamadığı eylemleri yapabilecek pozisyona geliyor. Rahatlıkla tedavi edilerek ve rahatlıkla çözüm bulunan bir hastalık haline gelmiş durumda" açıklamasında bulundu.

Etkinlik çiçek ve plaket takdiminin ardından sona erdi.

200 Parkinson Hastası İstanbul’da Bir Araya Geldi

200 Parkinson Hastası İstanbul’da Bir Araya Geldi

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.