2025 yılında Fitre yurt dışında ne kadar? Hollanda, Almanya vatandaşları için 2025 yılı fitre kaç Euro?

2025 yılında Fitre yurt dışında ne kadar? Hollanda, Almanya vatandaşları için 2025 yılı fitre kaç Euro?

Yurt dışında yaşayan Müslümanlar ise '2025 yılı Fitre yurt dışında ne kadar sorusunun cevabını araştırıyor. Almanya, Hollanda, Fransa gibi avrupa ülkelerinde yaşayanlar için 2025 fitre bedeli belli oldu mu?

Ramazan ayına girilmesinin hemen ardından fitresini ödemek isteyen vatandaşların en çok merak etiği konu 2025 yılı fitresi oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye'de 2024 yılı için verilecek olan fitre miktarının 130 TL olarak belirlemişti. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarda kendilerinin 2025 yılında ne kadar fitre ödemesi konusunda araştırma yapmaya başladılar.

Diyanet, her yıl için belirlenen fitre miktarında illa ki o miktarın ödenmesi gerekmediğini, belirlenen miktarın alt limit olduğunu ve bir kimsenin o limitin üzerinde fitre ya da fidye ödemesinin kendisine kaldığını açıklar.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, Türkiye' de bu yıl fitre miktarının 180 lira olarak belirlendiğini bildirdi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:


"Konu ile ilgili hadisi şerifler, mevcut sosyoekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak, ülkemizde fitre miktarı 2025 yılı ramazan ayından 2026 yılı ramazan ayına kadar 180 lira olarak belirlenmiştir."

Buna göre; Diyanet tarafından belirlenen 2025 yılı fitre bedeli 180 lira oldu.

GIDA YARDIMI DA OLABİLİR

Fitre olarak belirlenen miktarın nakdi olarak verilebileceği gibi gıda maddelerinden ayni olarak da verilebildiğinin belirtildiği açıklamada "Belirlenen bu meblağ, aynı zamanda günlük oruç fidyesi bedelidir. Bunun yanında her bir mükellef, kendi günlük gıda harcamalarına denk düşecek bir meblağı fitre olarak verebilir." denildi.

2025 yılı Avrupa Fitre Miktarı Ne Kadar?

Yurt dışında çalışan kişi, fitreyi Avrupa şartlarına göre mi yoksa Türkiye şartlarına göre mi verir?

Ülke ve bölgelere göre geçim standartları farklı olduğundan, sadaka-i fıtır mükellefinin kendi bulunduğu yere göre bir kişinin bir günlük normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktar üzerinden sadaka-i fıtrını vermesi gerekir.

Bu konuda henüz diyanetten açıklama yapılmadı. Fiyat açıklanır açıklanmaz 2025 yılı avrupa fitre miktarı ve fıtır sadakası hakkında sizi bilgilendireceğiz.

Fidye verme gücü olmayan kişiler ne yapmalıdırlar?

Senenin hiçbir mevsiminde oruç tutamayacak kadar yaşlı olan (pîr-i fâni) kimselerin, maddî durumları uygunsa Ramazan’ın her bir günü için bir fakire fidye (yani bir fitre) vermeleri gerekir. İyileşme umudu olmayan hasta da bu hükme tâbidir (el-Bakara, 2/184).

Fidye verecek gücü olmayanlar ise fidyeden sorumlu olmazlar (İbn Kudâme, el-Muğnî, 3/38). Ancak kasten tutmadıkları oruçların uhrevî sorumluluğunu taşırlar. Bu durumda olanların yapabileceği Cenâb-ı Hak’tan bağışlanma dilemektir.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.