3. Havalimanında Kullanılan Granit Van’dan

3. Havalimanında Kullanılan Granit Van’dan

3. Havalimanı için sipariş edilen 14 bin metrekarelik granitin bir kısmı hazırlayarak gönderen Van Mermer Fabrikası, geri kalan kısmın üretimine ise devam...

3. Havalimanı için sipariş edilen 14 bin metrekarelik granitin bir kısmı hazırlayarak gönderen Van Mermer Fabrikası, geri kalan kısmın üretimine ise devam ediyor.

Van'da 2012 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan ve Türkiye'nin en büyük mermer ve granit fabrikalarından bir tanesi olan Van Mermer Fabrikası, 3. Havalimanında kullanılacak granitin üretimini yapıyor. İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Van Mermer Fabrikası Genel Koordinatörü ve Maden Mühendisi Musa Cevadi, organize sanayi bölgesinde (OSB) 2012 yılında 18 bini kapalı 65 bin metrekare alan üzerinde kurulu fabrikada üretilen mermer ve granitin birçok yapının mimarisinde kullanıldığını söyledi. Cevadi, "Son olarak bizler 3. Havalimanında kullanılmak üzere 14 bin metrekare civarında granit siparişi aldık. Bunların 8 bin metrekaresini 1,5 ay önce çok hızlı bir şekilde tamamlayarak teslim ettik. 2. partimiz olan 6 bin metrekarelik alan için ise cilalı granit istenmişti, onu da inşallah 2-3 ay içerisinde tamamlayarak teslim edeceğiz. Burada en önemli etken, radyasyon oranı yasal prosedürlere uygun olmasıydı. Burada üretim yapan 9 ayrı ocağımızda çıkarılan taşlarımız, inşaat çalışmaları devam eden 3. Havalimanını süsleyecek" dedi.

"2016 yılında müzakerelere başladık"

Van'da üretilen granitin dünyanın en büyük havalimanlarından bir tanesinde kullanılmasının son derece önemli olduğunu ifade eden Cevadi, "Bu hem bizler hem de ilimiz için gurur verici bir gelişmedir. Bizler 2016 yılı içerisinde 3. Havalimanı yetkilileriyle müzakerelerde bulunduk. Taşlarımızın analizleri ve renklerini verdik. Diğer fiziksel yapılarıyla alakalı detayları oradaki yetkililerle görüştük. Yapılan müzakereler neticesinde taşımızı beğenerek bizlere gerekli ölçüleri verdiler. Bizler de burada üretime başladık" diye konuştu.

"Aldığımız siparişleri 2-3 ay içerisinde tamamlayacağız"

Van Mermer Fabrikası olarak yapılan ihalede yer alan tek Türk fabrikası olduklarını anlatan Cevadi, şöyle devam etti:

"Burada istenilen ölçüler oldukça önemli ölçülerdi ve kalite olarak da çok ciddi standartlar istediler. Bizim burada üretim yaptığımız makinelerimizin hemen hemen hepsi İtalya'dan geldi ve hepsi bu standartlarda üretim yapabilen makinelerdir. Bizler çok şükür bu işi başardık. Bir kısım taşlarını verdik, geriye kalan kısmı için de 2-3 ay içerisinde çok hızlı bir şekilde kendilerine ulaştıracağız."

"Mermeri 5 kat daha hafiflettik"

Van Mermer Fabrikasının 2012 yılında kurulduğunu ve açılışının dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldığını hatırlatan Cevadi, "2012 yılında fabrika olarak burada başladık. Normal taşların üzerinde çalıştık. Ama onunla birlikte bizler kimi araştırmalar da yaptık. Normalde 2 santimetre kalınlığındaki bir mermerin metrekare ağırlığı 70 kilogram ya da üstüdür. Bizler yaptığımız araştırmalar ve kullandığımız teknolojilerle bu taşın ağırlığını 5 kat daha hafiflettik" diye konuştu.

Van ve çevresinde çok büyük taş rezervleri bulunduğunu hatırlatan Cevadi, bunlarla alakalı araştırmalar yapmak üzere yeni teknoloji binası kurduklarını hatırlatarak, "Önceden bunun farkında değildik, ama bizim jeoloji mühendislerimiz bu alanda yaptıkları araştırmalarla bunu ortaya çıkarttı. Şu anda da 6-7 tane ocağımız bu çalışmaları yürütmektedir. İnşallah fabrikamız tam kapasite ile çalışırsa, gerek ocaklarımızda gerekse burada 450-500 kişi istihdam edilebilir" ifadelerini kullandı.

Fabrikada üretilen mermer ve granitin tüm aşamalarını anlatan Van Mermer Fabrikası Üretim Sorumlusu Jeoloji Mühendisi Gökhan Yıldırım ise, "Granit üretim alanında siparişini almış olduğumuz 3. Havalimanının granit üretimini yapmaktayız. İlk olarak kendi ocaklarımızdan getirmiş olduğumuz granit bloklarını son teknoloji ürünü olan makinelerinde kestikten sonra gerekli işlemler yapılır. Daha sonra köprü kesimler yapıldıktan sonra fayans hattına geçip ebatlama işlemleri yapılır. Son olarak da cilalama, kalibre, günye işlemleri yapılır. Bu işlemlerden sonra granitler kalitesine göre ayıklanarak paketleme işlemleri yapılır" şeklinde anlattı.

3. Havalimanında Kullanılan Granit Van’dan

3. Havalimanında Kullanılan Granit Van’dan

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.