3. Uluslararası Sözlükbilimi Sempozyumu Esogü’de Başladı
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sözlükbilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (SÖZMER) ile Türk Dil Kurumu'nun (TDK) birlikte düzenlediği "3. Uluslararası...
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sözlükbilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (SÖZMER) ile Türk Dil Kurumu'nun (TDK) birlikte düzenlediği "3. Uluslararası Sözlükbilimi Sempozyumu" ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı.
İki gün sürecek sempozyumun açılış oturumunda konuşan ESOGÜ SÖZMER Müdürü ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Boz, son 10 yılda Türk Sözlükbilimi araştırmalarının önemli bir ivme kazandığını ve bu alanda önemli gelişmelerin yaşandığını belirtti. Prof. Dr. Erdoğan Boz söz konusu gelişmeleri; Sözlükbilimi Sempozyumları serisinin başlatılması, Hacettepe Üniversitesi ve ESOGÜ'de Sözlükbilimini araştıran merkezlerin kurulması ve Sözlükbilimi alanında çok sayıda makale yayınlanması, lisansüstü tezler yazılması ve sözlüklerin basılması olarak sıraladı. Ülkemizin coğrafi konumu gereği Avrupa ve Asya'daki uluslararası Sözlükbilimi toplulukları olan EURALEX ve ASIALEX'e üye olunması ve bunların sempozyumlarına ev sahipliği yapılmasının gereğine de işaret eden Prof. Dr. Erdoğan Boz, ESOGÜ SÖZMER olarak alana katkı sağlayacak her türlü bilimsel etkinliği düzenlemek istediklerini ifade etti. Prof. Dr. Erdoğan Boz etkinliğin düzenlenmesine sağladıkları katkılardan dolayı ESOGÜ Rektörlüğü, TDK ve Sempozyum Düzenleme Kurulu üyelerine teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
TDK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Bilal Çakıcı, TDK'nın kuruluşundan bu yana sözlük ve sözlükçülük konusuna özel bir önem verdiğini belirterek, ilk baskısı 1945 yılında yapılan Türkçe sözlüğün eksiklerine rağmen günümüz Türk sözlükçülüğünün öncü ve belirleyici sözlüğü olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Bilal Çakıcı TDK'nın ayrıca üniversitelerle işbirliği yaparak hizmet ağını geniş tutmaya çalıştığını belirtti. İki gün boyunca 120 araştırmacının 100 kadar bildiri ile ana tema "Terminoloji" konuları başta olmak üzere; Sözlükbiliminin geldiği nokta, sözlük türleri, sözlükçülükte yöntemler ve Türkçe Sözlük gibi konuları ele alarak aydınlatıcı bilgiler sunacağını ifade eden Doç. Dr. Bilal Çakıcı, etkinliğin gerçekleşmesine katkıda bulunanlara teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, dilin bir milleti ayakta tutan, milli şuuru besleyen, bireylerini birbirlerine yaklaştırarak aralarında birlik yaratan en önemli unsur olduğunu söyledi. Milli varlığın korunması ile dilin korunması arasında çok sıkı bir bağ bulunduğunu belirten Prof. Dr. Hasan Gönen, bu nedenle dili korumanın çok önemli olduğunu kaydetti. Dünyada 1980 yılından bu yana yürütülen Sözlükbilimi çalışmalarının ülkemizde yeni yeni başladığını belirten Prof. Dr. Hasan Gönen, ESOGÜ'de 2015 yılında kurulan SÖZMER'in basılı ve elektronik sözlük çalışmalarına katkıda bulunmak, sözlük çalışmaları yapmak, yapılan çalışmaları desteklemek ve Sözlükbilimi çalışmalarının yaygınlaştırılmasını sağlamak üzere çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Türkiye'de terim, tanım ve kapsam sorunu bulunan Sözlükbiliminin diğer bilim dallarıyla ilişkisi ve nereye konumlandırılacağının da kesinlik kazanmadığını ifade eden Prof. Dr. Hasan Gönen, sempozyumun ana temasının "Sözlükbilim Terminolojisi" olarak belirlenmesinin söz konusu sorunlara bir çözüm getirmek amacını güttüğünü kaydetti. Türkçe'yi iyi bilmek ve doğru
kullanmanın hepimizin sorumluluğu olduğunu belirten Prof. Dr. Hasan Gönen, bu sempozyum gibi dilimize katkıda bulunacak çalışmaların çoğalması ve desteklemesini gereğine de işaret etti. Prof. Dr. Hasan Gönen etkinliği düzenleyen ve katkıda bulunan herkese teşekkür ederek ve sempozyumun başarılı geçmesini dileyerek konuşmasını tamamladı.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.