“31. Ulusal Dilbilim Kurultayı” Bu Yıl Anadolu Üniversitesi’nde
Anadolu Üniversitesi'nin ev sahipliği yaptığı "31. Ulusal Dilbilim Kurultayı" Kongre Merkezi Salon Anadolu'da gerçekleştirildi.
Anadolu Üniversitesi'nin ev sahipliği yaptığı "31. Ulusal Dilbilim Kurultayı" Kongre Merkezi Salon Anadolu'da gerçekleştirildi.
Birbirinden farklı konu başlıklarının üzerinde durulacak ve 2 gün sürecek olan kurultaya, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Anadolu Üniversitesi öğretim üyeleri ile misafir öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
"Dil bir ülke ve bir millet açısından çok önemli bir unsur"
31. Ulusal Dilbilim Kurultayı'na ev sahipliği yapmaktan dolayı Anadolu Üniversitesi olarak mutluluk duyduklarını ifade ederek açılış konuşmasına başlayan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, "Dilbilimin gerçekten çok önemli bir alan ve dil bir ülke ve bir millet açısından çok önemli bir unsur. Her şeyden önce dil en önemli iletişim aracı ve bunun yanı sıra bir kimlik ve kültür aktarım aracı. Dilini kaybeden milletler, kimliğini de kültürünü de kaybeder" şeklinde konuştu.
Anadolu Üniversitesi'nin çok geniş bir coğrafyada eğitim veren önemli bir üniversite olduğunun altını çizen Prof. Dr. Gündoğan, 16 Batı Avrupa ülkesinde Anadolu Üniversitesi bürolarının olduğunu hatırlattı. Bunun yanında Azerbaycan'da, KKTC'de, bu yıl itibarıyla ABD Maryland'de üniversite bürolarının bulunduğunu ve önümüzdeki yıllarda Kanada ile Avustralya'nın yanı sıra Suudi Arabistan şehirleri Cidde ve Riyad'da da bürolar açılacağının müjdesini veren Prof. Dr. Gündoğan, çok geniş bir coğrafyada büroları olan ve eğitim veren önemli üniversitelerden biri olduklarını söyledi.
"Yurtdışında Türkçe öğrenmek için önemli talepler var"
Türkçe'nin çok önemli ve güzel bir dil olduğunu belirten Prof. Dr. Gündoğan, "Türkçe, çok geniş bir coğrafyada, yıllarca kullanılmış derin tarihe sahip bir dildir. Dünyanın birçok noktasında Türkçe konuşan aslında bizim gibi insanlar var" ifadelerini kullandı. Yurtdışında da Türkçe öğrenmek için önemli taleplerin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gündoğan, bu alanda çalışmalar yapılması ve Türkçe öğrenmek isteyen yabancılar için de nitelikli materyaller üretilmesi gerektiğini vurguladı.
"Böylesine köklü ve bilimsel bir toplantıyı düzenlemekten onur duyuyoruz"
Böylesine köklü ve bilimsel bir toplantıyı düzenlemekten onur duyduklarını ifade eden Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü İngilizce Dili Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ümit Deniz Turan, bu etkinliği gerçekleştirmek amacıyla çalışmalara aylar öncesinden başladıklarını belirtti.
Toplantıda sunulmak üzere yaklaşık 100 bildiri özeti aldıklarını söyleyen Prof. Dr. Turan, bu özetlerin her birini Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden yaklaşık 50 meslektaşının değerlendirdiğini ve her özet hakkında en az 2 hakem tarafından görüş belirtildiğini ifade etti. Bu değerlendirmeler sonucunda 60 bildirinin kurultay için kabul aldığını hatırlatan Prof. Dr. Turan, katılımcıların olumlu ve bilimsel bir tartışma ortamı geçirmelerini diledi.
"Her devlet yönetimi de, vatandaşları da dilsel, sayısal ve sosyal becerilerin gelişmesini ister"
"Öğretmen eğitiminde olmazsa olmaz diyebileceğimiz becerilerden biri dil kullanım becerisidir" diyerek koşmasına başlayan Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdoğan Kaya, "Her devlet yönetimi de, vatandaşları da dilsel, sayısal ve sosyal becerilerin gelişmesini ister. Bunlar sayesinde hem vatandaşlar yaşamlarını iyi bir şekilde sürdürür hem de devletler kalkınırlar" açıklamalarında bulundu. Doç. Dr. Kaya ayrıca, dili öğrenme serüvenine de değindi.
Açılış konuşmalarının ardından Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü öğrencilerinden oluşan Yaylı Çalgılar Dörtlüsü'nden bir dinleti sunuldu.
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taylan'dan sözcük sıralanışına yeniden bakış
Dinletinin ardından dil kurultayının kendisi için önemini anlatan misafir konuşmacı Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eser Erguvanlı Taylan, dilbilim konusunun hem akademik açıdan alanın ileriye götürülmesi adına hem de sosyal olarak önemine değindi. Prof. Dr. Taylan, "Öncelikle bizlerin kendi aramızda anlaşmamız, iletişime geçmemiz ve birlikte çalışmamız lazım. Kurultayları da bu platformları oluşturma açısından ben çok önemsiyorum" diye belirtti.
"Türkçe'de Sözcük Sıralanışına Yeniden Bir Bakış" başlıklı konuşmasını sunan Prof. Dr. Taylan, konuyu farklı kuramlar ve açılardan inceledi. Sözcük dizimi veya sözcük sıralanışının önemini ve hem tümcenin ögelerinin hem de öbeğin ögelerinin nasıl bir organizasyon gösterdiklerini anlatan Prof. Dr. Taylan, bunun tipolojik açıdan çok önemli olduğunu vurguladı. Dillerin sözcük sıralanışına göre de dil ailelerine ayrıldığını hatırlatan Prof. Dr. Taylan, bununla ilgili yapılmış çalışmalar ve yeni verileri de vererek aktarımlarda bulundu.
Kurultay,13 Mayıs Cumartesi gününe kadar farklı oturumlarla sürecek olan sunumlarla devam edecek.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.