42 yıllık birikim müze oldu

42 yıllık birikim müze oldu

İş adamı Akın Gökyay, 42 yıl boyunca dünyanın farklı ülkelerine yaptığı seyahatlerinden satın aldığı satranç takımlarını Hamamönü'nde açtığı...

İş adamı Akın Gökyay, 42 yıl boyunca dünyanın farklı ülkelerine yaptığı seyahatlerinden satın aldığı satranç takımlarını Hamamönü'nde açtığı Gökyay Vakfı Satranç Müzesi'nde sergiliyor.

Türkiye'nin ilk ve tek satranç müzesi olma özelliğini taşıyan müzeyi ziyaret eden Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, "Müzeler, bulundukları şehrin en önemli mekanlarıdır. Bu güzel müzenin hayata geçmesinde emeği olan herkesi kutluyorum" dedi.

Satranç takımlarıyla 109 ülkeye yolculuk

109 ülkeden 618 satranç takımının yer aldığı müzede ülkelerin milli özelliklerini, destanlarını, adetlerini anlatan rengarenk satrançlar, ziyaretçilerine farklı bir deneyim yaşatarak, satın alındıkları ülkelere yolculuğa çıkarıyor.

13 Ekim 2015'te Ankara'nın Başkent oluşunun 92'nci yıl dönümünde hizmete giren ve Gökyay Ailesi'nin Başkent'e armağanı olan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, açıldığı günden beri binlerce kişiyi ağırladı. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar da müzeyi ziyaret ederek dünyanın dört bir köşesinden getirilen satranç takımlarını inceledi. Kendileri de eski Yenimahalleli olan iş adamı Akın Gökyay ve eşi Birten Gökyay tarafından karşılanan Yaşar, müzede sergilenen Almanya, İtalya, Amerika, Çin, Bolivya, Uruguay, Afrika, Norveç gibi pek çok ülkeden satın alınan 618 satranç takımını tek tek inceleyerek hayranlığını ifade etti.

Cumhuriyetin ilk yıllarında kültür-sanata verilen önemi hatırlatan Yaşar, "Artık ülkelerin gelişmişlik düzeyi kültür-sanata verdikleri önemle ölçülüyor. Kültür turizmi yapan çok sayıda turist var. Bu turistler müzeleri, kültür merkezlerini ziyaret ediyorlar. Bu sebeple müzeler, şehirlerin en önemli mekanlarıdır. Ankara'ya böyle bir yeri kazandırdığınız için sizleri kutluyorum. Sırf bu müzeyi görmek için dünyanın ve Türkiye'nin dört bir köşesinden insanların buraya geleceğini düşünüyorum" dedi.

"İş birliğine hazırız"

Yenimahalle Belediyesi ile Gökyay Vakfı Satranç Müzesi arasında iş birliği yapmaktan büyük mutluluk duyacağını kaydeden Yaşar, "Belediye olarak YENİMEK bünyemizde, kreşlerimizde, gençlik merkezlerimizde gençlere, çocuklara satranç öğretiyoruz. Buraya da kreşlerimizi, gençlik merkezi üyelerimizi, kursiyerlerimizi getirmekten mutlu oluruz. Bu güzel müzeyi Yenimahalleli hemşehrilerimin görmesini çok isterim" dedi.

Yaşar'ın ziyaretinden memnuniyetlerini ifade eden Gökyay çifti de müzenin kuruluş aşaması hakkında Yaşar'la sohbet etti. Ziyaret sırasında Yaşar, müzede yer alan anı defterine imzalamayı da ihmal etmedi.

Birten Gökyay ise Yaşar'a kendisinin kaleme aldığı "Bir zamanlar" adlı kitabı armağan etti.

Guinness'lik satranç takımları

2012 yılında Guinness Rekorlar Kitabı'na giren satranç takımları da, bugün Hamamönü'nde yer alan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi'nde sergileniyor. Dünyadaki 14-15 satranç müzesinden biri olan müze, ziyaretçilerine sihirli bir dünyanın kapılarını açıyor.

42 yıllık birikim müze oldu

42 yıllık birikim müze oldu

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.