48 Meslek Tehlike Altında

48 Meslek Tehlike Altında

Relax Gayrimenkul ve Danışmanlık Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Kumaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 48 meslekte, mesleki...

Relax Gayrimenkul ve Danışmanlık Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Kumaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 48 meslekte, mesleki yeterlilik belgesi alımının hale getirildiğini hatırlatarak, tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde "Mesleki Yeterlilik Belgesi" olmayan kişilerin çalıştırılması halinde idari para cezası uygulanacağını söyledi. Kumaş, Relax Gayrimenkul ve Danışmanlık Hizmetleri olarak Marmara Bölgesinde bu belgeleri vermeye yetkili olduklarını da belirtti.

Kumaş, "Toplam 48 mesleği kapsayan mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğunu yerine getirmeyen işveren ve işçiye 500 TL ceza kesilecek. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde inşaat, kaynakçılık, makine, metal, asansör gibi alanlar var. Bu mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale getirilmiştir. Bu işverenleri ve çalışanları ilgilendiriyor. 2017 tarihinden itibaren 48 meslekte mesleki yeterlilik belgesi olmayanların çalıştığı tespit edildiğinde maalesef kişi başına 500 TL aylık idari para cezası var. Bu cezalardan kurtulmak için yeterlilik belgesi alınması gerekiyor" dedi. Kumaş, bu belgeleri Marmara bölgesi olarak vermeye yetkili olduklarını da söyledi.

6645 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu ve İşsizlik Sigortası Kanununda Yapılan Bâzı Değişikliklere göre, 4447 sayılı Kânuna ek madde eklendi. Buna göre, "Bakanlıkça çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, 21/9/2006 tarihli ve 5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu Kânunu kapsamında yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 31/12/2017 tarihîne kadar belge masrafı ile sınav ücreti, 1/1/2018 tarihinden 31/12/2019 tarihine kadar ise belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı Fondan karşılanır. Fondan karşılanacak sınav ücreti, brüt asgâri ücretin yarısını geçmemek üzere meslekler itibarıyla Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararıyla belirlenir. Fondan karşılanan bu desteklerden kişiler bir kez yararlanabilir. Bu maddenin uygulanmasına İlişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir."

5544 sayılı Kanuna eklenen ek madde de ise, "Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Kuramca standardı yayımlanan ve Bakanlıkça çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra bu Kanunda düzenlenen esaslara göre meslekî yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamaz. 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için meslekî yeterlilik belgesi şartı aranmaz" ifadeleri yer aldı.

Eğitim Konfederasyonu Başkanı Doç. Dr. Ali İlseven, 2017 tarihi itibariyle mesleki yeterlilik belgesi olmayan işçiye 500 TL ceza uygulanacağını ve bu belgelerin verilmesinde Marmara bölgesinde Relax Gayrimenkul ve Danışmanlık şirketinin yetkili kılındığını söyledi.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.