5 Soruda Sağlıklı Uyku

5 Soruda Sağlıklı Uyku

Yetişkinlerin en az yedi ila sekiz saat uyumaları önerilirken, özellikle pandeminin ortaya çıkmasıyla birçok yetişkinin uyku süreleri azaldı.

Yetişkinlerin en az yedi ila sekiz saat uyumaları önerilirken, özellikle pandeminin ortaya çıkmasıyla birçok yetişkinin uyku süreleri azaldı.

Konu ile igili açıklamada bulunan uyku tıbbı doktoru Dr. Kendra Becker, “Daha fazla insan kendini depresif ve endişeli hissediyor. Bu salgın sırasında uykusuzluk, uykuya dalma ve uykuda kalma sorunları yaşayan insanlarda artış gördük. Korku ve stres bunun ana nedenleridir ve tüm bu endişeler yüzünden uyumanı zorlaştırır. İnsanlar işleri ve aileleri hakkında daha fazla endişe duyuyorlar ve geceleri uykusuz kalıyorlar. Depresyon ve uykusuzluk birbiriyle ilişkilidir, el ele giderler” dedi.

Uyuduğumuzda bağışıklık sistemimiz virüsleri, bakterileri ve hatta kanser hücrelerini avlamak ve öldürmek için harekete geçer. Yeterli uyku saatleriyle, kişi yeni bir gün için gerekli olan zihinsel ve fiziksel enerji ile tazelenmiş bir şekilde uyanır.

Dr.Becker, özellikle birçok insanın uyku döngüsünü etkileyen pandemi sırasında uykunun önemi hakkında sıkça sorulan sorulara şu yanıtları veriyor:

1-Hafta sonları kaybettiğim hafta içi uykuyu telafi edebilir miyim?
Hayır. Bazılarına yardımcı olsa da, hafta sonları uzun saatler uyumak aslında uykusuzluğa katkıda bulunabilir. En iyi bahsiniz, konu yatağa gidip uyanmaya geldiğinde tüm hafta boyunca aynı programı sürdürmektir
2-Yaşlı insanlar daha az uykuya mı ihtiyaç duyar?
Her zaman değil. Araştırmalar, birkaç istisna dışında tüm yetişkinlerin ideal olarak gece başına yedi ila sekiz saat uyuması gerektiğini gösteriyor. Yaşlı yetişkinler gün içinde daha az aktiftir ve sıklıkla kestirir, bu da gece uykusunu zorlaştırabilir. Gün içinde aktif kalmak anahtardır. Güneş ışığında dışarı çıkmak enerji verir ve geceleri uyumayı kolaylaştırır.
3-Kafein ve alkol tüketmek uykuya dalmamı zorlaştırır mı?
Günün geç saatlerinde kafein tüketmeniz tavsiye edilmez, bu yüzden gece geç saatte bir fincan kahve içmekten kaçının, çünkü muhtemelen sinir sisteminizi uyarır ve vücudunuzun geceleri doğal olarak gevşemesini durdurabilir. Aslında, Journal of Clinical Sleep Medicine’de yayınlanan bir araştırmaya göre , yatmadan altı saat öncesine kadar kafein tüketmek uyku kalitesini önemli ölçüde kötüleştirdi.
Yatmadan önce alkol almaktan kaçının. İnsanları rahatlatır ve uykulu hale getirir, ancak doğal uyku hormonu olan melatonin üretimini baskılar, çok bozulmuş uyku düzenlerine ve REM uykusunun azalmasına neden olur. Zihinsel istikrar için REM uykusuna ihtiyaç vardır.
4-Yatmadan önce akıllı cihaz kullanmak zararlı mı?
Cihazlarımıza ve sürekli bilgi akışına çok bağlıyız. Araştırmalar, “mavi” ışığa maruz kalmanın vücudunuzun melatonin üretimini baskıladığını buldu. Yeterli melatonin olmadan uykuda kalmak zordur.
5-TV karşısında uyumak yanlış mı?
Yatak uyku için rezerve edilmelidir. Yatmak için uykunuz gelene kadar bekleyin. Uyku kalitesini optimize etmek için yatak odası karanlık, serin ve sessiz olmalıdır. Uyanmak için bir alarm kullanın. Sabah güneşi, gün içinde uyanık ve enerjik olmak için önemlidir. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.