8 Soruyu Yanıtlayın Uyku Apnesi Riskinizi Öğrenin !
Uyku Apnesi riskinizi öğrenin. Uyku Apnesi Türkiye’de 5 kişiden birini etkiliyor. Uyku apnesi, ülkemizde her 5 kişiden birini etkileyen ve birçok kişinin farkında olmadan yaşadığı tehlikeli bir sağlık sorunudur. Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa...
Uyku Apnesi riskinizi öğrenin. Uyku Apnesi Türkiye’de 5 kişiden birini etkiliyor.
Uyku apnesi, ülkemizde her 5 kişiden birini etkileyen ve birçok kişinin farkında olmadan yaşadığı tehlikeli bir sağlık sorunudur. Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Emir Tavşanlı, bu hastalığın hızla yayıldığını ve genç yaşlarda sıkça görüldüğünü vurguluyor. Uyku apnesi, uykusuzluktan sonra en sık rastlanan ikinci uyku hastalığıdır ve tedavi edilmezse yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürebilir, hatta ani ölümlere yol açabilir.
Horlama, boğulur gibi uyanma, uykuda ara sıra nefesin kesilmesi, terleme, sabahları yorgun uyanma, baş ağrısı, gün boyu sinirlilik, odaklanma güçlüğü gibi sorunlar, uyku apnesinin belirtileridir. Bu belirtiler hastalığın şiddetine bağlı olarak değişebilir. Tavşanlı, özellikle son yıllarda obezitenin artışıyla birlikte, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik nedeniyle uyku apnesinin genç yaşlarda daha sık görüldüğünü belirtiyor.
Risk Faktörleri Önemli
Dr. Tavşanlı, yapılan araştırmalara göre obezitenin tıkayıcı uyku apnesi için en önemli risk faktörü olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, boyun yapısının kısa olması ve boğazda hava yolunun dar bir anatomik yapıya sahip olması da riski artırır. Tavşanlı, “Tıkayıcı uyku apnesi sırasında solunum kesintileri oksijen seviyelerinin düşmesine neden olur ve bu dokulara zarar verebilir. Aynı zamanda kan basıncında ani yükselmeler, kalp krizi ve inme riskini artırabilir” diyor.
Uyku Apnesi Testi
Tıkayıcı uyku apnesi riskini belirlemek için basit bir tarama testi kullanılabilir. İşte Dr. Tavşanlı tarafından hazırlanan 8 soruluk uyku apnesi testi:
- Yüksek sesle horlar mısınız? (Kapı kapalıyken bile duyulacak kadar)
- Gün içinde sık sık yorgun, bitkin veya uykulu hisseder misiniz?
- Uykunuzda nefesinizin durduğunu gören veya söyleyen biri oldu mu?
- Yüksek tansiyonunuz var mı veya tansiyon ilacı kullanıyor musunuz?
- Beden kitle indeksiniz 35 veya daha yüksek mi? (Kilo / Boy^2)
- Yaşınız 50 veya daha fazla mı?
- Boyun çevreniz geniş mi? (Erkekler için 43 cm, kadınlar için 41 cm veya daha fazla)
- Erkek misiniz? (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.