Adana Feke Paşalı Köyü
Paşalı köyü hangi ilimizdedir? Paşalı köyü haberleri için tıklayın! Paşalı köyünde kaç kişi yaşamaktadır? Paşalı köyüne özgü yemekler hangileridir? Adana Feke Paşalı köyüne nasıl gidilir? Paşalı köyünde vefat edenler?
Paşalı Köyü Hangi ilimizdedir?
Paşalı köyü haberleri için tıklayınız! Paşalı köyünde kaç kişi yaşamaktadır?
ADANA'NIN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?
Paşalı Köyünün Adı Nereden Gelmiştir : Bu konuda çeşitli rivayetler olmasına rağmen, en güçlüsü Emir Musa BAŞER (Emir Kâha) emmiden dinlemiş olduğumdur.
“Bu köyün ilk yerleşimci varsak beylerinin mezarlık civarındaki Hanın Kuyusu (Buradan geçen tarihi yol üzerinde kurulmuş konaklama hanından gelmektedir) yakınındaki çadırına bir su bay misafir olur.
O gece evin hamile olan gelini bir oğlan dünyaya getirir. Eskiden üst rütbeli subaylara paşa dendiği için, misafire hürmeten bu “paşanın oğlu” olsun derler.
“Paşanın oğlu” ismi zamanla “paşa oğlu”, “paşoğlu” ve “paşalı” olarak değişime uğramış, sonunda köyün adı olarak “Paşalı” olmuştur.” Paşalı köyü ismi muhtemelen böyle doğmuştur.
Köyün Tarihi : Paşalı köyünün tarihi çok eskiye dayanmaktadır. Bunu Kükürlü, Çorcular, Hacılar ve Topal lı mahallesinin Kapıağzı ören yeri ile Karanı deresindeki kalıntılardan anlamaktayız.
Buralarda kaya mezarlar, kilise yerleri, su yolu vs. kalıntılar bulunmaktadır. Köyün yüksek yayla bölgelerinde de orman içlerinde harman yerleri mevcuttur. Mevcut halk Türklerin Anadolu ya gelişi ile birlikte buraya gelmiştir.
Bunlardan büyük çoğunluğu teşkil edenlerinin gelişleri rivayetlerle dolu bir aşamadan sonra olmuştur. Bunların secereleri ile ilgili belge ve bilgiler inşaat mühendisi Şükrü IŞIK’ın arşivinden aşağıdaki belgeler şeklinde yansımaktadır.
TÜRKMEN kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.Adana iline 125 km, Feke ilçesine 20 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Halk geçimini kendi tarla, bağ ve bahçesinden ihtiyaçlarını karşılayarak sağlar.
Hemen hemen her evde, bir veya birkaç inek, keçi, koyun, tavuk, at, eşek vs. vardır. Bunların etinden, sütünden, yününden, gücünden, vb. faydalanırlar. Bunun yanında az da olsa el emeği demircilik, ağaç işleri, dokumacılık gibi sanatlarda yapılmaktadır.
Fakir halk gelirini artırmak için Orman işçisi olarak yurdun çeşitli bölge ve illerine birkaç aylığına iş olursa talebe göre işe gider. Orman dikim yeri hazırlarlar veya dikerler. Tapan köylerinin içinde ekonomisi en gelişmiş köydür.
Kahvehanesi, kasabı, berberi, değirmeni, manavı, bakkalı, pastanesi, petrol ürünleri, hırdavatcı, dokumacısı hep vardır. Bununla birlikte köyümüz ülke geneline göre fakirdir. Haftada bir gün Cumartesi günleri köyde pazar kurulur.
Paşalı köyü her ne kadar Feke ilçesine bağlı olsa da diğer Tapan köyleri gibi ekonomik bağımlılık Kozan ilçesinedir.
Tapan bölgesinden her gün Kozan’a en az 10 araba giderken, Feke’ye hafta içi 2-3 araba çalışmaktadır. Feke ekonomisi de Tapan dan çok iyi olmadığından resmi iş ve işlemler için ilçeye gidilmektedir.
AKDENİZ BÖLGESİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün kanalizasyon yoktur ancak [su şebekesi] şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur.
Köyden Feke ilçesine ulaşımı sağlayan yol stabilize, Kozan ilçesine ulaşımı sağlayan yol ise asfalt fakat bozuk satıhtır. Köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
PAŞALI KÖYÜ RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
PAŞALI KÖYÜ VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ
Paşalı köyüne özgü yemekler hangileridir? Adana Feke Paşalı köyüne nasıl gidilir? Paşalı köyünde vefat edenler?
Paşalı köyü resimleri,Paşalı köyü Videoları,Paşalı köyü facebook,Paşalı köyü geçim kaynağı nedir?
Paşalı köyünde düğünler nasıl yapılır? Adana Paşalı köyü cinayeti,
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.