Adana ilçeleri ve Adana köyleri

Adana ilçeleri ve Adana köyleri

Seyhan, Yüreğir, Çukurova ve Sarıçam merkez ilçeleriyle birlikte toplam 15 ilçesi ve belediyesi bulunmaktadır. Adana geçmişten günümüze mutfağıyla olduğu gibi mimarisi ve tarihi ile de kendine hayran bırakmaktadır. Adana ilçeleri ve köyleri haberimizde...

Adana köyleri, Aladağ köyleri, Yumurtalık köyleri, Tufanbeyli köyleri, Seyhan köyleri, Sarıçam köyleri, Saimbeyli köyleri, Pozantı köyleri, Kozan köyleri, Karataş köyleri, Karaisalı köyleri, İmamoğlu köyleri, Feke köyleri, Çukurova köyleri, Ceyhan köyleri, Yüreğir köyleri haberimizde...

Adana Hakkında

Adana'nın tarihçesi 3.000 yıl kadar öncesine dayanmaktadır; bölgedeki arkeolojik bulgular Paleolitik Çağ'a değin uzanan insan yerleşkelerini gün yüzüne çıkarmıştır. Arkeologların taş bir duvar ve bir şehir merkezi buldukları Tepebağ Höyüğü Neolitik Çağ'da inşa edilmiştir ve Çukurova bölgesindeki en eski şehir olarak düşünülmektedir. Adana isminde bir yer Sümer destanlarından biri olan Gılgamış Destanı'nda söz edilmektedir; ancak bu çalışmanın coğrafyası sözü geçen yerin konumunu belirlemek için çok muğlaktır.

Şehrin tarihçesine bakıldığında şehrin tarihinin 3.000 yıl öncesine kadar dayandığı görülür. Adana şehrinin adı, birçok kaynağa göre Hitit İmparatorluğu altındaki Kizzuvatna krallığının Adanya Uru adlı şehrinin isminden türemiştir.

Bir antik Yunan-Roman efsanesine göre ise de Adana isminin kökeni Seyhan kenarına gelen ve Adana’yı kuran Uranus’un iki oğlu Adanus ve Sarus’tan gelmektedir.

Adana ilçeleri ve Köyleri

Adana iline bağlı 15 ilçe bulunmaktadır.

Aladağ

Aladağ, Adana'ya bağlı bir ilçe ve aynı ada sahip şehir. Doğusunda Kozan ilçesi, güneyinde İmamoğlu ve Karaisalı ilçeleri, batısında Pozantı ilçesi ve kuzeyinde Niğde ile Kayseri illeri vardır. Yüzölçümü 1.347 km² olup nüfusu 2008 nüfus sayımına göre 18.249'dur. İlçenin merkezi Aladağ kasabasıdır.

ALADAĞ KÖYLERİ

Ceyhan

Ceyhan, Adana ilinin ilçesidir. Adana'ya 47 kilometre uzaklıktadır. Adana'nın merkez ilçeleri dışında en fazla nüfusa sahip ilçesidir.

CEYHAN KÖYLERİ

Çukurova

Çukurova, Adana ilinin bir ilçesidir. Çukurova Adana'nın merkez ilçelerinden birisidir. Seyhan'dan ayrılarak ilçe olmuştur. Yüzölçümü 240 km²'dir. Adını Türkiye'de verimli topraklarıyla ünlü olan Çukurova'dan almıştır.

ÇUKUROVA KÖYLERİ

Feke

Feke, Adana ilinin bir ilçesidir. Adana'ya 122 km uzaklıkta olup deniz seviyesinden 620 m yüksekliktedir.

FEKE KÖYLERİ

İmamoğlu

İmamoğlu, Adana iline bağlı, kuzeyinde Kozan, güneyinde Yüreğir ve Ceyhan, doğusunda Ceyhan ve Kozan, batısında ise Aladağ ve Karaisalı ilçeleri olan bir ova ilçesidir. Ekonomik olarak Kozan'a bağlıdır.

Karaisalı

Karaisalı, Adana'nın bir ilçesidir. İlçe, Toros Dağları'nın başladığı noktadadır. Kuzey bölgeleri dağlık, güney bölgeler düzlüktür. İlçenin yüksek noktası 2400 metre ile Akdağ'dır.

KARAİSALI KÖYLERİ

Karataş

Karataş, Adana'nın bir ilçesidir. Doğu Akdeniz bölgesinde Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin doğal sınırları içerisinde kurulmuş olup Adana'ya 48 km uzaklıktadır. 1986 yılında Adana'da Yüreğir ilçesinin kurulmasıyla köylerinin bir kısmı bu ilçeye bağlanmıştır ve 2016 yılı itibarı ile bir bucak ve 43 mahallesi vardır.

KARATAŞ KÖYLERİ

Kozan‎

Kozan, Adana ilinin bir ilçesidir. Adana ovasının Yukarı Ova denilen kısmında düz arazinin tepelik bölgeye geçtiği kesimde kurulmuş olup, il merkezine uzaklığı 69 km'dir. İlçe kuzeyde Kayseri, Yahyalı, Feke, Saimbeyli; doğuda Osmaniye, Kadirli; güneyde Ceyhan, İmamoğlu; Batıda Aladağ ilçeleriyle çevrilmiştir.

KOZAN KÖYLERİ

Pozantı‎

Pozantı, Adana iline bağlı bir ilçedir. Tarihi boyunca Pozantı’ya çeşitli milletler tarafından değişik isimler verilmiştir. Pozantı’nın ilk çağlarda adı Pendonsis veya Pendosis idi. Araplar El Bedendum demişler, Türkler de Bozantı ismini vermişlerdir.

POZANTI KÖYLERİ

Saimbeyli

Saimbeyli, Adana ilinin bir ilçesidir. Eski adı Haçin olup, ilçeyi Fransız işgalinden kurtaran Saim Bey'in hatırasına, ismi Saimbeyli'ye çevrilmiştir. İlçe merkezinin nüfusu 2000 yılı Nüfus sayımına göre 5.200 kişidir. Adana'ya uzaklığı 157 km'dir, ve Saimbeyli'ye bağlı 25 köy bulunmaktadır.

SAİMBEYLİ KÖYLERİ

Sarıçam

Sarıçam. Adana Büyükşehir Belediyesi'nin 5 merkez ilçesinden birisidir. Sarıçam ilçesi, Adana ili, Yüreğir ilçesinin Kuzey – Doğu kısmının ayrılması ile Buruk, Sofulu, Baklalı, İncirlik, Suluca ve Kürkçüler alt kademe belediyelerinin tüzel kişilikleri sona erdirilerek 22 Mart 2008 tarihinde oluşturulmuş bir ilçedir. İsmini ilçenin kuzeyinde bulunan Sarıçam ormanlarından almıştır.

SARIÇAM KÖYLERİ

Seyhan

Adana, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık altıncı şehridir. 2019 yılı verilerine göre 2.237.940 nüfusa sahiptir. İlin yüzölçümü 13.844 km²'dir. İlde km²'ye 160 kişi düşmektedir. 01.02.2018 TÜİK verilerine göre 4'ü anakent ilçesi olmak üzere toplam 15 İlçesi ve belediyesi vardır.

SEYHAN KÖYLERİ

Tufanbeyli‎

Tufanbeyli Adana ilinin bir ilçesidir. Doğusunda Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi, batısında Kayseri'nin Develi ve Tomarza ilçeleri, güneyinde Saimbeyli, kuzeyinde ise Kayseri'nin Sarız ilçesi) bulunur. Yüzölçümü 964 km², nüfus yoğunluğu yaklaşık 25 kişi/km²'dir.

TUFANBEYLİ KÖYLERİ

Yumurtalık‎

Yumurtalık, Adana ilinin bir ilçesidir. Eski adı Ayas olup, Türkçeleştirmek adına ismi Yumurtalık'a çevrilmiştir.

YUMURTALIK KÖYLERİ

Yüreğir

Adana, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık altıncı şehridir. 2019 yılı verilerine göre 2.237.940 nüfusa sahiptir. İlin yüzölçümü 13.844 km²'dir. İlde km²'ye 160 kişi düşmektedir. 01.02.2018 TÜİK verilerine göre 4'ü anakent ilçesi olmak üzere toplam 15 İlçesi ve belediyesi vardır.

YÜREĞİR KÖYLERİ

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.