Adana Karataş Sirkenli Köyü
Sirkenli, Adana ilinin Karataş ilçesine bağlı bir köydür.Köyün kurucuları Hacı Kekilli ve Köylü Koca, yaklaşık 200 yıl önce Konya-Bozkır'dan gelmişlerdir. Akrabaları Tarlabölen Ahmet bunlardan iki yıl sonra köye yerleşmiştir.
Köy halkı Oğuzların Beydilli boyuna mensuptur. Köyün en eski yerleşik aileleri Kekilli, Köylü, Tarlabölen, Köle aileleridir.
Yarım silindir şeklinde, keçe çadırda yaşayan aileler konar göçer geleneği sürdürmüş, kışı Sirkenli Köyü'nde, yazı torosların Tarbaz yaylası yukarısında olan "Kır" dedikleri yaylalarında geçirmiştir. Köy nüfusunun artmasıyla çadırın yerini "huğ" denilen sazlıktan yapılma evler almıştır. Bu huğlar 1960'lara kadar görülmüştür.
El işi olarak keçe, çul ve heybe dokumacılığı yapılmıştır. İstarla dokunan çul ve heybelerde geleneksel Türk desenleri görülür. Günümüzde bu el işleri yapılmamaktadır.
Köy çocuklarının eğitimi genellikle ramazan aylarında tutulan hocalar vasıtasıyla yapılırdı. Bu hocaların sonuncusu "Kör Hoca" 1950'li yıllara kadar çocuklara dini eğitimin yanı sıra türkçe okuma yazma ve aritmetik de öğretmiştir. 60 yaşın üstündeki köylüler "ne biliyorsak ondan öğrendik" derler.
Köyün adının nereden geldiği hakkındaki rivayet şöyledir: Hemen her yeri suyla kaplı olan köyde, SİRKEN OTU köyün her yerinde varmış.Bu yüzden köye SİRKENLİ KÖYÜ demişler.
Ayrıca insanları misafirperver, cana yakın,komşuluğa önem veren kişilerdir.Köyde bayramlarda büyükler ziyaret edilir. Leğen çöreği denilen bir çörek yapılarak gelen misafirlere ikram edilir. Tatlı ve tuzlu olarak iki çeşit yapılır.
YEMEKLER
Yüzük çorbası,patlıcan dolması,yaprak sarması,kaz,tavuk,ördek dolması,içli köfte,tandır ekmeği,sıkma,yufka ekmek köyde çoğunlukla tercih edilen yemek türleridir. Günümüzde çok yapılmayan süt çorbası da geleneksel lezzetlerden biridir.
EL SANATLARI
Oya ve dantel işleri köyde yaygındır.
SOSYAL AKTİVİTELER
Ayrıca köyler arası yapılan futbol maçlarıda diğer köylerle dostluk ve kaynaşma ortamı sağlamaktadır.Sirkenli köyü takımıda bu maçlarda galibiyet serisine devam etmektedir.Gençler genellikle balık tutmak güvercin beslemek kuş avına çıkmak bilye oynamak gibi aktiviteleri tercih etmektedir Köyde düğünler ve cenazeler önemli yer tutar.Adana iline 35 km, Karataş ilçesine 22 km uzaklıktadır.
Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. tarımsal faaliyetlerde buğday,mısır,pamuk,susam,soya fasulyesi son zamanlarda karpuz ve kavun ekimi yapılmaktadır.Hayvancılıkta ise koyun,keçi ve inek beslenir.Kümes hayvancılığı da önem kazanmıştır.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2009 - Yusuf Kekilli
2004 - Bahattin Köylü
1999 - Necati Kekilli
1994 - Hasan Baysal
1989 - Celil Hüseyin Kekilli
1984 - Mahmut Özaltın
[(1980)] - EMİN KÖLE
[(1976)] - MAHMUT KÖLE
[(1950)] - POTTUK İSMAİL HAKKI KÖYLÜ
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.