Adana Karataş Yemişli Köyü
Yemişli, Adana ilinin Karataş ilçesine bağlı bir köydür.Yemişli Köyünün (eski adı İncirli) tarihi 19. yüzyıl sonu, 20. yüzyıl başlarına dayanmaktadır.
Köyün 1867'de Fırka-i Islahiye tarafından zorunlu iskana tabi tutularak Çukurova'ya yerleştirilen Yörük Türkmenler tarafından kurulduğu düşünülmektedir. Köy halkı yakın zamana kadar kışları Çukurova'da, yazları Toroslar'da yaylada olacak şekilde konar-göçer bir yaşam sürdürmeye devam etmişlerdir.
Köylünün Tamamı Türkmen Yörüktür.. Et yemeğe çok düşkünlerdir özellikle erkek kuzu etini severler Köyün Gençleri Genellikle Adana Karataş yolu üzerindeki Barbarosun Kahvehanesinde; yaşlı hacı dedelerimiz amcalarımız da caminin bitişiğindeki Alifişin Kahvehanesinde takılırlar.
Yemişli Köyü, Adana il merkezine 40 km, Karataş ilçesine 10 km uzaklıkta; Adana-Karataş asfaltının üzerindedir. Coğrafi koordinatları 36 Derece 39 Dakika 15 Saniye Kuzey, 35 Derece 21 Dakika 44 Saniye Doğu'dur. Rakımı dörttür.
Akyatan Gölü ile birlikte bölgenin önemli sulak alanlarından birisi olan Yemişli Gölü, köy sınırları içerinde yer alır. Mevsimsel bir göl olan ve yağışlarla beslenen Yemişli Gölü’nün alanı, geçmişte kış aylarında 800 hektara ulaşmaktaydı. Ancak, 1995 yılında Devlet Su İşleri gölü kurutma çalışmalarını yoğunlaştırmış ve göl tümüyle kurutulmuştur.
Yemişli Gölü, kurutulmadan önce sazhorozunun Türkiye’de Göksu Deltası dışında bilinen tek üreme alanıydı. Ancak, gölün geri dönüşü olmayan biçimde tahrip edilmesi sonucu, bu nadir türün geleceği tehlike altına girmiştir. Ayrıca, yakın zamana kadar bahar göçü boyunca bu göl çevresinde çokça görülmekte olan çeltikçi, leylek ve birçok ördek/kıyı kuşu türü de, gölün kurutulmasıyla görülmez olmuştur.Köy Akdeniz ikliminin etki alanı içerisindedir.
Köy nüfusunun önemli bir bölümü Adana'da ikamet etmekte, köyde yalnızca tarımsal faaliyetlerin gerektirdiği ölçüde kalmaktadırlar.
Köyün ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca ürünler pamuk, buğday ve son yıllarda mısırdır. 2013 yılında ekim alanı olarak en çok Soya bitkisi tercih edilmiştir. Köyün sakinleri teknolojiden de faydalanarak gerekli bilgileri bünyelerinde toplamayı başarabilmişlerdir.
Yemişli Köyünde "kendin pişir kendin ye" şeklinde bir kahvaltı geleneği vardır, sabah kahvaltısında mangal yapılır. Yörük olduğu için köy halkı yazın yaylaya çıkar; fakat son yıllarda yaylaya gitme oranlarında düşme olmuş, yayla yerine sahiller (genellikle Mersin) tercih edilmeye başlanmıştır. Köy genelinde üniversite okuma oranı % 85 gibi bir yüzdeye ulaşmış durumdadır. Genel olarak anne ve babalar çocuklarının eğitim yönüne çok önem vermişlerdir.
Köyde elektrik, içme suyu şebekesi, ADSL ve telefon mevcut olmakla birlikte,internet cafe,benzin istasyonu,zirai ilaç bayi,araç tamir noktaları ve iki adet market bulunmaktadır.Kanalizasyon şebekesi yoktur. Köyde bir ilköğretim okulu, bir sağlık ocağı, PTT acentesi ve cami mevcuttur. Taşımalı eğitim nedeniyle çevre köylerden öğrenciler de Yemişli Köyü ilköğretim okuluna devam etmektedirler. Köye ulaşım Adana-Karataş asfaltı kullanılarak sağlanmakta olup, köy söz konusu ana yolun üzerindedir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.