Adana Kozan Kızıllar Köyü

Adana Kozan Kızıllar Köyü

Kızıllar, Adana ilinin Kozan ilçesine bağlı bir köydür.Kültür``köyün en meşhur yemek leri kuru fasulye,pilav ve mantı çorbasıdır.Yani kısaca düğün yemekleridir bunun yanında yoğurt ve peyniriylede ünlüdür.

Adana iline 80 km, Kozan ilçesine 15 km uzaklıktadır. Postkabasakal, Akdam, Kuytucak, Kemer ve Yeniköy köyleri arasında yer alır. Çukurova'nın bitip Torosların başladığı ara bölgede yer alır. Ormanlık arazisi geniştir. Köyün ortasından akan bir dere vardır. Bilinçsizce yapılan orman kesimleri yüzünden ,dere yatağında eski zamanlara göre genişleme vardır.

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve [[hayvancılıktır. Tarım ve hayvancılık yeterli gelmediğinden iş yapabilecek her erkek köy dışana çalışmaya gider.. Köyde genelde yaşlı erkekler bulunmaktadır. İnsanların eğitim düzeyi ülke standartlarına paralellik göstermektedir. Narenciye ve tahıl ağırlıklı tarım yapılmakta olup son yıllarda zeytin bahçelerine yönelmeler dikkat çekmektedir.

Yakın bir gelecekte yapılması planlanan baraj köy ekonomisinde önde gelen tarım sektörüne büyük destek ve hareketlilik getireceği umuluyor.Kaç yıldırbeklen iyor bu baraj ben daha ilkokula gidiyordum şimdi 32 yaşındayım hala yapılacak.

Köyün içme suyu şebekesi ve altyapı kanalizasyonu yoktur.gerekyetkililerin ihmali gerekse muhtarın ve köy halkının ilgisizliğinin neticerinde köyde içme suyu şebekesi yoktur.köye baraj yapılırsa kurak aLANLARDA SULAma ile tarım yapılacağından köyde yetişen ürün artacaktır ekonomisine büyük bir katkı olacağını umuyoruz. ama köyün muhtarlarında ve halkında ekonomiyi kalkındırma anlamında hiçbir çalışma yoktur aynı zamanda köye bir sağlık ocağının yapılması ekonomiye katkı sağlayacaktır ,SEVGİLİ KÖY MUHTARLARI YAN GELİP YATIN DİYE MUHTAR SEÇMEDİK SİZİ HİZMET İSTİYORUZ KÖYÜMÜZE SU İSTİYORUZ SAĞLIK OCAĞI İSTİYORUZ OKUYUN DİYE YAZMADIM OKUDUKLARINIZI UYGULAYIN LÜTFEN ,

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Köye yapılması faydalı olacak yatırımlar; 1- Daha önce kamulaştırma yapılmış olan Hüsemköyü mevkiine ortaokul 2- Uzun süredir adı geçen barajın yapılarak köyün bilinçli ve sulu tarıma geçmesinin sağlanması 3- Köyün merkezi bir yerine çocuk oyun parkı, cami civarına olabilir 4- Köyün cazip biryerine piknik alanı yapılabilir 5- Son zamanlarda bir hayli zeytin dikildi. Bunun teşvik edilerek ileride köye zeytinyağı fabrikası yapılacak büyüklüğe erişilebilir. 6- Fikri olan varsa ekleyebilir.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.fakat muhtarların köye hizmet etmegibibir düşünceleri yoktur. köyün bir sağlık ocağı dahiyoktur.sevgili muhtarlar keşke siz güzelce hizmet etseydinizde bu sayfaya sizinle gurur duyduğumuzu yazsaydık.1500 nüfusu aolan bir yerleşim yerine acilen bir sağlık ocağı şarttır. Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2014 -VEYSEL ÇANKAL
2009 -ADİL COBAN
2004 - MEHMET AYDOĞAN
1999 - MEHMET BOZDOĞAN:
1994 - İSMAİL AKTAŞ
1989 - KADİR AYDOĞAN
1984 - ALİ BOZKURT
1972 - OSMAN AYDOĞAN
1950 - ALİ MEHMET ATEŞ
Köyde 8 yıl eğitimi veren ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi mevcuttur ve düzenli su verilmektedir.Kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ve PTT santrali vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşım asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.