Adana Kozan Köseli Köyü

Adana Kozan Köseli Köyü

Köseli, Adana ilinin Kozan ilçesine bağlı bir köydür.Ayrıca Sinop Durağan ilçesinin Çamlıca Köyü'nde (eski tanımıyla Küsedik Köyü) Türkmen kökenli olduğu bilinmekte olan aileler tarafından Köseli soyismi yaygın olarak kullanılmaktadır.

Avşar Türkmenleri aşiretinin Dulkadirli koluna mensuptur. Bu obaya mensup ailelerden bir kısmı Rumeli'ye göç ettirilerek Bulgaristan'ın Kırcaali iline bağlı Köseler köyüne yerleştirilmiştir.

Kozan köseli, K.maraş köseli,diyarbakır bismil köseli köyleri  OĞUZLAR boyunun TÜRKMEN  kollarından oluşmaktadır.  < Kozan Köseli köyü ; Orta Asya'dan Anadoluya göç eden  Oğuzların Avşar Türkmenleri boyunun Dulkadirli koluna mensup Köseli obasındandır. Bu obaya mensup ailelerden bazıları Osmanlı döneminde Adana'nın Kozan ilçesinin Köseli köyüne bir kısmı Kaharaman maraş ilinin merkez köseli köyüne  yerleştirilmiş, diğer bir kısmı da Rumeli'ye gönderilerek Bulgaristan'ın Kırcaali ilinin Köseler köyüne iskan edilmiştir.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Köseli ismi; ise bu oabalarda yaşayan oba reisin sakalsız olması  köse ali
adıyla anılmış zamanla bu oba köseli ismini  almıştır.  Ayrıca Diyarbakırı ın Bismil ilçesininin köseli köyü de yine OĞUZLARIN boyunun bayat koluna mensup türkmen aşiretleri tarafından kurulmuştur.GELENEKLERİMİZ
1-)DÜĞÜNLERİMİZ
        Genellikle düğünlerimiz haftasonu yapılır.perşembe akşamı damat evinde  bayrak  dikilir.Cuma akşamı damat evinde  başlar. cumartesi gelin evinde kına yakılır. devam eder.pazar günü damat evinde para ve takı merasimi ile sona erer.
2-)HASTA ZİYARETLERİMİZ
   Hastalık veya herhangi bir kaza geçiren kişiye geçmiş olsun ziyaretinde bulunulur.hasta açil şifalar dilenir.
MANEVİ DEĞERLERİMİZ
1-)RAMAZAN AYI
  

    Ramazan ayında genellikle herkes gündüz oruç tutar.Akşam teravihe  gelir, ve bu ayda daha dikkatli olur. iftar zamanı komşular birbirlerine yemek verir.kadir gecesinde mevlüt okunur.ve daha cok ibadet edilir.
2-)BAYRAMLARIMIZ

    Bayram  günleri genellikle sabah erken camiye bayramlık elbiseler giyilerek gelinir.namazdan cami içinde bayramlaşılır. sonra mezarlıklar ziyaret edilip yakınlarına dua okunur.kurban bayramlarında ise kurban kesemeyenler davet edilir. ve onlara pay verilir.
görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.
Adana iline 80 km, Kozan ilçesine 12 km uzaklıktadır.
KOZAN KÖSELİ KÖYÜ
Köseli köyü coğrafi konumu olarak kozan ilçesinin kuzey batısına düşmektedir.kozandan gidiş yönü organize sanayi bölgesi yolundan devam eder.Köseli köyünün kenarları dağlarla cevrilidir. kuzeyinde özbaşı köyü,kuzeydoğusunda Andıl köyü,doğusunda örendere köyü,güneydogudunada oruçlu köyü,güneybatısında, duraluşagı köyü.batısında Kemer köyü,kuzey batısına bağözü köyleri yer alır.köyümüz coğrafi konumu bakımından diğer köylere göre daha iyi durumdadır.Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ve kullanılmaktadır ilkokul 3 sınıfa kadar sonrasında kozana taşımalı eğitim yapılıyor . Köyün içme suyu şebekesi vardır sadece kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.