Adana Yumurtalık Yeniköy

Adana Yumurtalık Yeniköy

Yeniköy hangi ilimize bağlıdır? Yeniköy nerede? Yumurtalık ilçesinin köyleri hangileridir? Yeniköy nasıl gidilir? Yeniköy özgü yemekler hangileridir? Adana nın kaç tane köyü vardır? Adananın plakası,adananın posta kodu?

Yeniköy nerede? Yumurtalık  ilçesinin köyleri hangileridir? Yeniköy nasıl gidilir? Yeniköy özgü yemekler hangileridir? Yumurtalık ın kaç tane köyü vardır? Adana nın plakası? Yeniköy vefat edenler ? Yeniköy yöresel yemekleri neleri nelerdir ? Yeniköy kaç kişi yaşamaktadır ? Yeniköy oyunları, halayları, bayramları ? Yeniköy yöresel kıyafetleri ?  Yeniköy köyünün muhtarları?

ADANA'NIN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Yeniköy, Adana ilinin Yumurtalık ilçesine bağlı bir köydür.1841 yılında bugün Demirtaş-Zeytinbeli yol kavşağının kuzeyinde Hacı Kevik denilen yerde ahşap sazlıktan yapılma evlerle inşa edilmiş olan köyümüz çıkan bir yangın sonucu tamamen yok olmuş.

Şu anda kurulduğu yere çiftlik şeklinde ev yaptıran Kahyaoğulları evleri yanan köylüleri davet ederek misafir etmiştir. Burada bulunan devlet arazileri istimlak edilerek yerleşim alanına çevrilmiştir. Köy yeniden inşa edildiğinden dolayı adı da "YENİKÖY" olarak belirlenmiştir.
Köyün yedi asıl kurucusu vardır.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Bu ailelerden bazıları: Kahya soyadını alan Hafız Osmanlar, Hacı Hüseyinler, Selim Ağalar; Ünal soyadını alan Yusuf Onbaşılar, Dağ soyadını alan Gavurdağlı Sülalesi, Kara soyadını alan Hayrullah Dede silsilesi ile gelen Mustafa - Kara Osman - Kara Mustafalar; Doğan soyadını alan Beytullah ve Hüsnü Ağalar; Nur soyadını alan Hacıoğulları'dır. Yedi asıl kurucu aileden sonra gerek bu kurucu aile akrabalıkları gerek sonradan yerleşmeler yoluyla bugün Yeniköy'de Aktaş, Aksoy, Akyar, Akyol, Alkan, Ay, Aydoğan, Aysu, Berber, Coşkun, Çankaya, Erzin, Ildıran, İncekara, Keskin, Özcan, Pınar, Serçe, Taşkıran, Tekbasan, Tekin, Yavaş, Yılmaz vd. soyadını taşıyan aileler köyde yaşamlarını sürdürmektedir.

Dini inanç ve geleneklerine sıkı sıkıya bağlı olan muhacirler (Balkan Türkleri) köye geldikten kısa bir süre sonra, 1920’li yıllarda cami, 1946 yılında da ilkokul yaptırdılar. 1990’lı yıllarda yeniden yaptırılan caminin avlusunda köyün kurucuları olan Hafız Osman ile Hafız Kasım’ın mezarları bulunmaktadır.

1951 yılında ülkemize gelen muhacirlerden 27 hane bu köye devlet tarafından yerleştirilmiştir. Köyün çevresinde Lidyalılar ve Romalılar dönemine ait antik yerleşimler bulunmaktadır. Halen bu yerler turizme kazandırılmak üzere beklenmektedir. Yöre çevresinde yeraltı şehirleri olduğu bilinmektedir,

Ancak herhangi bir kazı çalışması yapılmamıştır. Bu yeraltı şehirlerinin birbirlerine geçişi sağlayan yeraltı tüneller mevcuttur. Bu tünellerde halen demir parmaklıklar mevcuttur, ancak hiçbir arkeolojik çalışma yapılmamıştır.

Beyaz badanalı ve çinko çatılı evler dikkat çekmektedir. Kültür açısından köyde kısmen de olsa halen muhacir (Balkan Türkleri) gelenek görenekleri yaşatılmaktadır. Düğünlerde eğer kız tarafı köyde ise kız almaya halay eşliğinde gidilir.

Bayramdan bir gün önce (arife günü) konu komşuya peksimet (gıygaşa) dağıtılır. Köyde kullanılan bazı yöresel kelimeler şunlardır: bocut (Sürahi anlamında), tırapazan (Korkuluk, tırabzan anlamında), sundurma (Hol anlamında), helke (Bakraç anlamında).

AKDENİZ BÖLGESİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Yemekleri: Göçmen ekmeği (Kubbeli toprak fırında pişirilen mayalı ekmek), biberli paça, yüssük (yüzük) çorbası, analı kızlı, tarhana çorbası, Papara, kıvırma pide (büzmeli pide), dızmana, mantı, sarmısaklı köfte (fellah köftesi), mercimekli köfte, içli köfte, erişte, gözleme, bazlama (sıkma), borana (çılbır), baklava, muska tatlısı, irmik tatlısı, sütlaç, vb. geleneksel ve vazgeçilmez yemekleridir.

Adana iline 86 km, Yumurtalık ilçesine 5 km uzaklıkta olup, rakım 70 m'dir. Kuzeyinde Tahtalı Dağı etekleri, güneyinde Yumurtalık ilçesi ve Akdeniz, doğusunda Demirtaş köyü, batısında Zeytinbeli kasabası mevcuttur.

Tahtalı Dağı etekleri 1983 yılında ağaçlandırılmaya başlanmış, bugün ise yaklaşık 23.000 dekar alan çam dikilerek ağaçlandırılmış durumdadır. Düz bir ovada kurulu olan Yeniköy temiz havasıyla ilgi çekmektedir.
 

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Topraklarında, 2006 yılında Devlet Su İşleri tarafından yapılan sulama sistemi sayesinde sulu tarım önemli yer tutmakta olup yörenin tarımında seracılık dikkat çekmektedir. 1995 yılından sonra köyün tarım işçisi tamamen dışarıdan gelmektedir.

Ondan önce kendi ve çevre köylülerden gelen işçiler çalıştırılırdı. Köyde eğitim oranı yüksek olduğundan 1985 ve sonrası yıllarda eğitim gören gençler devlet memurluğu başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluşta çalışmak için göç etmiştir. Bayramlarda köye ziyaret için gelindiğinde ise köy nüfusu 2400 civarına çıkmaktadır.
 

Köyde, ilköğretim okulu vardır, ancak genç nüfusun şehir merkezlerine gitmesinden dolayı yeterli miktarda öğrenci olmaması nedeniyle taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyde 1980'li yıllardan bu yana içme suyu şebekesi bulunmaktadır.

PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur, Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup, yaz kış ulaşım sorunu bulunmamaktadır. Köyde elektrik ve sabit telefon olup, GSM operatörlerinin tamamı sorunsuz bir şekilde hizmet vermektedir. Kanalizasyon şebekesi 2013'ten beri bulunmaktadır.

YENİKÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

YENİKÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.