Adana’da 15 İlçede Köylüye 927 Adet Güneş Paneli
Adana'da tarım ve hayvancılığı geliştirmek amacıyla uygulamaya koyduğu kırsal kalkınma projeleriyle köylünün yüzünü güldüren Adana Büyükşehir...
Adana'da tarım ve hayvancılığı geliştirmek amacıyla uygulamaya koyduğu kırsal kalkınma projeleriyle köylünün yüzünü güldüren Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, arıcı ve koyun-keçi yetiştiricisi 927 aileye daha ücretsiz güneş paneli dağıtacak. Daha önce göçebe hayatının zorluklarına göğüs geren bin köylüye güneş paneli veren Başkan Hüseyin Sözlü, 18 Ekim'de düzenlenecek törende 422 arıcı ve 505 koyun keçi yetiştiricisi toplam 927 aileye güneş panellerini teslim edecek.
Başkan Hüseyin Sözlü'nün göreve başlamasıyla birlikte köylünün yerinde kalkınması için seferber olan Adana Büyükşehir Belediyesi, zor şartlarda toprağı işleyip, mahsul kaldırmak için binbir emek veren köylüyü sulu tarımla tanıştırdı. Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Daire Başkanlığı görevlileri, su kaynaklarının yetersiz olduğu bölgelerde tarım yapılabilir arazilerin sulanması için toplam 37 bin 900 metreküp hacimli 230 adet jeomembran havuz oluşturdu. Bu havuzlarda depolanan su ile 15 bin 200 dönüm tarım arazisinin sulanması sağlandı. Kapalı ve açık sulama sistemleriyle de 18 bin 630 dönüm tarım arazisi sulanabilir hale geldi. Toplamda sulu tarıma açılan arazi miktarı 34 bin dönüme erişti.
Kırsalda hayata bağlayan projeler
Adana Büyükşehir Belediyesi, dar gelirli üreticilere fidan, aşı ve zirai ilaç desteği de sağladı. Bu kapsamda 550 bin adet çilek fidesi, 50 bin adet kiraz, ceviz ve elma fidanı toprakla buluşturuldu. Büyükbaş hayvanları bulaşıcı hastalıklara karşı korumak için 1 milyon 223 bin doz aşı, 3 ton zirai ilaç, 26 ton organik gübre, 4.5 ton haşere ilacı ve 3 ton kene ilacı Adana Büyükşehir Belediyesi'nin sunduğu diğer destekler arasında bulundu. Adana Büyükşehir Belediyesi'nin kırsal kalkınma hamlesinde öne çıkan çalışmaları arasındaki Salma (Doğal) Tavuk Projesi ile Feke, Saimbeyli, Tufanbeyli ve Aladağ ilçelerindeki köylülere 40 bin yumurta tavuğu dağıtıldı.
Karaisalı ilçesi Çatalan havzasında ilk etabı hayata geçirilen proje kapsamında zeytin üretimi yapan çiftçilere de organik tarım desteği sunuldu. Alternatif tarım ürünlerinin Çukurova'da yaygınlaşması adına Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Projesi'yle kırsal kalkınmada çığır açan Adana Büyükşehir Belediyesi, Sarıçamlı köylülerin Hollanda'ya çiçek ihracatında öncü oldu. 32 çiftçinin dahil olduğu, 150 dekarda yürütülen projede yetiştirilen 7 türde 35 çeşit çiçek, Hollanda Çiçek Borsası'nda "Adana Flora" markasıyla satışa sunuldu. Adana Büyükşehir Belediyesi'nin çiftçiye sunduğu hizmetler arasında toprak, su, yaprak analizleri de yer aldı. Üreticilerin destekleme alabilmesi ve uygun gübre tavsiyesi için gerekli olan toprak analizleri, sulama suyu, su ürünleri ve yaprak incelemeleri uzman personel tarafından kısa sürede tamamlanıp, rapor halinde başvuru sahiplerine ulaştırılıyor.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.