Adana’da Bir Kalp Ameliyatı İçin İlk Kez Robot Kullanıldı

Adana’da Bir Kalp Ameliyatı İçin İlk Kez Robot Kullanıldı

Kalbinde delik olduğu 40 yıl sonra fark edilen Arif Ferit Seğmen,"da Vincirobotik cerrahi" yöntemi ile uygulanan ameliyat sonunda sağlığına kavuştu.

Kalbinde delik olduğu 40 yıl sonra fark edilen Arif Ferit Seğmen,"da Vincirobotik cerrahi" yöntemi ile uygulanan ameliyat sonunda sağlığına kavuştu.

Uzun yıllardır nefes darlığı ve çabuk yorulma şikayetleri yaşayan Arif Ferit Seğmen'e, bu sorunlarından kurtulmak için gittiği bir hastanede koroner arter teşhisi konuldu. Ancak anjiyo yapılarak kalp damarlarına stent takılan 40 yaşındaki Seğmen'in şikayetleri bir türlü son bulmadı. Seğmen, bunun üzerine Acıbadem Adana Hastanesi'ne başvurdu. Yapılan bir dizi kontrol ve tetkikler sonucunda Seğmen'in kalbinde bir delik olduğu saptandı.

Acıbadem Adana Hastanesi kardiyoloji doktorlarının gerçekleştirdikleri tetkikler sonucunda Seğmen'in kalbinde daha önceki kontrollerde fark edilmeyen bir delik olduğundan şüphelenildi. Son olarak yapılan transözofageyal ekokardiyografi ile doğumsal kalp anomalisi olduğu kesinleşen Arif Ferit Seğmen'in bir an önce ameliyat olması gerektiği kararına varıldı.

Seğmen, Acıbadem Adana Hastanesi Kardiyovasküler Cerrahi (KVC) Uzmanları Prof. Dr. Bülent Kısacıkoğlu, Dr. Bülent Bolat, Dr. Ömer Ulular ve Acıbadem Maslak Hastanesi KVC Uzmanı Prof. Dr. Cem Alhan'ın yer aldığı ekip tarafından robotik cerrahi ile ameliyat edildi. Operasyonda, Seğmen'in kalbinin her iki kulakçığı arasında doğuştan bulunmayan zarın neden olduğu delik, yine kalbinin dış çeperinde bulunan zar kullanılarak kapatıldı. Doğumsal kalp anomalisi 40 yılda fark edilmeyen Seğmen, "da vinci robotik cerrahi" yöntemi ile gerçekleştirilen ameliyat sayesinde sağlığına kavuştu. Seğmen'in ameliyat olmaması durumunda ileride kalp yetmezliği, akciğer yetmezliği veya beyinde pıhtı atma gibi geri dönüşü olmayan sağlık sorunları yaşama riski bulunuyordu. Arif Ferit Seğmen böylece, Adana'da robotik cerrahi ile ilk kalp ameliyatı olan kişi unvanını aldı.

Başarıyla gerçekleştirilen ameliyatın ardından yoğun bakımda gözlem altında tutulan Arif Ferit Seğmen, doktorların onayı ile 1 gün sonra normal odaya alındı. Doktorundan ameliyat yöntemlerini dinlerken, robotik cerrahi yöntemiyle de ameliyat olabileceğini öğrendiğinde şaşırdığını söyleyen Arif Ferit Seğmen, "Daha önce duymamıştım böyle bir yöntemi. Doktorum bana bilgi verdi. Robotik cerrahi yönteminde ameliyat için daha küçük kesiler olduğunu anlattı. Ayrıca daha hızlı iyileşebileceğimi ve daha az ağrı duyabileceğimi söyleyince, tamam dedim. Tıbbın bu kadar gelişmesi gerçekten şaşırtıcı" dedi.

Adana’da Bir Kalp Ameliyatı İçin İlk Kez Robot Kullanıldı

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.