Adana’da Korsan Döviz Büroları, Yasal Döviz Bürosu Sayısını Katladı
Adana'da, illegal faaliyet gösteren döviz bürosu sayısının yasal faaliyet gösterenlerin sayısını ikiye katladığı bildirildi.
Adana'da, illegal faaliyet gösteren döviz bürosu sayısının yasal faaliyet gösterenlerin sayısını ikiye katladığı bildirildi. Döviz bürosu sahipleri, kayıt dışı faaliyet gösteren dövizciler yüzünden yaşadıkları haksız rekabetin önlenmesini istedi.
Türkiye'de döviz son dönemde hızla yükselirken, buna paralel olarak kayıt dışı faaliyet gösteren döviz bürosu sayısında da artış yaşandığı bildirildi. Adana'da faaliyet gösteren döviz bürosu sahipleri, yasal olmayan döviz bürolarının fazlalığına dikkat çekti. Kentte 12 döviz bürosu bulunduğu ancak bu sayının yaklaşık 2 katı kayıt dışı döviz alım satımı yapan iş yeri bulunduğunu dile getiren işletme sahipleri, haksız rekabet yüzünden kendilerinin mağdur olduğunu söyledi.
Döviz bürosu sahibi Cuma Tepeli, hem kurun çok yüksek olmasından, hem de yasal olmayan döviz bürolarından şikayetçi. Tepeli, döviz bürosu sahibi olarak Türkiye'de son yıllarda kurun çok yüksek olmasından dolayı hem döviz alımı hem de döviz satışında sıkıntı yaşadıklarını belirterek, "Bizim için dövizde istikrar olması işimize geliyor. Çünkü vatandaş o zaman hem döviz alıyor hem de döviz satıyor. Ama şu anda hem döviz çok yüksek hem de bir iniş bir çıkış olduğu için vatandaş beklemeyi seçiyor. Dövizi olan bozdurmuyor, lirası olan da dövize çevirmiyor" dedi.
Tepeli, Adana'da korsan döviz bürolarının çok fazla olduğuna dikkat çekerek, "Şu anda Adana'da 12 yasal döviz bürosu var. Bunların ortalama yıllık çalıştırdığı işçi, verdiği harç, vergi ve spotaj ile kira parasını hesaplarsak yaklaşık 250 bin lira gideri var. Biz devletimize vergimizi veriyoruz, istihdam sağlıyoruz. Şu an ben 7 kişi çalıştırıyorum. Ayrıca bir de avukat bulundurma zorunluluğum var. Onunla birlikte 8 kişi çalıştırıyorum. Ancak Adana'da yasal döviz bürosunun 2 katı olan illegal döviz büroları bunların hiçbirini yapmıyor. Hem devleti zarara uğratıyor hem de bizi zarara uğratıyor. İstediği fiyattan döviz satarak haksız rekabete neden oluyor. Bu sorunun biran önce çözülmesi gerekiyor" diye konuştu.
Tepeli, yasal olmayan döviz bürolarının sayısının artmasının sebebinin yasal olan döviz bürolarını kapatıp ya da satarak illegal döviz bürosuna çevirmesinden kaynaklandığını anlatarak, "Bu döviz büroları önceleri yasaldı, ancak daha sonra illegal döviz büroları oldular. Ya sattıktan sonra ya da kapattıktan sonra bu işi yapmaya devam ettiler. Devletimizin bunları takip edip bunun önüne geçmesi gerekiyor. Aksi takdirde yasal döviz büroları bir bir kapanıp merdiven altına inecek" şeklinde konuştu.
"3 kişi çalıştırıyorum avukat bulunduruyorum"
Döviz bürosu sahibi Mustafa Ünal ise döviz bürolarının en büyük sıkıntısının avukat bulundurma zorunluluğunun getirilmesi olduğunu ifade ederek, "Devlet yasa çıkartarak anonim şirketlere avukat bulundurma zorunluluğu getirdi. Döviz büroları da anonim şirket göründüğü için biz şimdi bir avukat bulunduruyoruz. Ben anonim şirket görünüyorum ama 3 kişi çalıştırıyorum. Bunu devlet yeniden düzenleyip anonim şirketlerde çalışan sayısı atıyorum 20'den fazla olanlara avukat bulundurma zorunluluğu olmalı. Ben şimdi 3 kişi çalıştırıyorum bunlara avukat tuttum asgari ücret maaş veriyorum. Ayrıca bir işim olduğu zaman avukata onun parasını da ayrı veriyorum. Bu durumun düzelmesi lazım" dedi.
Ünal, ayrıca kendilerinin yasal iş yaptığını, çok sayıda korsan döviz bürosu, olduğunu devletin bunları denetlemesi ve kapatması gerektiğini sözlerine ekledi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.