Afgan Mültecilerin Dramını Ve İnsan Kaçakçılığını Konu Alan Film Trabzon’da Gösterime Girdi
Afgan mültecilerin rol aldığı "Sessiz Gözyaşları" filmi Trabzon'da gösterime girdi.
Afgan mültecilerin rol aldığı "Sessiz Gözyaşları" filmi Trabzon'da gösterime girdi. Yaklaşık 3 yılda tamamlanan film Trabzon'da çekilirken filmde 100 kadar Afgan mülteci rol aldı. Film bugün itibariyle Trabzon'da bir sinema salonunda gösterime girerken, ilk günde filme beklenen ilgi olmadı.
Afganistan'dan 19 yıl önce İran'a buradan da türlü zorluklarla Türkiye'ye gelen ve Trabzon'a yerleşen Afganistanlı yönetmen Abbas Mohammadi, Afgan mültecilerin desteği ile Trabzon'da Afgan mültecilerin dramını ve insan kaçakçılığını konu alan bir film çekti. Yaşanmış bir hikayeden hareketle çekilen filmde insan kaçakçılığı ve Afgan mültecilerin dramının yanı sıra organ mafyası ve madde bağımlılığı konularına da vurgu yapılıyor.
Abbas Mohammadi (39) Taliban'ın neden olduğu iç savaş nedeniyle 1998 yılında Afganistan'ın Mezar-ı Şerif kentinden henüz 15 yaşında ailesi ile birlikte türlü zorluklarla İran sınırını geçerek Maşhad kentine yerleşti. Burada 6 yıl sinema eğitim alan Mohammadi, ilk filmini de burada çekti. Sovyet-Afganistan Savaşı'nı anlatan ve bir Afgan annesinin dramını konu alan "Anne" isimli filmin ardından Mohammadi'nin sinemaya olan tutkusu hiç bitmedi. Ekonomik sorunlarla boğuşan Mohammadi, ailesi ile birlikte 2 yıl önce de Maşhad'dan yine türlü zorluklarla Türkiye'ye gelerek Trabzon'a yerleşti.
Abbas Mohammadi, ülkesinden önce İran'a buradan da Avrupa'ya gitmeye çalışan Afgan mültecilerin yaşadıkları dramları ve insan kaçakçılarının acımasızlıklarını gözler önüne sermek için 3 yıl önce "Sessiz Gözyaşları'nı çekmek için hazırlıklara başladı. Filmin yapımcısı, senaristi, yönetmeni ve oyuncusu olan Abbas Mohammadi en büyük desteği ise ailesinden ve Trabzon'da kendisi gibi mülteci olarak yaşayan Afganlar'dan gördü.
Trabzon'da çekilen filmde 100 mülteci rol aldı.
Mohammadi'nin tek kamera ile gerçekleştirdiği filminin çekimlerinde kameramanlığı ve montajı 22 yaşındaki oğlu Rouhollah, ışıkçılığı eşi Habibe (37) ve minik oyunculuğunu ise 8 yaşındaki kızı Freşte Mohammadi yaptı. Trabzon'un bir çok noktasında çekilen film 3 yılda tamamlanırken, filmde Afgan mültecilerin dramının yanı sıra organ mafyası ve madde bağımlılığı konularına da vurgu yapıldı.
Filmin yönetmeni Abbas Mohammadi, yaptığı açıklamada "Filmde eski dönemde Afganistan'da yaşanan savaşlar, göç ve insan kaçakçılığı konusu var. Daha önceden de böyle film çekme düşüncem vardı Türkiye'de geldik dolayısıyla burada filmi çektik. Şu anda ilk gösterime Trabzon'dan başlıyoruz. Herkesi bu film izlemeye davet ediyoruz Türk olsun Afgan kardeşlerimiz olsun. Bu filmde mültecilerin sorunları yasak yollardan gelişleri sırasında karşılaştıkları zorlukları ele aldık. Filmdeki oyuncular tam olarak profesyonel değil kendilerini burada eğittik öğrettik. Filmin yapımı üç yıl sürdü 2 saatlik bir film. Filmde 100 fazla kişi rol aldı. Filmde Türk, İranlı arkadaşlarımız da var. Film Trabzon, Akçaabat'da çekildi. Bazı bölümlerini arşivlerden kullandık. Filmin ilk çekimini Trabzon'da yaptık ilk gösterimini yine Trabzon'dan başlattık. Bundan sonrası için Afganistan olmak üzere farklı ülkelerde gösterime girmesi için çalışıyoruz. Bu film benim 7 filmimdir" dedi.
Filmde rol olan en küçük oyuncu olan yapımcı Abbas Mohammadi'nin kızı Fereshteh Mohammadi de film rol almaktan son derece mutlu olduğunu belirterek "Filmin ilk başlarında çok zorluk çektim zaman zaman hatalarım oldu ancak sonradan bu hataları yapmamaya başladım . Yani oyunculuk için çok çaba sarf ettim. Filmde Afgan halkının sorunlarını oynadığım için çok mutluyum. İlk defa filmde oynadım. Filmin en küçük oyuncusu benim. Filmi babam yaptı ben de oynadım. İlerde oyuncu olmayı düşünüyorum. Şu anda Trabzon'da ilkokul 3 sınıfta okuyorum" diye konuştu.
Bugün itibariyle sinemada gösterime sunulan film beklenen ilgiyi görmezken, film 1 hafta Trabzon'da gösterime sunulacak.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.