Afrikalı Öğrenciler Sivas’ta Eğitim Görüyor
Sivas'ta 15 Temmuz Şehitler Kampüsünde açılan Uluslararası Şehit Münir Murat Ertekin Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde 16 ülkeden 24 yabancı öğrenci, Türk...
Sivas'ta 15 Temmuz Şehitler Kampüsünde açılan Uluslararası Şehit Münir Murat Ertekin Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde 16 ülkeden 24 yabancı öğrenci, Türk öğrenciler ile birlikte eğitim görüyor. Afrikalı öğrenciler, Türk kültürünü de yakından tanıyor.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından Fetullahçı Terör Örgütü'ne ait olan eğitim kampüsüne el konulmasının ardından kampüs içindeki okullardan biri Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Diyanet Vakfının destekleriyle Uluslararası Şehit Münir Murat Ertekin Anadolu İmam Hatip Lisesine dönüştürüldü. 68'i Türk, 24'ü yabancı olmak üzere 92 öğrenciyle eğitime başlayan okulda eğitim gören Afrikalı öğrenciler, hem Türk hem de Sivas kültürünü yakından tanıyor. Türk öğrenciler ile etkileşim halinde olan öğrenciler, Sivas'a özgü şiveyi de öğreniyor. Buradan mezun olan öğrenciler, üniversite eğitimini aldıktan sonra ülkelerine dönerek hizmet etmeye başlayacak. İstiklal Marşı'nı da ezbere okuyan öğrenciler, okulda Türk el işi sanatlarıyla da yakından ilgileniyor.
Uluslararası Şehit Münir Murat Ertekin Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Abdulkadir Selvi, "Burası Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı işbirliği yürütülen Türkiye'deki 8 tane uluslararası imam hatipten bir tanesidir. Şehrimiz açısından büyük bir kazanımdır. Burası uluslararası yapısı dolayısıyla "inananlar ancak kardeştir" ayetiyle burada kardeşlik tesis ediliyor. 600 yıla yakın üç kıtaya adaletle hükmetmiş Osmanlı bakiyesiyiz. Onların çıkış noktası olan "insanı yaşat ki devlet yaşasın" ilkesi de burada bizim ağırlıklı olarak üzerinde durduğumuz temel esaslardan bir tanesidir. Ümmetin renkleri burada 16 ülkeden 24 tane öğrencimiz var. Birinci dönem ağırlıklı olarak Türkçe dersleri gördüler. Türkçe'yi 3-4 ay gibi kısa sürede kendilerini ifade edebilecek kadar öğrendiler. İkinci dönemde Türkçe'nin dışında diğer imam hatip müfredatında olan dersleri de alıyorlar. Sosyal faaliyetlere de ağırlık verdik. 12 öğrencimiz bakır işleme kursu alıyorlar. Öğrencilerimiz ahşap işleme kursu da alacak. Okulumuzun sosyal donatı alanları zengin olduğu için öğrenci sadece bizim yaptığımız etkinliklerle yetinmiyor, kendi sosyal işlerine de rahatlıkla gidebiliyor" dedi.
Ugandalı Seyfullah Muhammed, İstanbul'daki arkadaşıyla görüştükten sonra Türkiye'de okumaya karar verdiğini, Türkçe öğrendiğini ve Türk arkadaşlarını çok sevdiğini söyledi. Ganalı İsmail Raşid ise, Sivas'ı ve insanlarını çok sevdiğini ancak ülkesini çok özlediğini belirtti.
Türk öğrenciler de Afrikalı öğrencileri çok sevdiklerini, inanan herkesin kardeş olduğunu, onlarla bir arada eğitim gördükleri için mutlu olduklarını ifade ettiler.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.