Afşin Ağcaşar Köyü
Ağcaşar Köyü haberleri, Afşin Ağcaşar köyü güncel son dakika gelişmeleri, Ağcaşar köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Ardahan Köyleri Arasında yer alan Ağcaşar Köyünde vefat edenler köyün eski adı ve dahası haberimizde.
Afşin Ağcaşar köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Ağcaşar köyü son dakika gelişmeleri, Ağcaşar köyüne özgü yemekler, Afşin Ağcaşar köyünün tarihi, Ağcaşar köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Ağcaşar köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Şimdi köyümüzün yüzde 90 nüfusu yurtdışı ve emekli olmak üzere köyde yeni modern evler yaptırdılar ve sadece yazları tatile gelirler. Köyde gecimini çıkaran 7 - 10 hane civarında köylü kalmıştır. Bunlarında büyük miktarda yurt dışındaki yakınlaŕının yardımiyla ayakta kalabilmekte. Köyümüzün toplam hane sayısı 100 haneyi geçmistir 2022 itibari ile. Yani yapılacak evler ile köyümüz bir tatil köyü sıfatina bürünmek üzere. Temmuz ağustos eylül aylarında ortalama nüfusumuz 250-300 kişi dir. Kışın 40 kişi
Ağcaşar , Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Akdeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Ağcaşar Köyü Resimleri ve Ağcaşar köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Afşin Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Akdeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Afşin Kahramanmaraş Arası Kaç Km? Afşin Hava Durumu? Kahramanmaraş Köyleri ve Afşin Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kahramanmaraşlı iseniz Kahramanmaraş Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Kahramanmaraşlı Ünlüler arasında Çıldır Ağcaşar Köyünde doğan biri var mı? Afşin Doğumlu Ünlüler Kimler?
Ağcaşar, Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı bir mahalledir. Alevi kültürü yaşanmaktadır. insanların anadili kürtçedir.köy alevi kürt kültürünü yansıtır.
Kahramanmaraş il merkezine ? km, Afşin ilçesine 19 km uzaklıktadır. Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
19. yüzyıl sonlarında, Erzincan Refahiye bölgesinden gelen ve Göksun köylerine yerleşip çiftçilik yapan aşiret(Şadilli) ileri gelenlerince ilk olarak satın alınıp yerleşilmiş olup, daha sonra dersim pertekten gelen başka aşiret(Pilvenk/Halifan) mensuplarına da yer verilerek onlarında bu mahallede yerleşmelerinin sağlandığı,eski bir ermeni yerleşimidir.
Mahallenin kuruluşu hakkında, köy halkından edindiğimiz bilgilere göre, köye ilk olarak aşiretler gelip yerleşmişlerdir. Mahallenin ilk adı Akçaşehir olup, mahallede yaşayanlar tarafından Ağcaşar olarak söylendiğinden, resmi adı da Ağcaşar olarak değiştirilmiştir.
Mahallenin etrafında; Köroğlu Dağları, Kuşkayası, Akpınar Gölü ve Güredi Deresi bulunmaktadır. Ağcaşar merkez 14 hane, mezralardan Keypez 17 hane, îğdemlik 2 hane olmak üzere, köy toplam 33 hane olup, Devlet istatistik Enstitüsünün verilerine göre, mahallede; 1990 nüfus sayımında 174 nüfusun, 1997 nüfus sayımında ise 104 nüfusun yaşadığı belirtilmektedir. Ekonomik nedenlerden dolayı yurtiçinde sanayi kentlerine büyük ölçüde göç yaşanmaktadır. Yurt içine göç edenler, başta istanbul olmak üzere Adana, Ankara, izmir, Mersin ve Hatay illeri ile, Ceyhan ve iskenderun ilçelerine göç etmişlerdir. Yurt dışında ise Almanya, ingiltere, Fransa ve isviçre 'ye çalışmaya gitmişlerdir. Yurt içine göç edenlerin miktarı mahalledeki mevcut nüfusun 3 katı, yurt dışına gidenlerin miktarı ise 2 katı civarındadır.
Karasal iklimin hüküm sürdüğü mahallede, zaman, zaman don olayı ve aşırı soğuklar görülmektedir. Çoğunlukla kuzeyden poyraz rüzgarının estiği mahallede, yakacak olarak odun ve tezek kullanılmaktadır.
Mahallenin geçim kaynakları tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Tarım ürünlerinin basında; Buğday ve arpa başta gelir. Meyve ve sebzecilik de önemli gelir kaynakları arasındadır. Hayvancılık alanında ise, büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvancılığı yapılmaktadır. Mahallede yaylacılık faaliyetleri önemlidir. Yazın sürüleri ile birlikte Çevirme,Kırkpınar, Sarpıca yaylalarına çıkılır ve sürüler bu yaylalarda otlatılır.Mahallede çok miktarda kireçtaşı çıkarılmaktadır.
Mahallede 13 öğrencinin öğrenim gördüğü bir ilköğretim okulu bulunmakta, okulda bir öğretmen görev yapmaktadır.
Mahallenin en büyük sorunu ulaşımdır. Bağlı bulunduğu Afşin \ilçesi ile, köy arasındaki yol çok bozuk olduğundan, özellikle yağışlı günlerde ulaşımda güçlük çekilmektedir. Karlı ve yağmurlu günlerde yol kapanmaktadır. Mahalleye haftada bir gün, ilçeye Pazar kurulduğu Çarşamba günleri dolmuş gelmekte, diğer günlerde ancak acil ihtiyaç duyulduğunda taksi çağrılmaktadır. Ulaşım ve ticaret açısından ilişkilerin! büyük oranda bağlı bulunduğu Afşin İlçesi ile yürütmekte. Göksün îlçesi ve Kızılcık mahallesi ile de ulaşım ve ticari ilişkileri bulunmaktadır. Mahallede; Roma ve Bizans döneminden kalma tarihi kalıntılar bulunmaktadır. Ayrıca Kale, Kuşkayası mevkii, Emirli Sekişi, Kömürcük Pınarı dinlenme ve piknik yerleridir. Ormanların yeni yetişmekte olduğu ve çok güzel çiçeklerin bulunduğu köy yazın bulunmaz bir doğaya sahiptir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.