Afşin Binboğa Köyü
Binboğa Köyü haberleri, Afşin Binboğa köyü güncel son dakika gelişmeleri, Binboğa köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Ardahan Köyleri Arasında yer alan Binboğa Köyünde vefat edenler köyün eski adı ve dahası haberimizde.
Afşin Binboğa köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Binboğa köyü son dakika gelişmeleri, Binboğa köyüne özgü yemekler, Afşin Binboğa köyünün tarihi, Binboğa köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Binboğa köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Binboğa , Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Akdeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Binboğa Köyü Resimleri ve Binboğa köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Afşin Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Akdeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Afşin Kahramanmaraş Arası Kaç Km? Afşin Hava Durumu? Kahramanmaraş Köyleri ve Afşin Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kahramanmaraşlı iseniz Kahramanmaraş Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Kahramanmaraşlı Ünlüler arasında Çıldır Binboğa Köyünde doğan biri var mı? Afşin Doğumlu Ünlüler Kimler?
Binboğa , Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı bir mahalledir.
Köy halkının 1880 li yıllarda Büyük Şevin Mahalleninden ayrılarak, buraya yerleşen aileler tarafından kurulduğu mahalledeki yaşlılar tarafından anlatılmaktadır. Mahallenin yerleştiği alan çok engebelidir. Binboğa Dağlarının eteklerinde kurulan köy, batıdan Küpeli, güneyden, Güney ve Çakıllı, kuzeyden Yarpınar Yücesi tepeleri ile çevrilidir. Doğu ve batı doğrultusunda ise, genç ve derin vadi oluşumları uzanmaktadır. Bağlı bulunduğu Afşin ilcesine yaklaşık 17 km uzaklıkta bulunan mahallenin, doğusunda Çukurpınar, güneyinde Türksevin, kuzeyinde Türkçayırı köyleri yer almaktadır. Mahallenin 2 km batısında; (5) haneden oluşan, (30) nüfuslu Tomas mezrası bulunmaktadır. Devlet İstatistik Enstitüsünün verilerine göre 60 hane olan mahallede; 1990 nüfus sayımında 351nüfusun, 1997 nüfus sayımında ise 358 nüfusun yaşadığı belirtilmektedir. Geçim sıkmtısı nedeniyle mahalleden, çevre il ve ilçeler başta olmak üzere iş bulmak amacı ile büyük kentlere göç olayı yaşanmaktadır. Karasal iklimin hakim olduğu mahallede; yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçmektedir. Yağışlar kış aylarında kar şeklindedir. Yakacak olarak tezek, odun ve kömür kullanılmaktadır.
Mahallenin başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Tarım ürünleri arasında; buğday, arpa, nohut başta gelmektedir. Sulu alanlarda sebze ve meyvecilik yapılmaktadır. Mahallenin yerleşim alanı ve çevresi çok dağlık olduğundan hayvancılık önemli bir yer tutar. Özellikle küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ön planda gelir. Eskiden Kışı mahallede geçiren hayvan sahipleri bahar aylarında sürüleri île birlikte yaylaya çıkarlarmış. Başlıca yaylaları Kuzulaca ve Ay mekanıdır. Mahallenin, bağlı bulunduğu Afşin ilcesine bağlayan yol asfalt olduğundan, rahat bir ulaşım imkanına sahiptir. Her gün sabah ilçeye, akşam köye olmak üzere minibüs seferleri yapılmaktadır. Ticaretin!, Afşin ilçesi başta olmak üzere çevre ilçe ve kasabalarla yapmaktadır. Dışarıya canlı hayvan ve hayvansal ürünler satmakta, dışarıdan da, giyim eşyası, beyaz eşya ve ihtiyaç duyduğu gıda maddeleri satın almaktadır.
Afşin îlçesinden emekli öğretmen Mehmet Özdemir'in tespit ettiği Binboğa Dağları'nın Halep Gösteren Tepesi'nin sol yamacında " Binboğa Dağı'nın Kızı " portresi bulunmaktadır. Bu portreyi görmek isteyenler Köklü Enis Mevkiine gelerek gözlem yapabilmektedirler. "Binboğa Dağının Kızı" portresin!, köklü Enis mevkiinden öğretmen arkadaşlarla birlikte izledim. Söz konuşu olan yer Köklü Enis Mevkiinin tam karşısında ve yamacın en üst kısmından başlayarak, baş ve vücudun diğer hatları belirgin bir şekilde bir kadın profili görülmektedir. Özellikle güneşin batmaya yakın saatlerinde daha da belirginleşmektedir. Bu görüntünün bulunduğu alan, çok dik bir kaya yüzeyi olduğundan; rüzgar ve sel sularının yapmış olduğu aşınmadan meydana gelen doğal bir görüntüdür.Ayrıca Ekinlik Pınarı ve Kiraz Mevkii görülmeye değer mesire yerleridir. OĞUZ-TÜRKMEN Aşireti kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Geleneklerine sahiptirler. Alevi ve sünniler ile bereber yaşadığı bir mahalledir.Düğünlerde YÜZÜK oynanır. Eski zamanlarda güreşler yapıldığı bilinmektedir ama günümüzde artık bu adet devam etmemektedir. Kahramanmaraş iline 168 km, Afşin ilçesine 18 km uzaklıktadır.
Mahallenin iklimi,Akdeniz Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi civarlarında kalmasından dolayı steptir. Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan servisler ve arabalar görülmektedir elektrik ve sabit telefon vardır.ve camisi vardır ve bir Türkmen mahallesidir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.