Afşin Çobanbeyli Köyü
Çobanbeyli Köyü haberleri, Afşin Çobanbeyli köyü güncel son dakika gelişmeleri, Çobanbeyli köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Ardahan Köyleri Arasında yer alan Çobanbeyli Köyünde vefat edenler köyün eski adı ve dahası haberimizde.
Afşin Çobanbeyli köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çobanbeyli köyü son dakika gelişmeleri, Çobanbeyli köyüne özgü yemekler, Afşin Çobanbeyli köyünün tarihi, Çobanbeyli köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çobanbeyli köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Çobanbeyli , Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Akdeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çobanbeyli Köyü Resimleri ve Çobanbeyli köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Afşin Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Akdeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Afşin Kahramanmaraş Arası Kaç Km? Afşin Hava Durumu? Kahramanmaraş Köyleri ve Afşin Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kahramanmaraşlı iseniz Kahramanmaraş Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Kahramanmaraşlı Ünlüler arasında Çıldır Çobanbeyli Köyünde doğan biri var mı? Afşin Doğumlu Ünlüler Kimler?
Çobanbeyli , Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı bir mahalledir.
Anadolu’nun kapısının Türklere açılmasını sağlayan Malazgirt savaşından sonra Türk topraklarına katılan kasabanın ilk adı hükümdar malı anlamına gelen “Malikyer”idi.
Bu isim halk arasında Meykir şeklinde söylenmekte ise de,Osmanlı Dönemi 1563 tarihli Maraş Tahrir Defterindeki resmi kayıtlarda “Meligir” olarak geçmektedir.Yine aynı kaynakta 262 nüfusa sahip bir yerleşim yeri olarak görülmektedir.
Kasabanın yeni ismi,Afşin ilçe olmadan bu bölge ve çevre köylerin tamamı Elbistan ilçesine bağlı iken,zamanın Elbistan kaymakamı Meykir’den geçerken ağaçların gölgesinde koyunları dinlendiren çobanlara rastlar.Çobanlar Kaymakama çeşitli ikramlarda bulunur. Çobanlarla sohbet eden kaymakam çobanların bu beyefendi davranışlarından etkilenerek Meykir’in adını 1939 yılında Çobanbeyli olarak değiştirir.1972 yılında kasaba olan yerleşim yeri 2014 yılında Büyükşehir kanunu kapsamında Afşin'e bağlı bir mahalle olmuştur.TÜRK kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Geleneklerine sahiptirler.Akrabalık bağları güçlüdür.
Düz ve verimli bir arazi üzerine yerleşmiş olan güzel ve yeşil kasabanın içerisinden Mağara Gözü ve Hunu çayı adında iki çay akmaktadır. Kasabanın doğusunda Bakraç mahallesi, batısında Arıtaş kasabası, güneyinde bağlı bulunduğu Afşin ilçesi, Kuzeyinde Kangal mahallesi, kuzeybatısında Altunelma kasabası, güneybatısında ise Emirilyas mahallesi bulunmaktadır. Kasaba bağlı olduğu Afşin ilçesine yaklaşık 6 km mesafede yer almakta olup kasabanın içinden Tanır ve Altunelma Kasabaları ile Dağlıca,Armutalan,Söğütderesi, Topaktaş,İncirli,Poskof,Kangal köylerinin yolu geçmektedir. Ayrıca aynı yol üzerinden Kayseri, Sarız ulaşımı da sağlanmaktadır.Arıtaş ve Emirilyas yolu da yine kasabanın içerisinden geçmektedir.
Kasaba ekonomisi genel olarak tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır.Yakın bir zamana kadar sulu arazi yok denecek kadar az olan kasabada DSİ tarafından açılan derin su kuyuları ve kasabalının kurduğu Sulama Kooperatifi neticesinde yer altında bulunan nehirler yerüstüne çıkarılmış ve kıraç arazimiz yok denecek kadar azalmıştır.Önceleri tahıl üretimi yapılırken artık Şekerpancarı,fasulye,ayçiçeği üretimi yapılmaktadır.Bunun yanında çeşitli sebze yetiştirme denemeleri yapılmaktadır.
Kasabanın ikinci önemli geçim kaynağı ise hayvancılıktır.Başta büyükbaş hayvancılık olmak üzere küçük ve kümes hayvancılığı da yapılmaya çalışılmaktadır.Kasaba Çoğulhan Termik santralinin kömür ihtiyacını sağlamakta olan zengin linyit kömür havzasının üzerinde yer almaktadır.Ayrıca yer altı su kaynakları yönünden çok zengin olan kasabada çok sayıda artezyen ve derin su kuyuları bulunmaktadır.Su zenginliği aynı zamanda çalışkan kasaba halkı tarafından maddi zenginliğe dönüştürülmüş ve kasabada işsizlik sorunu yok denecek kadar azalmıştır.
Kasabada eğitim çok önceleri başlamıştır.İlk önce 3 sınıflı ve eğitmenli eğitim ve öğretim başlamış,1940 yılından itibaren de 5 sınıflı eğitime geçilmiştir.1965 yılında 2 derslikli bir ilkokul ,1972 yılında 6 derslikli ilkokul,1976 yılında ise ortaokul açılmıştır.1989 yılında yapılan İlköğretim okulu sayesinde bölgede ilköğretim uygulamasına ilk geçen yerlerden biri kasabamız olmuştur.Daha sonra ise diğer okul da ilköğretime dönüştürülmüştür.1996 yılında açılan Çok Programlı Lise ise kasabanın yanında yöre öğrencilerine de hizmet vermektedir. Okullaşma oranının yüksek olduğu ve kasabanın insanının eğitime önem verdiği görülmektedir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.