Afyon Bolvadin Derekarabağ Köyü
Derekarabağ köyü hangi ilimizdedir? Derekarabağ köyü haberleri için tıklayın! Derekarabağ köyde kaç kişi yaşamaktadır? Derekarabağ köyüne özgü yemekler hangileridir? Afyon Bolvadin Derekarabağ köyüne nasıl gidilir? Derekarabağ köyünde vefat edenler?
Derekarabağ Köyü Hangi ilimizdedir?
Derekarabağ köyü haberleri için tıklayınız! Derekarabağ köyünde kaç kişi yaşamaktadır?
AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?
Derekarabağ, Afyonkarahisar ilinin Bolvadin ilçesine bağlı bir köydür.Köy aslen Azerbaycandan göç etmiştir takribi 300-400 sene önce.4 kardes kan davasindan kacarken bu 4 Karabag koyunu kuruyorlar, kardeslerden biri akilli cikiyor ve diyorki "dagilalim,yoksa bizi bulurlar" sonra bu 4 Karabag koyunu kuruyuorlar.
Bunu yaşlı dedelerimizden duyuyoruz.Davulga Türkmenlerinden olan köyün şivesi diğer karabağ köylerinden farklıdır.İlk yerleşim yeri Emirdağlarının eteklerinde köye adını veren dereköy deresi diye bilinen,halen kalıntıların bulunduğu mevkidir.
Su ihtiyacından dolayı Eber gölü içlerinde bulunan,eskiköy diye bilinen yere göçmüşler.Orayıda subasmış şimdiki köyün olduğu yere köyü kurarlar,soy olarak Oguzlardan gelir koyun buyuk bir kismi.köyümüzde yasayan sulale isimleri geçililer,topcular,altılar.cerengizler.kemenler,godeklıler,ıppılılar olarak sıralana bilir.
Osmanlı son donemlernde ilan edilen seferberlik sonucunda koyumuzden 90 kısı savasa katılmıs,geriye sadece üc kisi donmustur.Afyonkarahisar'ın merkezine 73 km uzaklıktadır.
Bolvadin ilçesine 13 km uzaklıktadır.
Köy güneyde Eber gölüyle kuzeyde Emirdağlarıyla çevrilidir.Doğusnda Ortakarabağ köyü ve Büyükkarabağ beldesi,batısında Bolvadin ilçesi vardır.Köye ulaşım kolaydır.Eber gölü Türkiyenin büyük tatlısu göllerindendir.
Gölde çok çeşitlibitki ve kuş türleri yaşamaktadır.Ayrıca yerel halkın yaban kedisi dediği yabani bir tür kedi populasyonu yaşamaktadır.Belgesellere konu olabilecek olan bu kedi türü malesef bilinmemektedir.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.
EGE BÖLGESİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
Köyün nüfusu:
2000 886
1997 937
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. eber gölü önemli bir ekonomik katkı sağlar.Son yıllarda göç veren köy yinede ekonomik canlılığını korumaktadır.Köy, şark köşesi yastığının yapımında kullanılan hasır otunun Türkiyedeki en büyük tedarikcisidir.
Avlanmak için ülkenin çeşitli yerlerinden gelen ördek avcıları önemli bir gelir kaynağıdır yerel halk için.Eber gölü halk arasında bacasız fabrika olarak adlandırılır.Bunun gerekçeside gölün sağlamış olduğu kamıştır.
Kamış 2000 li yılların başına kadar SEKA Kağıt fabrikasında selüloz üretiminde kullanılmş, fabrika özelleştikten sonra kapanmıştır.Kamışın ekonemik değeri düşmüştür.Yinede ihracat amaçlı hasadı yapımaktadır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ama PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
DEREKARABAĞ KÖYÜ VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ
AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.