Afyon Çay Pınarkaya Köyü
Pınarkaya köyü hangi ilimizdedir? Pınarkaya köyü haberleri için tıklayın! Pınarkaya köyde kaç kişi yaşamaktadır? Pınarkaya köyüne özgü yemekler hangileridir? Afyon Çay Pınarkaya köyüne nasıl gidilir? Pınarkaya köyünde vefat edenler?
Pınarkaya Köyü Hangi ilimizdedir?
Pınarkaya köyü haberleri için tıklayınız! Pınarkaya köyünde kaç kişi yaşamaktadır?
AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?
Pınarkaya, Afyonkarahisar ilinin Çay ilçesine bağlı bir köydür.Köyün eski adı, Gedil'dir. Kurtuluş Ssavaşı yıllarında köyün gençleri "Gidik Burnu" denilen bir mevkide sırayla köyün içme suyunu sağlayan depoda nöbet tutarlar.
Suyun zehirlenmesi gibi bir ihtimal olduğu için tutulur bu nöbetler. İlerleyen zamanlarda köy gelişmiş, farklı bölgelerden göç almış, şavaştan sonra "Gedik Burnu", "Gedik" ismini almış, ilerleyen zamanlarda bugünkü ismi olan Pınarkaya köyü olmuştur.
Köyün ilk kurulumu, Sultan dağlarının eteğidir. Zamanla köy, ovaya yerleşip yaşantısına hem dağ eteğinde hem Konya yolu üzerinde hem de ovada devam etmektedir. Ayrıca köyün içinden geçen yoldaki viraj, Konya ovasının sonlanıp Ege'nin tipik yol ve iklimine bir geçiş gibidir.
Köyün ilk kuruluşunda, YÖRÜK TÜRKMENLERİ obaları hakimdir. Hayvanlarını otlatmak için mevsime göre göç eden obalardan bir gurup yerleşik hayata geçmiş ve köyü kurmuştur. Köy, mevki olarak hem sulak hem verimli arazilere sahip olduğu için yerleşik hayat başlamıştır.
Köyde, eski medeniyetlerden Roma ve Bizans İmparatorluğu yaşadığı bilinmektedir.YÖRÜK TÜRKMENLERİ kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.Sultan dağları ile Eber gölü arasındadır.Afyonkarahisar'ın merkezine 50 Km. uzaklıktadır.Çay ilçesine 4 Km. uzaklıktadır.Köyün içinden "d:300" karayolu geçmektedir.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.
EGE BÖLGESİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
Köyün nüfusu:
2007 535
2000 487
1997 498
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Arazi bolluğu ve verimli sulak topraklar köyün geçim kaynağında çok büyük rol oynamaktadır. Köyde derin kuyu sondaj sulama kooparatifi bulunmaktadır.
Ekonominin %30 meyvacılık (vişne,kiraz,elma,kayısı), %30 hayvancılık (sığır, koyun, keçi, tavuk), %30 tarım (arpa, buğday, yonca), geriye kalan %10 kısım da esnaf ve emekli kesimidir.Köyde ilköğretim okulu vardır ve ilköğretim beşinci sınıfa kadar hizmet vermektedir.
Köyün içme suyu şebekesi vardır. PTT şubesi ve acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ve haftada bir gün doktoru bulunmaktadır. Köyde elektrik ve sabit telefon hattı bulunmaktadır.
PINARKAYA KÖYÜ VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ
AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ
Pınarkaya köyüne özgü yemekler hangileridir?
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.