Tahminen bu yerlerde çeyrek asır dolaştıktan sonra ve Derviş Bey’ in ölümü üzerine damadı Köse Bekirli’ nin başkanlığında Kumalar yaylası ve Gölcük civarında konakladıkları bilinmektedir. Hicri 1166 (Miladi 1782) senelerinde bölünen Avşarlıların birkaç hanesinin Aydın’ ın Söke, Denizli’ nin Acıbadem, Manisa’ nın Turgutlu mıntıkalarına yerleştiklerini biliyoruz.
Bir süre sonra Köse Bekir, oğlu Derviş’ e bir yere iskan etmelerini vasiyet eder. Derviş Bey de Beyköy hudutları içinde şimdiki Avşar’ ın (köyümüzün) bulunduğu yere iskan eder. Bu arada Kumalar yaylasına gidip gelmeyi de sürdürürler.
Bugün, bizim köyümüzün güney-doğusu istikametinde yer alan Kumalar yaylasında ve Çölovası’ ndaki Haydarlı Beldesi’ nin kuzeyinde, Avşarlılara ait, taşla çevrilmiş, yazlık cami vardır. Caminin Cuma beratı Avşar namınadır. Yine Haydarlı beldesine Kumalar yaylasından geçen çayın adı da “Avşar Çayı” dır.
Bu bahsettiğim yerleri bundan 37 yıl önce bizzat giderek gördüm. Göçebe hayatından şu andaki köyün olduğu yerde yerleşik düzene geçen atalarımıza, dışarıdan da 13 hane katılmıştır.
Bunlar: Güzelbeyli aşiretinden 3 oba, Kaaraman aşiretinden 2 oba, Tırtarlar’ dan 2 oba, Işıkdolu harabeliğinden 2 oba, Borlular 1 oba, Taciroğulları 1 oba, İlegöplü dericiler 1 oba ve Kürtoğlu İsmail ailesi 1 obadır. Böylece köyümüzün toplam oba sayısı 20 olmuştur.
Bugün için Türkiye’ de adı Avşar ya da Afşar olan 54 yerleşim yeri bilinmektedir. Ancak Türkiye’ de Avşarların çoğu, adı Avşar olmayan (Kayseri, Pınarbaşı, Sarız, Tomarza, Kadirli, Kozan, vs..) bölgelerde meskundur.
Köyümüz Avşar, Afyon ilinin Dinar ilçesine bağlı olup Dinar-Afyon karayolu üzerinde Dinar’ a 17 km, Afyon’ a 90 kilometre uzaklıktadır. Köyümüz 1966 yılında Afyon’ a bağlı köyler arasında örnek köy seçilmiştir. Köyümüzün nüfusu , bizim tespitlerimize göre, 1940 ta: 583, 1945 te: 633, 1955 te: 744, 1965 te: 838 olarak bilinmektedir.