Afyon Dinar Karataş Köyü
Karataş köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin dinar ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?
Karataş, Afyonkarahisar ilinin Dinar ilçesine bağlı bir köydür.Adana kozan dolaylarından gelen karaman boyuna ait karalar obası 1701 -1702 yıllarında şimdiki ergenli okçular köyüne yerleştirildi. Yerlerinden ayrılmamaları için nezre bağlandılar. Hayvanlarının beslenememesi ve otlaklarının kıraç olmasını bahane ederek yerlerini terk ettiler.verilen yeri beğenmediler.
AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?
Malca zengin ve varlıklı olanlar Adana kozan taraflarına geri döndüler Malca fakir olanlar kumalar yaylası ve gölcük civarında kaldılar. Karalar mucan obası kumalar yaylası gölcük ırgıllı arabışık sarıkavak yaylalarında senelerdir konar göçerlik yaptılar.Yayladan yaylaya dönüp durdular.
1870 yıllarında konup göçerken yörüklerin hayvanları ekili alanlara zarar verdiği gerekçesi ile zaptiye ve kadılığa şikayet edildi .bundan dolayı zorunlu iskana tabi tutuldular.Şimdiki dere mahallesinde karalar muratlı mahallesindede güzlüklüler zorunlu iskana tabi tutuldular.
Güzlüklülerin yanına daha sonra aballar küçükaliler obası yerleştirildiler. Kara kıldan yapılmış çadırlarını kurdular .O senelerde köyün adı osmanlı kayıtlarına KARALAR ve KÖZLÜKLÜLER olarak iki isimde kaydolundu.Köyü terk etmemeleri içinde nezre bağlandılar.
Daha sonra arada kalan küçük obaları zaptiyeler yakalayıp karalarla közlüklülerin arasında kalan orta mahalleye yerleştirdiler.Köy kalabalıklaşınca köyün adı AHMEDİYE olarak değiştirildi.1872 yılında osmanlı kayıtlarında 53 sırada karalar 54 sırada közlüklüler köyü olarak kaydedilmiştir.
1885 yılındayapılan sayımda sadece erkekler sayılmıştır.ı890 yılı hane sayımında 31 ev görülmektedir.1892 sayımında hane sayısı 25 nufus sayısı 158 olarak gözükmektedir.Konar göçerlik devam ettiğind en nufus sayısı esnek olarak kayıtlıdır.1892 yılında köyün adı Ahmediye ve Karataş olarak birlikte kayıtlara geçmiştir.
1876 yılında johon.d.peterson adlı bir ingiliz maden şirketi ruhsat alarak ince çayda krom madeni işletmiştir. Ayrıca çukur koyak mefkivinde açık ocak olarak krom madeni çıkarmıştır.Çıkarılan bu madenler develerle şirketin asıl ocağı olan kütahyaya taşınmıştır .Burdaki yörüklerin develerle madenin nakliyatını yatığından köyün kurulmasında katkısı olmuştur.
1968 yıllarında Afyonlu ismail İPLİKÇİ isimli bir madenci bu ocağı kazdırmış madenin tunel girişini bulmuştur.Bir kısım maden çıkarmış bu madenin demir madeni ile karışık civa olduğunu söylemiştir.
Parası bitince köyü terk etmiş bir kaç sene sonra kepçe ile kazdırdıysada sermayesi bittiğinden işi bırakmıştır.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Yazları gündüzleri sıcak akşamları serin geçmektedir.
Köyün nüfusu:
2000 145
1997 135
Köyün ekonomisi tarım alanında pancar,patates,haşhaş,anason,kimyon,nohut,fiy,günaşık,ve azda olsa vişne hayvancılık büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
29 MART 2009 SEÇİMLERİNDE BÜLENT ÖZDEMİR SEÇİLMİŞTİR.
30 MART 2014 SEÇİMLERİNDE TEKRARDAN YİNE BÜLENT ÖZDEMİR SEÇİLMİŞTİR.
AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ
Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.aile hekimimiz vardır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.