Afyon Emirdağ Güneysaray Köyü

Afyon Emirdağ Güneysaray Köyü

Güneysaray hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin Emirdağ ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Güneysaray, Afyonkarahisar ilinin Emirdağ ilçesine bağlı bir köydür.Koyumuz caykisla ile savas yaptiginda bizim koyumuz roma ve yunanlarin elindeydi ve caykislalilar az kisi olmalarina ragmen savasi yenmistir ve koyumuz caykislanin elline gectiginde bizi musluman ettiler.caykislalilar guney de bulundugundan dolayi bu koyun ismini guneysaray koymustur.

Caykislali savasa katilan aileler:uckuyulu,cardak,kucuk,caliskan aileleridir.
Köydeki kadınlar çoğu köyde olduğu gibi kendi ekmeklerini pişirirler. Pişirdikleri ekmeklerinde en çok kullandıkları ek ürün haşhaşdır. 

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Neredeyse yenilen ekmeklerin çoğu haşhaşlıdır. Pişirdikleri bazı hamurişi yiyecekler; katmer(haşhaşlı), bazlama ve bükme isimleriyle bilinir. En meşhur yemekleri ise arabaşı ve Emirdağ güvecidir.

Genel olarak anadolu geleneklerini yansitir. Köy düğünlerinde perşembe günü bayrak kaldırma adını verdıkleri ve köy halkinin bir araya gelerek tatlılar yenilerek yapilan kutlamadir. Cuma gunu duğun başlar ve pazar gunune kadar devam eder.

Bu gelenek düğun salonlarinin çogalmasiyla birlikte azalmaya başlamiştir. Ayrica köy düğünlerinde çeşitli sahne oyunlari oynayadiklarida bilinmektedir.

 

Afyonkarahisar iline 80 km, Emirdağ ilçesine 10 km uzaklıktadır. Dağlik bir yapisi vardir. Köy içerisinde düzlük bir alan bulmak neredesye imkansizdir.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Köyün nüfusu:
2014    560
2013    566
2008    567
2007    568
2000    566
1997    555

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Ayrıca köy geneli inşaat işiylede geçimini saglar.

 

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

 

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak Güneysaray okulunda sadece 4. sınıfa kadar eğitim var. 5 ve sonrası eğitim için öğrenciler ilçe merkezindeki okullara gidiyorlar.

Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Köyde market-bakkal gibi alışveriş yapılacak bir işyeri yoktur. Bu yüzden köylüler her hafta salı günü Emirdağ İlçesi'ne giderek orada kurulan pazardan ihtiyaçlarını temin ederler.

 

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Köye Muhtar Halil Sarıtaş 2009 yılında gelmesiyle buyuk bir deyişime uğrayan bu köye,2010 yılında kanalizasyon gelmiş, 2011 yılında köy konağı ve Kahve gibi eylence mekanları acılmıs Piknik alanları camlıklar yapılmıştır.

Eskı mezarlık dolması nedenıyle 20 Dekar alana buyuk bir mezarlık yapılmış ve köyün kendine ait Mork, ölü yıkama aracı Alınmiş vede 2013 Yılında Köyün Kendi içme suyu şebekesi olmuştur.

Gömüden Karsıladıkları içme suyunu Kendi şebekelerinden karşılamaya başlamışlardır Köydeki bulunan tarihi ceşmelee resterasyon yaptırılmıştır. 2014 yılında ise 6 bin m2 (metre kare) mahalle aralarına kilitli taş döşenmeye başlanmıştır ve bu falıyetlerde devam etmektedir.

 


 

 

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.