Afyon Emirdağ Yüreğil Köyü

Afyon Emirdağ Yüreğil Köyü

Yüreğil köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin Emirdağ ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Yüreğil, Afyonkarahisar ilinin Emirdağ ilçesine bağlı bir köydür.Yazılımı ve söylemi Üregir, Üreğir, Üreğil, Yüregir, Yüreğir, Yüreğil diye değişebilen Yüreğir boyu, yirmidört Oğuz boyundandır. Sol kol, Üçoklara bağlıdır İşareti üçok ve bir yaydır. Bu işaret aynı zamanda Oğuzlarda( Yabgu) işaretidir.

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Kayı, Yazır, Avşar ve Yüreğir TÜRKMEN boyları Oğuz Yabguları çıkarmış boylardır. Yüreğir boyu üçok kolundan yabgu çıkaran tek boydur... Aral gölüne dökülen Seyhun ve Ceyhun ırmaklarının arasındaki verimli bölge eskiden Yüreğir - Yüreğil diye anılırdı. İki nehir arası diye de anılan bu bölgeyeYüreğir-Yüreğil denilmesi,Yüreğir boyunun kışlağı olmasındandır.

Çukurova'da (Adana) Seyhan ve Ceyhan ırmakları yan yana akarlar. İkisinin arasındaki ovaya Yüreğir ovası denir. Yüreğir boyu, Seyhun ve Ceyhun ırmaklarının adlarını buraya getirmiştir. İki kırmağa Seyhan ve Ceyhan adlarını verip; arasında kalan ovaya Yüreğir ovası demişlerdir.

Burası Yüreğir ve birlikte gelen Salur, Kınık ve Bayındır boylarının yurdudur. Bugün bu ova Yüreğir diye anılmaktadır. Yüreğir, Seyhan ve Ceyhan'ın adlarını Çukurova'ya taşıyanlar sonuçta Üçoklu Oğuz boylarıdır. Yüreğirler, Kınık, Bayındır ve Salur boylarıyla birlikte bölgeye on 2. yüzyıl öncesinde gelmişler.

Adana'da Yüreğir ovası, Kastamonu'da (6) köy, Hamideli'nde (4) köy, Antalya-Teke'de (4) köy, Sıvas (3), Bozok (3), Afyon (3), Canık (3), Amasya (2), Menteşe (2), Trabzon'da 1 köy gibi dağılım gösterir.

Anadoluya yapılan yoğun OĞUZ [Yörük|Türkmen] göçleri sırasında gelmişlerdir 11. yüzyıl ilk olarak şu anki köyün doğusunda bulunan domuz alanı. Civarında yaşamışlar. Su ve otlak [mera] kıtlıgı yaşayan yüreğil boyu.

Köyün batısnda bulunan şu anki köy merkezini.gömülülerden ele geçirmişlerdir. Gömü kasabası yüreğilden daha düz olan şu anki yerine taşınmiştır... Bu gelişmeden anlıyoruz ki. Cesaret bakımından. Üstün bir konumdadırlar.

Türk boylarında yaygın olan keklik öter kekik kokarsa kal orda anlayışı Yüreğil Oğuz boyunda tam anlamıyla yaşanmştır...YÜREĞİL OĞUZ TÜRKMENLERİ kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Meshur yemekler: köyde Avrupa'ya göç öncesi 30 40 yıl öncesi türk kültürünün bütün özellikleri yaşanmaktaydı... Önce avrupanın etkisi. Sonraki yıllarda iletişim araçlarının günlük hayata çok hızlı bir şekilde girmesiyle tüm türkiyede olduğu gibi degişimler meydana gelmiştir.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

 

Köyde BAZLAMA SOMUN KATMER YUFKA [YUKA] yapılır. Arabaşı. Topalak [yuvalak] ve hamurlu yiyecekler meşhurdur.Ege bölgesinde afyon iline bağlı emirdağ ilçesinin bir köyüdür.iç egede olmasına ragmen iç anadolu iklimi belirgin olarak yaşanır.

Afyon-ankara karayolunun 1km sağındadır.ile 55km ilçeye 18 km mesafededir.ulaşımla ilgili sıkıntı bulunmamaktadır.köyün çevresi ardıç ve meşe ağaçlarıyla kaplıdır.ankara-izmir yht köyün kenarından geçmektedir...

Köyde karasal iklim görülmektedir.yaz mevsiminde bile geceler serin geçer.sabahın ilk saatlerınde bayat tarafından batı doğu yönlü CENDEREK adı verilen hafif rüzgar eser... Bu genellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde görülür. Yıllık yagış 350/400 mm civarındadır.

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Köyün nüfusu:
2009    664
2000    619
1997    701

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Erkekler inşaatlarda kadınlar çapa ve diğer bağ bahçe işlerinde ekonomiye katkı sağlar...Kanalizasyon tamamlanmış. Üst yapı çalışmaları devam etmektedir.

 


 

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum