Afyon İhsaniye Gazlıgölakören Köyü
Gazlıgölakören köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin İhsaniye ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?
Gazlıgölakören, Afyonkarahisar'ın İhsaniye ilçesine bağlı bir mahalledir.
Köyün mahalleleri:
Cumhuriyet Mah.
Fatih Mah.
AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?
Beldenin Yıllara Göre Nüfusu
2009 1.474
2007 1.883
2000 2.106
Gazlıgölakören Afyonkarahisar İli, İhsaniye İlçesine bağlı ve Afyonkarahisar-İhsaniye karayolu üzerinde Afyonkarahisar'a 27, İhsaniye'ye 5 km uzaklıktadır.
İhsaniye bölgesindeki yerleşim yerleri içerisinde eğitime bakış açısı ve kalkınmışlık oranı ile oldukça gelişmiş ve Afyonkarahisar'a yakınlığı ve çok kolay ulaşım imkânları ile memurlar açısından da tercih sebebi olmaktadır.
Yol üzeri olmasının avantajı ile en geç 15 dakikada bir yolcu taşıma aracı kasabadan geçiş yapmaktadır. Bu nedenle kasabada memur olarak görev yapanların neredeyse tamamı Afyonkarahisar'da ikamet etmekte ve geliş-gidiş yapmaktadırlar.
Afyonkarahisar ili İhsaniye ilçesi Gazlıgölakören Köyü'nün hangi tarihte ve nasıl kurulduğu kesin olarak bilinmemektedir. Kurtuluş Savaşı’nda köyün düşman tarafından işgal edildiği 3-4 ay sonra mili mücadele sonucunda düşmanın köyden çekildiği anlatılmaktadır.
Gazlıgölakören ilçe olarak İhsaniye, il olarak Afyonkarahisar’a bağlıdır. Doğusunda Kayıhan Kasabası, güneydoğusunda Ablak Köyü, güneyinde Aşağı Tandır Köyü, batısında Susuz Osmaniye Köyü, kuzeybatısında İhsaniye ilçesi, kuzeyinde Beyköyü bulunmaktadır.
Gazlıgölakören içinden Afyonkarahisar-İhsaniye ana karayolu geçmektedir. Ayrıca hemen kenarından demiryolu geçmektedir. İhsaniye ilçesi demiryolu istasyonu 5 km. uzaklıktadır. Sıcak su kaynakları ve bunun neticesinde hamamları ile ünlü Gazlıgöl 10 km mesafededir.
Burada da demiryolu istasyonu vardır. Gazlıgölakören içinden geçen karayolu İhsaniye ilçesinden sonra Döğer Kasabası’ndan Kütahya ili karayoluna kadar çıkmaktadır.
Ulaşım mesafesi olarak Kayıhan’a 7 km, Ablak’a 5 km, Aşağı Tandır Köyü’ne 4 km, Susuz Osmaniye’ye 9 km, İhsaniye ilçesine 5 km, Beyköy’e 10 km, Gazlıgöl’e 10 km, Afyonkarahisar il merkezine 27 km mesafelerdedir.
İklimi genelde karasal iklim tipine uygundur. Kışları soğuk, sert ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak geçmektedir. Bitki örtüsü olarak karasal iklimin bitki örtüsü olan steptir. Ormanlık alan bulunmamaktadır.
Yer altı zenginlik kaynağı olarak su mevcuttur. Maden yönünden herhangi bir kaynak mevcut değildir.
Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Tarım alanında son yıllarda sulama çalışmalarına önem verilmeye, modern tarım alet ve makineleri ile tarım çalışmaları yapılmaya başlanmıştır.
Ayrıca modern tavuk çiftlikleri bulunmaktadır. Bakkaliye, tuhafiye, demir ve marangoz atölyeleri mevcuttur. Dışarıda iş bulup çalışmaya giden ve çevredeki işlerde mevsimlik veya kadrolu çalışanlar da vardır. Emekli olanların sayısı da son yıllarda giderek artmaktadır.
Tarım alanında yetiştirilen buğday, arpa, nohut, mercimek, pancar, haşhaş, ayçiçeği, fasulye, kavun, karpuz, salatalık gibi ürünlerdir.
Bu ürünlerin ihtiyaç fazlası satılarak değerlendirilmektedir.Gazlıgölakören içinde bulunan fırınlarda kadınlar genellikle ekmeklerini kendileri yaparlar.
AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ
Ekonomik durum günümüz şartlarına göre genel olarak normal düzeydedir. Nadir de olsa ihtiyaç sahibi aileler Gazlıgölakören'lilerin desteği ve sosyal yardımlaşma vakfı yardımları ile geçimlerini temin etmektedirler.
(Gelenek-görenek, giyim-kuşam, törenler)
Gazlıgölakören'in kendine ait başlı başına bir folklor ve kültürü yoktur.Kılık-kıyafet genelde günümüz kıyafetlerine uygundur. Erkekler normal modern kıyafetler kullanırlar. Kadınlar ise genelde şalvar giyerler.
Evlenmeler hemen hemen her yerde adet olduğu gibi önceden söz kesme, nişan ve sonunda düğün şeklinde olmaktadır. Düğünlerde Cuma günleri kadın hamamı, cumartesi günleri ise erkek hamamının yapılması adettir.
Okur-yazar oranı % 98’ler civarındadır. Buna rağmen eğitime bağlı meslek sahibi kişi sayısı az olmakla birlikte son yıllarda halkın bilinçlenmesi ile sayı da artmaktadır. İşçi olarak çalışanlar çoğunluktadır.
Kız çocuklarının zorunlu temel eğitimden sonra orta öğrenime devam etmeleri azınlıkta kalmaktadır. Erkek çocuklarının kızlara nazaran eğitimlerine daha fazla önem verilmektedir.
İlkokul ilk defa şimdiki Yeşil Cami yanındaki meydanda yapılmıştır. Halen faaliyette olan okul ise 1972 yılında yapılarak faaliyete geçmiştir. 2000-2001 öğretim yılından itibaren de ilk defa ikinci kademe öğrencilerini bünyesinde okutmaya başlamış olup 2001-2002 öğretim yılı itibarıyla 5 derslikli yeni okul binasının da hizmete girmesiyle ikili öğretim sona ermiş ve normal öğretime geçilmiştir.
İletişim sorunu bulunmamaktadır. Gazlıgölakören'de üç cami ve buralarda çalışan iki kadrolu imam mevcuttur. Sağlık evi mevcuttur.
Gazlıgölakören'de içme suyu şebekesi ve kanalizasyon mevcut olup yol kaldırım çalışmaları devam etmektedir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.