Afyonkarahisar’da Toplu Taşıma Zammına Vatandaşlardan Tepki
Afyonkarahisar'da özel halk otobüslerinde yapılan zamma vatandaşlardan tepki geldi.
Afyonkarahisar'da özel halk otobüslerinde yapılan zamma vatandaşlardan tepki geldi. Vatandaşlar bazı semtlerdeki sefer sayılarının düşürüldüğünü de iddia ederken, Afyonkarahisar Belediyesi konuyla ilgili inceleme başlattı.
Afyonkarahisar Belediye Meclisinin 4 Şubat 2016 tarihli toplantısının ardından kentteki özel halk otobüsleri tarifeleri yeniden belirlendi. 18 ay aradan sonra Trafik Komisyonunca yeniden belirlenen fiyatlar, Belediye Meclisinin oy birliği ile kabul edildi. Buna göre özel halk otobüsü tarifeleri sivil 2 lira 25 kuruş, öğrenci 2 lira, 45 dakika içerisindeki aktarmalar ise ücretsiz olacak.
Vatandaşlar alınan zam kararlarına tepki göstererek, çevre şehirlere bakıldığı zaman taşıma mesafesinin kısa olmasından dolayı zammın geri çekilmesi gerektiğini belirttiler. Vatandaşlar, aynı zamanda birçok hatta özel halk otobüsleri sayısının da düşürüldüğünü ifade ederek, bazı bölgelerde 45 dakika otobüs beklediklerini öne sürdüler. Harbiş, Fatih, Ataköy ve Kışlacık gibi semtlere dolmuşların sürekli çalıştığını ancak halk otobüslerinin çalışmadığını iddia eden bazı vatandaşlar, durumun düzeltilmesini istediler.
"15 aracın değişmesi gerekiyor"
Yaşananlar ile ilgili bilgisine başvurulan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Belediye Meclisi Trafik Komisyonu üyesi ve aynı zamanda özel halk otobüsü firması Afyonkarahisar Şehiriçi Ulaşım AŞ'nin (AFSU) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan İbrahim Karataş, yaklaşık 10 günden bu yanan söz konusu bölgelerde araç değişikliği nedeni ile bir takım aksamaların yaşandığını kabul ederek, 15 aracın değişmesi gerektiğinden dolayı bu tür aksaklıkların olduğunu söyledi. Hatlarda çok büyük zaman boşlukları olmadığını dile getiren Karataş, bu durumu belediyeye bildirdiklerini de belirtti. Karataş ayrıca Fatih'te 3, Harbiş'te 2, Ataköy'de 2 ve Kışlacık'ta da 1 aracın çalıştığını iddia etti.
Afyonkarahisar Belediyesi yetkilileri ise şikayetler ve ihbarlar üzerine durumla ilgili inceleme başlattıklarını ve söz konusu bölgelerde inceleme yapılacağını söylediler. Şirketin bahsettiği araç değişikliği konusunun kendilerini ilgilendirmediğini de aktaran yetkililer, şirketin ihbarlara konu olan şikayetlerin gerçek olması durumunda şartnameye uygun hareket etmediği saptandığında cezai işlem uygulanabileceğinin de altını çizdiler.
En pahalı ulaşım Afyonkarahisar'da
Öte yandan, yapılan zammın ardından çevre illere bakıldığında en pahalı ulaşımın Afyonkarahisar'da olduğu ortaya çıktı. Denizli'de en uzun hattın 15, Kütahya da ise 20 kilometre olmasına rağmen ulaşım ücretinin 2 TL olduğu öğrenilirken, en uzun hattının mesafesi 12 kilometre olan Afyonkarahisar'da ise yapılan zam ile taşıma ücretleri 2,25 TL oldu.
MHP Belediye Meclisi Trafik Komisyonu üyesi ve Afyonkarahisar Şehiriçi Ulaşım AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Karataş, mecliste alınan zam kararının ardından yaptığı açıklamada günlük çekilen yolcunun yüzde 30'nun ücretsiz taşındığını, şirketin gelirlerinin giderlerini karşılamadığını iddia etmişti. Karataş açıklamasında şunları söylemişti:
"Halk otobüsleri 18 aydır zam almadı, günlük çektiğimiz yolcunun yüzde 30'u ücretsiz. Bu durum da bize günlük 10 bin lira, aylık 300 bin lira finans kaybettiriyor. Gelir gideri karşılamıyor. Bir günde 33 defa otobüse binen 65 yaş üstü vatandaşımız var. Bu konuda ciddi suiistimal var, kul hakkı var. Her yıl TEFE-TÜFE oranında zam yapılması konusunda şartnamede madde var. Buna rağmen zam talebi Belediye Başkanımız ve Trafik Komisyonu Başkanımız M. Emin Birliktir'in inisiyatifinde fazladan 6 ay uzatıldı."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.