Ağaçören Göynük Köyü
Göynük Köyü Haberleri, Ağaçören Göynük Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Göynük Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Aksaray Köyleri Arasında Yer Alan Göynük Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.
Ağaçören Göynük köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Göynük köyü son dakika gelişmeleri, Göynük köyüne özgü yemekler, Ağaçören Göynük köyünün tarihi, Göynük köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Göynük köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Göynük , Aksaray ilinin Ağaçören ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Göynük Köyü Resimleri ve Göynük köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Ağaçören Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Ağaçören Aksaray Arası Kaç Km? Ağaçören Hava Durumu? Aksaray Köyleri ve Ağaçören Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Aksaraylı iseniz Aksaray Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Aksaraylı Ünlüler arasında Ağaçören Göynük Köyünde doğan biri var mı? Ağaçören Doğumlu Ünlüler Kimler?
Göynük , Aksaray ilinin Ağaçören ilçesine bağlı bir köydür.
Bu köyün ve civar köylerin tarihleri hakkında Cumhuriyet dönemi ve Osmanlı döneminden hariç ayrıca Bizans ve Karaman Beyliği döneminden tutulan kayıtlar, belgeler var.En eski yerleşim bu Arazilerde Hitit Devri zamana dayandığını belge ve bulgulara bakarak güçlü şekilde anlaşılıyor. Bizans Döneminde çok az sayıda insanın bu civarda yaşantı sürdüğüne dair bulgular var, üzüm bağları ve çiftlik sahibi Asillerin Beylerin Bölgesi olduğuna dair bulgular ve bu yönde işaret eden belgeler var. İlk yerleşen Türkler Bizans tarafından yerleştirilen Koban-Kafkas Bölgesinden Muacir eden Peçenek(Beçenek) - Alan Boyları ve Taifeleri olmuştur. Bu boylar sonradan Malazgirt'te Selçuklu Ordusu tarafına geçti ve Selçuklu ile birleştiler. Selçuklu Devrinde bu Köyler Karaman Beyliği Arazisi Sınır alanına girmiştir ve bununla Türk Yerleşimleri göçleri devam etmiştir. Oğuz Üçoklar ve Kıpçak Türkleri Boy ve Gruplardan yerleşme ve göçler olduğuna dair Karaman kaynaklarından Osmanlı kaynaklarına kadar göç zamanından Belgeler kayıtlar mevcut.
En son kayıt altındaki yoğun göçü bu köy ve civar köyler Tarihi Ankara Savaşı sonrası aldı.
Emir Timur'un (Timurlenk) Anadolu'yu terk ederken, Sadık Müttefiki ve Dostu olan Karaman Beyliğine Muhafaza ve Korucu destek olarak, Karaman Beyliği sınır boyları arazilere, köylere kendi ordu birliklerinden, Kafkaslar'dan, Türkistan'dan getirdiği kalabalık sayılı olan Bahadir Kabileler ve Taifelerin Tımar Birliklerinden olan Timur Tebası Üyelerinden, Koruyucular yerleştirildi ve geride bırakıldı. Bu amaçla Timurlular tarafından Karaman Beyliğine Anadolu'da kalıcı Askeri nüfuz desteği sağlamak istenilmiştir.
17. yüzyıl ile 19. yüzyıl ortalarına kadar zaman zaman Hazar ve Kuzey Kafkas - Utemiş Karaman Sulak Terek ve
Tiflis - Terekeme Bölgeleri ve Boylarından, Tatar Terekeme Kıpçak - Oğuz Grup ve Taifelerden bu Köy ve civar Köy'lere birer ikişer Aileler ve Kişiler Muacir ettiği kayıt edilmiştir.
Etnik Köken ve Dil, Tatar Terekeme Türkmen etkilerinden dolayı Üçok Oğuz - Kıpçak düzeyinde merkezi bir orta Türk lehçesi olarak diye tarif etmek mümkün. Bu Bölge Halkının ağızdan ve Kaynaklardan da kesin anlaşılmaktadır.
Köyün eski yerleşim yeri olarak Müslüman olmayan Peçeneklerden izler bulunmaktadır.
Köyün çeşitli mevkilerindeki gayri İslami motiflerle işlenmiş mermer taşların varlığı bunun önemli delilidir.
Tuz Gölüne dökülen Peçenek çayı bu köyden geçer.
Köy 1989 yılına kadar Ankara ili Ş.Koçhisar ilçesine bağlı iken aynı tarihte Aksaray'ın il olması üzerine Ağaçören ilçesine bağlanarak Aksaray vilayeti sınırları içine dahil edilmiştir. Köyün nüfusu diğer bölge köylerinde de olduğu gibi her yıl azalmaktadır.Önceleri yurt dışına işçi vermeyle başlayan göç daha sonra Aksaray, Ortaköy ve Ş.Koçhisar merkezlerine iş ve eğitim yetersizliği nedeniyle yönelmiştir.
Nüfusun gittikçe azalması görülmekte.
Bölgede yaygın olduğu üzere tahıl tarımı ve Hayvancılık köyde yapılmakta olup, yakın civarda olan Peçenek Deresi kenarındaki alanlarda sulu tarım imkânı mevcuttur.
Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.Aksaray iline 55 km, Ağaçören ilçesine 18 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.