Ağrı Hamur Seyithanbey Köyü
Seyithanbey Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Ağrı iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?
Ağrı ilinin Hamur ilçesine bağlı bir köydür. Ağrı iline 17 km, Hamur ilçesine 16 km uzaklıktadır. KÖY 1800 LÜ YILLARIN BAŞINDA şeyh bekir TARAFINDAN KURULMUŞTUR. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında Kapsamlı bir bilgi yoktur. ancak yine de köy tamimiyle anadolu ve islam kültürünü bağdaştırarak yaşamya çalışmakla, akrabalık bağları had safhadadır. Bunun yanında kirvelik bir nebze hale devam etmekte, aşiretçilik kavramı da hala hüküm sürmektedir. Yemeklerde ise özellikle halise, keledoş, avsira toraki, sengesir, gırar, gırarsıbe, keşke, heside, tandirda balık, hevrişk, kelleparçe, hur puzur gibi ilk akla gelen yöresel yemekleri de vardır. Üç dağın arasında bulunan iki çayla bütünleşmiş bir görüntü veren ve yeşilliği ile insanın içine ayrı bir huzur veren köy tam bir doğa harikası görünümündedir, piknik alanları, şelalesi, mağaraları, meyve ağaçları ile insanı cezbeden köyü görmemek büyük bir coğrafi kayıp sayılır.
Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. ancak etrafındaki köylere göre daha çukurda olduğu ve etrafının dağlarla kapalı olması sebebiyle daha bir sıcaktır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Dışadoğru müthiş bir beyin göçü yaşanmaktadır. Özellikle eğtim alanında çok başarılı ve istikrarlı insanların çıktığı bir köy olma özelliğini taşımaktadır.
Köyde, birleştirilmiş sınıflı ilköğretim okulu mevcut olup yeni yapılan derslikleri ile düzgün eğitim vermeye devam etmektedir. Köyde alt yapı ile ilgili önemli sorun yaşanmaktadır bunun sebebi köye yeni çekilmiş olan içme suyu şebekesinin atık sularının akarının bulunmamasıdır...köyde merkezle ulaşım çok kolaydır neredeyse saat başı köyden araba bulunabilir ve aynı zamanda TÜRKCELL baz istasyonuda kurulmuş olduğundan iletişim konusunda da son derece rahattır. Köy de 2007 de 8 kişinin ölümüyle sonuçlanan sel felaketinden sonra tarla sulama kanalı yıkıldığından dolayı tarım gelirinde gözle görülür bir azalma meydana gelmiştir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.