Ağrı Taşlıçay Taşteker Köyü

Ağrı Taşlıçay Taşteker Köyü

Taşteker Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Ağrı iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Taşteker, Ağrı ilinin Taşlıçay ilçesine bağlı bir köydür. Ağrı iline 42, Taşlıçay ilçesine 12 Km. uzaklıktadır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Kültürel anlamda bölgenin geneline kıyasla herhangi bir farklılığı sözkonusu değildir. Sadece son yıllarda pek uygulanmayan ama geçmişte uygulanmış bir koyun bayramından (Beran Berdan) söz edilebilir.türkiye ile ermenistan sınırının açılmasından sonra köyün turistik bir kimlik kazanması bekleniyor. Eski adı ÜçKilise olan Taşteker Köyünün şimdiki adı yakın geçmişte konulmuştur. Özel bir anlam ithaf edilmemiştir. Üçkilise adı köyde yer alan ve daha sonradan yıkılan Ermenilerden kalma kiliseden gelmektedir.

Tarihi Bagavan/Pakavan kasabası da burasıdır. Bu isim Eski pers dilinde Tapınakkent anlamına gelir. Hıristiyanlık öncesi dönemde Ermeni ülkesindeki en ünlü Zerdüştî ateş tapınağı buradaydı. Tarihçi Horenli Movses'e göre MÖ 3. yüzyılda İran hükümdarının küçük kardeşi olup Ermenistan valisi veya kralı atanan Vağarşak tarafından inşa edilmişti. MS 4. yüzyıl başında Hıristiyanlığı yayan Aziz Grigor tarafından tapınak yıktırıldı ve yerine ünlü bir kilise inşa edildi.

371 yılında Bizans destekli Ermeniler Bagavan'da, Ermeni ülkesine yeniden Zerdüşt dinini getirmeye çalışan İran şahı 2. Şahpur'a karşı bir zafer kazandı. Bu savaşta Ermeni tarafının komutanı Muşeğ Mamigonyan olduğu halde, kardeşi Vahan Mamigonyan'ın İran ordusunda komutan olarak bulunması ibret vericidir.

Miladi 750 den sonra Abbasilerin egemenliğine giren bölge 1064 te Selçuklu Türkleri tarafından yağmalandı. 1243 Kösedağ savaşından sonra buralardan Anadoluya çekilmesiyle Celaleddin Harzemşah'ın, İlhanlıların, Timur'un, Karakoyunlu ve Türkmen devletinin yönetimine girdi 1502-1514 yilları arasında Safevilerin eline geçti. 1514 Çaldıran savaşıyla Osmanlı topraklarına katıldı.Taşteker köyündeki Kilise şu an itibarı ile yıkık durumdadır. Kilisenin sadece temeli durmaktadır. Kilise yaklaşık 20,000.metre kare bir alan üzerinde kuruluymuş 1951 yılında yıkılan kilisenin taşları civar köyler tarafından ev yapımında kullanılmiş ve Ağrı Merkez Camii tamamı bu taşlardan yapılmiştır. Kilisenin Güney batısında içme suyu ihtiyacı için o' dönemden kalma yaklaşık 40 metre derinlikte üç adet kuyu bulunmaktadır. Köyün Güneyinde 2000.metreye yakın yükseklikte bulunan Dağın tepesinde 4x3ve 3.metre derinlikte bir oda bulunmaktadır. Köylüler arasında anlatılan efsaneye göre burada kiliseye ait binlerce koyun sütü sağılarak bu süt deposuna boşaltılmak süretiyle yerin altından döşenmiş 25;cm çapında borularla köyün içine kiliseye akıtılıyormuş. Kilisenin 50 metre Güneyinde Ermenilere ait mezar taşları (gord) bulunmaktadır. Köyde arazilerin bazı bölgelerinde halen eski isimler kullanılmaktadır bunlardan bazıları şunlardır: Vazgal, Mêrga mırexes, Mêrga maşînê ,mırga lezgi.Köyün tamamı Müslüman Kürt olup celali aşiretindendir köy nüfusunun yaklaşık yüzde yetmiş beşi Batı İllerine veya Ağrı merkeze göç etmişlerdir.Köyde, ilkokul okulu vardır . Köyün içme suyu vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol stabilize olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köyde köprü mevcuttur.

AĞRI'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

AĞRI HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

İshak Paşa Sarayı | Ağrı Dağı Efsanesi

İshak Paşa Sarayı | Ağrı Dağı Efsanesi

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum