Ağrı Tutak Kılıçgediği Köyü

Ağrı Tutak Kılıçgediği Köyü

Kılıçgediği Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Ağrı iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Kılıçgediği, Ağrı ilinin Tutak ilçesine bağlı bir köydür. Ağrı iline 54 km, Tutak ilçesine 14 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Karakaya denilen yaylada her türlü yabani meyve yetişmektedir. Bu meyveler en çok ; Yabani armut, elmadır. daha yabani ve kıraç topraklarda insan eli bakım yapılmadan doğal meyvelerdir. Orta Asya'dan gelerek Kuzey Kafkasya'ya yerleşen daha sonra Anadolu'ya göçmüş Karapapak Türklerinin kurduğu Karapapak Terekeme/Türk köyüdür. Ermenilerin bölgeyi terketmesiyle Cengiz Ailesi 93 harbinde (1877) Ardahan ilinin Çıldır ilcesının Karakale köyunden gelerek köye yerleşmişlerdir. Çıldır'a da 1828 yılında imzalanan Türkmençay Antlaşması'ndan sonra Tiflis'ten (Borçalı-Saraclı Köyü) gelmişlerdir. Cengiz Han'ın soyundan geldiklerine inandıkları için bu soyadı almışlardır. Köyün eski adı Xanik'tir.

Köyün kurulu olduğu alanda 1828 yılından önce büyük bir Ermeni köyü olduğu söylenmektedir. Nitekim köyde Ermenilerin yasadığına dair kalıntılar vardır. Ermeni Mezarlığı denen bir mezarlık ve Ermenilerden kaldığı düşünülen, adını aldığı Han kalıntıları vardır. KARAPAPAK/TEREKEME TÜRKLERİ Aşireti kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Terekeme(Karapapak) geleneklerini büyük ölçüde sürdürmüşlerdir. Dil özelliklerine tamamen muhafaza eden ender boylardan biridir.

Geleneksel Kafkas oyunları ve geleneksel Orta oyunu'nun örnekleri "oyunlar" da vardır. Düğünlerde zaman zaman köy seyirlik oyunları oynanmaktadır. Terekeme kültürüne has yemekler halen yapılmaktadır.Geleneklerine sahiptirler. Akrabalık bağları oldukça güçlüdür. Yemekleri; (haşlanmış bulgur), HANGEL(mantı, genellikle etsiz), PATATESLİ KOFTE, EKMEK AŞI, AYRAN AŞI(yoğurtlu çorba), HASUTA(klasik sade un helvasının daha yağlı ve sulu hali), KUYMAK, KETE(bulmacalada "bir tür eski çörek" olarak sıkça geçen ünlü börek), PİŞİ(yağda kızartılmış sade hamur), ÖLÜ BAĞI , MAFİŞ VB.. GAGALA denilen tandır ekmeği meşhurdur. Köyde, ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. 

Orta Asya'dan gelerek Kuzey Kafkasya'ya yerleşen daha sonra Anadolu'ya göçmüş Karapapak Türklerinin kurduğu Karapapak Terekeme/Türk köyüdür.

Ermenilerin bölgeyi terketmesiyle Cengiz Ailesi 93 harbinde (1877) Ardahan ilinin Çıldır ilcesının Karakale köyunden gelerek köye yerleşmişlerdir. Çıldır'a da 1828 yılında imzalanan Türkmençay Antlaşması'ndan sonra Tiflis'ten (Borçalı-Saraclı Köyü) gelmişlerdir. Cengiz Han'ın soyundan geldiklerine inandıkları için bu soyadı almışlardır. Köyün eski adı Xanik'tir. Köyün kurulu olduğu alanda 1828 yılından önce büyük bir Ermeni köyü olduğu söylenmektedir. Nitekim köyde Ermenilerin yasadığına dair kalıntılar vardır. Ermeni Mezarlığı denen bir mezarlık ve Ermenilerden kaldığı düşünülen, adını aldığı Han kalıntıları vardır.

AĞRI'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

AĞRI HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Ağrı Tutak Kılıçgediği Köyü Resimleri

Ağrı Tutak Kılıçgediği Köyü Resimleri

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum