Ak Parti Bilecik İl Başkanı Fikret Karabıyık’tan 18 Maddelik Anayasa Değişikliği Açıklaması;
AK Parti Bilecik İl Başkanı Fikret Karabıyık, yaklaşan 16 Nisan referandum öncesi vatandaşların talep edilen 18 maddelik değişiklik metinlerini okuması...
AK Parti Bilecik İl Başkanı Fikret Karabıyık, yaklaşan 16 Nisan referandum öncesi vatandaşların talep edilen 18 maddelik değişiklik metinlerini okuması gerektiğini söyledi.
Karabıyık, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, "AK Parti zaten iktidarda, bu değişikliğe ne gerek var" diye soranlara "Erdoğan için değil, her doğan için gerçekleştirdik" dediklerini anlattı. Karabıyık, "16 Nisan öncesi sandığa gitmeden 18 maddelik değişikliği okumamız gerekiyor. Cumhurbaşkanı, Başbakanı kavgaları yaşanmaması için evet denmeli. Avrupanın en genç nüfusuna sahip ülke olarak gençlerimize daha çok güvenecek değişiklik hakkını onaylamak için evet demeli. 15 yaşındaki kardeşlerimiz tankların karşısına geçip şehit düştüler örneğimiz olursa. Sayın Bülent Ecevit ile Ahmet Necdet Sezer'in Başbakan, Cumhurbaşkanı tartışması sonucu yetkilerini birbirlerine anlatırken Sayın Ahmet Necdet Sezer'e "ben yetkilerimi bu kitaptan alıyorum" diyerek Bülent Ecevit'e anayasa kitabını fırlatması, gecelik faizin 7 bin 7 bin 500'lere vurması sebep oldu. 6 bin 500 kişinin işsiz kalmasına da neden oldu. Tekrardan böyle şeylerin oluşmasını engellemek için evet demeliyiz" dedi.
"45 gün içerisinde sandık koyulup tekrar seçim yapılacak"
Karabıyık, Cumhurbaşkanın hastalanması durumunda sistemin saat gibi işleyeceğini anlatarak, "Meclis halkın taleplerine karşılık gelen konuları öne getirecek. Yasamada bu işi organ haline getirecek tam manasıyla. Cumhurbaşkanının Yardımcısı Cumhurbaşkanı olmadığı dönemlerde vekalet edebilecek. Cumhurbaşkanı görevini devam edemeyecek şekilde bir ölüm, ya da yüksek yargıda yargılanırsa 45 gün içerisinde Cumhurbaşkanı seçimlerini yenileyeceğiz. Bu eğer genel seçimlere 1 yıldan daha az bir süre kaldıysa meclis seçimleriyle beraber yenilenecek. Ama 1 yıl gibi üzerinde olduysa bu görev süresi bir sonraki seçim değişikliği takvimine kadar yeniden bir Cumhurbaşkanı seçimi değişikliği yapılacak ve bu Cumhurbaşkanı görev icraatlarına hemen başlayacak. Cumhurbaşkanı bir sağlık problemi yaşaması durumunda, görevini devam ettirememesi durumun da ise; yerine vekaleten bakan kişi göreve seçimde götürülmeyecek. 45 gün içerisinde sandık koyulup tekrar seçim yapılacak" dedi.
"Biz burada 18 yaşına gelmiş kişiye hakkını teslim ediyoruz"
Karabıyık, milletvekili yaşının 18'e indirilmesi maddesine de değinerek, "Burada Meclis yasama organı olacak yani yasa kanun çıkartan organ olacak. Yönetme kısmında Cumhurbaşkanı kısmında olacak, 2'ncisi biz 18-25 yaş arası nüfusu olan Avrupa'daki en çok genç nüfusa sahip olan ülkeyiz. Burada biz 18 yaşındaki kişiye oy kullanma hakkı veriyoruz, ehliyet alma hakkı veriyoruz, evlenme hakkı veriyoruz, cezai sorumluluk yükleyebiliyoruz, imzası kullanabiliyor şahıs olarak özelliklerini kullanabiliyor hukuken seçme hakkını da veriyoruz ama seçilme hakkını vermiyoruz. 18 yaşında birileri illa milletvekili olacakmış gibi algı gösteriliyor. Biz 30 yaştan 25 yaşına indirdiğimizde milletvekili yaşını meclisin ortalama yaşı 6-7 yaş gençleşti. Şuan 25 yaşında bir tane milletvekilimiz yok. Biz burada 18 yaşına gelmiş kişiye hakkını teslim ediyoruz. Sen milletvekili seçilebilirsin diyoruz. Bu demek değil ki 18 yaşındaki kardeşlerimizi meclise dolduracağız.8 buçuk milyon genç nüfusu içerisinden kendini yetiştirmiş anlatabilen projeleri olan, hayalleri olan, idarecilik kişilerin önünü açıyoruz aslında. Burada demokratik hakkı teslim ediyoruz. 8 buçuk milyon genç var onların oylarını almak için bunu yapıyorlar deniliyor gibi bir algı var burada da AK Parti gençlere çok önem bir parti. Çünkü AK Parti iktidara geldiğinde 30 yaştan 25 yaşına düşürüldü. Şuan ben Türkiye'nin en genç il başkanıyım. Gençlik kollarında yetiştim. Yaklaşık 3 yıl Merkez İlçe Başkanı oldum. Şuan da yaklaşık 1 yıldır da il başkanlığı görevini yürütüyorum. Biz burada genç nüfusuna önem veriyoruz daha gençlere hitap edilmesini istiyoruz. Birçok Avrupa ülkesinde seçilme yaşları 18. O yüzden burada amaç 18 yaşındaki kardeşlerimizin demokratik hakkını meclise taşımak ve meclis halkın fikirleriyle birlikte vücut bulduğu bir alan" ifadelerine yer verdi.
"80 milyon nüfusa 550 milletvekili yeterli değil"
AK Parti Bilecik İl Başkanı Fikret Karabıyık, milletvekili sayısının 550'den 600 çıkarılmasının iyi bir karar olduğunu savundu. Milletvekili maaşları halkın hep gündeminde hatırlatan Karabıyık sözlerine şöyle devam etti;
"600 milletvekiline çıkması ekstra bir maliyet getireceğini ifade ediyorlar. Türkiye'nin nüfusu 55 milyon iken milletvekili sayısı 550'ye çıkarıldı. Bugün baktığımızda ülkenin nüfusu 80 milyona dayandı. Temsiliyet noktasında daha güçlü bir Türkiye oluşturmak adına bu sayının 50 daha artmasını talep ettik. Avrupa'da bu şekilde uygulanan sistemde İngiltere'deki sistemde hemen hemen nüfusu bizimle aynı bin 500'e yakın milletvekili var. Avrupa'daki ülkeler arasında nüfusa oranla Meclise yönelik en düşük olan ülke bizim ülkemiz. Biz burada Bilecik'ten örnek verecek olursak yaklaşık 150 bin seçmenimize karşılık 2 milletvekilimiz var. Bunları bölecek olursak 75'er bin oya tekabül ediyor. Ama bu büyük illere geldiğimizde Ankara'da İstanbul'da, İzmir'de bu milletvekili seçmen sayısına düşen sayı 120 bin, 130 bin kişiye kadar ulaşabiliyor. Şuan örneklerimizde de var 1982 yılında seçmen sayımız 20 milyon iken 400 milletvekili ile temsil ediyorduk. Şimdi geldiğimiz noktada 80 milyona dayandık ve 550 milletvekili yeterli değil. Bundan temsil noktasında halkın temsiliyetini arttırmak gibi bir sayı. İşin aslında bir adaletsizliği gidermeye çalışıyoruz. Sistemin gerekliliğinden dolayı bakmak lazım, demokratik süreçten dolayı bakmak lazım. Buradaki iş yerinin maliyetinden de bakmamak lazım diye düşünüyorum, yoksa biz de isteriz 300 milletvekili ile götürelim daha az maliyeti olsun. Avrupa'da bu şekilde uygulanıyor bu sistem. Avrupa'da 60 bin nüfusa bir milletvekili düşüyor ama Türkiye'de 140 bin, 150 bin nüfusa 1 milletvekili düşüyor. Biz bu sayıyı düşürmek adına 550'den 600'e çıkarmayı talep ettik."
"Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu adı yeni sistemde hakimler Savcılar Kurulu olacak"
Karabıyık, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu adı yeni sistemde hakimler Savcılar Kurulu olacağını belirterek, "Anayasa mahkemesi üye değişiklik söz konusu değil. Sadece 17 tane üyeden sayı 15'e düşüyor. Bunun sebebi de askeri mahkemelerin kapatılmasından kaynaklanıyor. Askeri mahkemeler kökten mi kapatıldı evet şu anki uygulamada kapatıldı ama savaş anında, savaş suçlarının değerlendirilmesi halinde tekrar kurulabilecek savaş halinde. İkincisi HSYK'nın ismini mi değiştiriyoruz şeklinde söylemler. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu adı yeni sistemde hakimler Savcılar Kurulu olacak. Buradaki yüksek ibaresini kaldırdığınızda mahkemeleri itibarsızlaştırıyormuşsunuz söylemleri de oluyor. Birincisi burası bir kurum. Yüksek yargı organı değil, ikincisi Hakimler Savcılar Yüksek Kurumu derken altında başka bir kurul yok. Tek kurul zaten bu, bunda bir imla hatası düzeltiliyor işin gerçeği. Burada 22 üyeden oluşuyordu HSYK yeni adıyla Hakimler Savcılar Kurulunda 3 daire vardı. 3 daire toplam 22 üye gönderiyordu. Şimdi yeni sistemde bu 2 daireye düşürülmesinden sebep sayı 13'e geldi. 13 tane Hakimler Savcılar Kuruluna üye gönderilecek. Bununda zaten çoğunluğu 7 tanesini meclis seçecek. Yani yine halkın iradesi tecelli edecek. Bizim burada hakim ve savcıları ziyaretlerimizde hep "Biz siyasetçimiyiz her seferinde, her dönem 4-5 yılda bir seçim yapıyoruz. Biz bu seçimleri yapmak istemiyoruz" şeklinde eleştiriler oluyordu. Bunu kim seçebilir en çoğunlukla tabi ki halk. Halkın fikirlerinin tecelli ettiği alan TBMM olduğu için TBMM'ye verilecek. 7 tane TBMM seçecek, 4 tanesini Cumhurbaşkanı seçecek, 2 tanesini de Adalet Bakanı ve Müsteşarı seçecek. Burada çoğunluk yine Mecliste olacak. Şu anki Adalet ve Kalkınma Partimiz mecliste çoğunluğa sahip bunun çoğunluğa sahip diye 7'sini de Adalet ve Kalkınma Partisi seçmeyecek. Kaldı ki Cumhurbaşkanı seçildiğinde Anayasa Mahkeme liderini o seçecek, önceden de o seçiyordu. Zaten onunla ilgili bir değişikliğimiz yok. Kaldı ki bir Anayasa Mahkemesi üyesinin görev süresi 12 yıl. Cumhurbaşkanının maksimum görev süresi ise 10 yıl. Yani tamamını değiştirmek istese bile görev süresi yetmez buna Cumhurbaşkanının. Bu değişiklik talebimizde seçimler 2019'da Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile Meclis seçimleri olmakla birlikte tek seferde yapılabiliyor. Yani halkımızın önüne 2 tane sandık gelecek. Birinde Cumhurbaşkanına oy verecekler. Diğerinde meclise oy verecekler" ifadelerine yer verdi.
"CHP'yi lidersizlikten kurtarıyoruz"
AK Parti Bilecik İl Başkanı Fikret Karabıyık, son olarak, yapılacak olan sistem değişikliğinde Başbakanın olmayacağı söyledi. Cumhurbaşkanı farklı bir siyasi görüşte, meclis farklı bir görüşten olabileceğini anlatan Karabıyık sözlerine şöyle son verdi;
"Burada milletvekili tamamıyla gücünü doğrudan halktan alıyor. Cumhurbaşkanı seçilme kriterleri genişletiliyor. 100 bin tane vatandaştan imza toplayan vatandaş Cumhurbaşkanı adayı olabilir. Aday kriterlerini taşımak suretiyle. İsterse siyasi parti üyesi olabilir o yüzden dediğim gibi çeşitli algılar oluşturuluyor. Hayır ile ilgili bir sürü broşürler görüyoruz. Ben burada kendilerini samimiyete davet ediyorum. Sayın Kılıçdaroğlu bir açıklamasında "Ya düşünsenize Başbakan ve Cumhurbaşkanı farklı farklı partilerden olacak. Burada çıkabilecek kaosu düşünebiliyor musunuz" dedi. Bu sistem değişikliğinde başbakan yok ki zaten. Yani bunu okumadığının bir göstergesi. Kaldı ki biz anayasa değişikliği görüşmelerini yapmayı teklif ettiğimizde Cumhuriyet Halk Partisi komisyona üye göndermedi. Neden? yani neden kaçıyorsunuz, neden fikirlerinizi tecelli etmiyorsunuz. Sizi seçen halktan siz kaçıyorsunuz. Bu değişiklik Cumhuriyet Halk Partisine de güçlü bir lider bulma zorunluluğu getirecek her şeyden ziyade. Yüzde 50 artı 1 oy alma potansiyeline sahip adaylar bulma arayışına girecek. O nokta da CHP'yi lidersizlikten kurtarıyoruz yani bu değişiklik talebiyle. Ya sıkıntılı bir kişi Cumhurbaşkanı olursa şeklinde eleştiriler oluyor. Sandık koyuyoruz Halkımız nasıl böyle bir problemli bir adamı seçebilir ki yani. Biz demokrasi kültürü en gelişmiş ülkelerden bir tanesiyiz. Neden? seçime katılım oranı yüzde 80 üzeri oluyor her sandık sayımında. Amerika'da bu sayı son yılların en yüksek oranına ulaştığı nokta yüzde 63. Baktığımız da oy veren kesimin yüzde 98'ini temsil eden bir meclisimiz var şuan. Bu hiçbir dünya ülkesinde yok şuanda. Bu değişiklikle İnşallah daha müreffeh geleceklere 2023, 2053, 2071 geleceğine ulaşabilecek, daha mega projelerle kurulabilecek bir Türkiye Cumhuriyeti arzu ediyoruz. Bizim rejimle ilgili bir problemimiz yok. Rejim değişikliği talebimiz yok. Burada sistemi daha hızlı çalışır ve daha çok halkın işleyişine göre bir sistem değişikliği talep ediyoruz. Halkımız bugüne kadar bizden desteğini hiç esirgemedi. Bugün de esirgemeyeceği kanaatindeyiz."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.