Ak Parti’li Baybatur’dan Bağımsız Ve Tarafsız Yargı Vurgusu
AK Parti MKYK üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, yeni anayasayla tarafsızlık ilkesinin anayasal hüküm haline geleceğini söyledi.
AK Parti MKYK üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, yeni anayasayla tarafsızlık ilkesinin anayasal hüküm haline geleceğini söyledi.
Cumhuriyetin nitelikleri olan demokratik devlet niteliğini ve hukuk devleti niteliğini çok net bir biçimde güçlendirmeyi amaçladıklarını belirten AK Parti'li Murat Baybatur, hukuk devletinde yargının bağımsızlığının yanı sıra tarafsız olduğunu ifade etmenin ve bunu anayasal bir müessese haline getirmenin hukuk devleti niteliğini güçlendireceğini belirtti.
Yargı üyelerinin seçimi konusunda yapılan düzenlemeye de değinen Baybatur, şöyle konuştu:
"Bugün yargıtay cumhuriyet başsavcı ve başsavcı vekilini belli şartlar altında cumhurbaşkanı seçiyor. Yeni anayasada da aynı, bir değişiklik yok. Anayasa Mahkemesinin 17 üyesi var. Mevcut sistemde seçim nasılsa aynen duruyor. Burada da bir değişiklik yok. Anayasa; cumhurbaşkanı, danıştay üyelerinin 4'te 1'ini seçer diyor. Şu anda uygulama bu. Bunda da bir değişiklik yapılmıyor. HSYK'ya gelince üye sayısını 22'den 13'e indiriyor. Cumhurbaşkanı mevcut sistemde 4 tane atıyordu, yeni anayasada da 4 tane atıyor. Adalet bakanı ve müsteşar diğer 2 üye. Kalan 7 üyeyi de meclis atayacak. Cumhurbaşkanına ilave bir yetki verilmiyor. Burada şu söyleniyor. 7 taneyi meclis seçecek tamam. Mecliste çoğunluk kim AK Parti'de. O zaman 7 taneyi de meclis yoluyla AK Parti seçecek, dolayısıyla da HSYK tamamen Cumhurbaşkanının kontrolüne girmiş olacak. Peki yeni anayasa ne diyor? Pratik üzerinden gidelim. Meclis'in 3'te 2 çoğunluğuyla seçilecek. 3'te 2 çoğunluk ne demek? Şu anda 550 milletvekili olduğu için 367 milletvekili demek. AK Parti'nin 317 milletvekili var. Biri başkan olduğu için oy kullanamıyor 316. MHP'yle hadi biz uzlaştık diyelim 39 milletvekili var. 355 milletvekili eder. Yine de seçemiyor. Diğer partilerinde uzlaşması gerekiyor. Yani muhalefetin de onayını alabilecek adaylar olması gerekiyor. Müracaat eden adayların komisyondan genel kurula gelebilmesi için de 3'te 2 çoğunluk gerekiyor orada da böyle bir uzlaşmayı şart koşuyor. 367 Mecliste anayasa değiştirme çoğunluğu. Anayasayı değiştirecek bir çoğunlukla HSYK'ya üye seçersiniz demek yargının bağımsızlığına verilen değeri gösterir. AK Parti hepsini seçecek diyenler, art niyetli ve kasıtlı olarak milleti kandırma peşindedir. Çünkü fiilen mümkün değil. Uzlaşmamayı, anlaşmamayı, kavga etmeyi muhalefet etmek olarak görenler var. Bürokrat seçerse, atanmış seçerse yargı bağımsız olur, ama milletin temsilcileri seçerse yargı bağımsız olmaz demek anlaşılır değildir."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.