Akademisyenlerin Ticari Faaliyetlere Katılımının Önü Açılıyor

Akademisyenlerin Ticari Faaliyetlere Katılımının Önü Açılıyor

Anadolu Üniversitesi Ar-Ge ve İnovasyon Koordinasyon Merkezi Teknoloji Transfer Ofisi (ARİNKOM TTO) tarafından düzenlenen "Akademik Girişimcilikte Bilgi ve...

Anadolu Üniversitesi Ar-Ge ve İnovasyon Koordinasyon Merkezi Teknoloji Transfer Ofisi (ARİNKOM TTO) tarafından düzenlenen "Akademik Girişimcilikte Bilgi ve Deneyim Toplantısı" gerçekleştirildi.

Kongre Merkezi Kırmızı Salon'da düzenlenen toplantıya ARİNKOM TTO Girişimcilik ve Sermaye Destekleri Koordinatörü Burçak İlter Timurçin ve MDA İleri Teknoloji Seramikleri Ltd. Şti. kurucu ortağı Prof. Dr. Ferhat Kara katıldı.

Burçak İlter Timurçin, toplantı kapsamında akademik bilginin ticarileştirilmesi ve lisanslama, akademisyenlerin şirket kurmasına ilişkin kanunlar, Anadolu Üniversitesi destekleri ve kamu destekleri başlıklarında bilgilendirmelerde bulundu. Yeni iş modellerinde, üniversitelerde üretilen bilimsel bilginin ticari faydaya dönüştürülmesinin önem kazanmaya başladığına dikkat çeken Timurçin, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Bilgiyi ticarileştirme yolunda birey, akademisyen kişiliğinin yanında iş adamı kişiliği de kazanarak şirket kurup lisanslama ve patent çalışmaları yürüterek faaliyet gösterebilir. Üniversite ve ticaretin ortak paydada buluşmadığı zamanlarda akademisyenin ticari faaliyetlere katılımı kısıtlıydı. Ancak yeni dönemde hazırlanacak olan kanun düzenlemeleriyle akademisyenlerin ticari faaliyetlere katılımının önü açılacak. Bu düzenleme akademik yükselme kurallarındaki ilkeler arasına ticari faaliyetleri de ekleyecek."

"Sermaye için patent çalışmaları önemli"

MDA İleri Teknoloji Seramikleri Ltd. Şti. kurucu ortağı Prof. Dr. Ferhat Kara, dört akademisyenle beraber kurucu ortaklığını yaptıkları şirkete yönelik deneyimlerini anlattı. Şirketin, 2004 yılında kurulduğunu ifade eden Prof. Dr. Kara, o yıllarda destek programlarının bulunmaması nedeniyle tüm ihtiyaçları bireysel kaynaklarından karşıladıklarını söyledi. Bilim adamı olarak var olan araştırma merakımızın yanında keşfettikleri bilginin üretim sonuçlarını da merak ettiklerini belirten Kara, MDA'nın da bu merakın bir ürünü olarak ortaya çıktığını dile getirdi. Son olarak, ileri teknoloji seramikleri alanında Ar-Ge ve üretim faaliyeti yürüten ekonomik gücü yüksek şirketler arasında ayakta kalabilmek için sürekli yatırım yapmak durumunda olmanın gerekliliğine dikkat çeken Prof. Dr. Ferhat Kara, sermayeye sahip olabilmek için de patent çalışmalarının önemli olduğunu ifade ederek sözlerini noktaladı.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.