Akçaabat Eskiköy
Trabzon’un Akçaabat ilçesine bağlı Eskiköy Mahallesi, Çepni Türkmen kültürünün yaşatıldığı, tarihi ve geleneksel yapısıyla öne çıkan bir yerleşimdir.
Tarihçe ve Yerleşim
Eskiköy Mahallesi, Çepni Türkmenlerinden oluşan ve yaklaşık 600 yıldır adını hiç değiştirmemiş bir mahalledir. Mahalle, Gümüşhane Kürtün’den Trabzon ve çevresine yerleşen Çepniler için önemli bir merkez olmuştur. Geleneklerine sıkı sıkıya bağlı olan Eskiköy, Türkmen kültürünü diğer köylerle paylaşmamaya özen göstermektedir.
Mahalle, Taşlıtepe ve Karpınar köyleriyle aynı vadi üzerinde yer almaktadır. Gümüşhane Kürtün’de bulunan Güvenç Abdal Ocağı’na bağlı bir kültürel geçmişe sahip olan mahallede nişan, düğün, bayram, ölüm ve cenaze törenleri gibi geleneksel etkinlikler yoğun olarak yaşatılmaktadır.
Coğrafi Konum ve İklim
Trabzon il merkezine 33 kilometre, Akçaabat ilçesine ise 20 kilometre uzaklıkta bulunan Eskiköy, Karadeniz ikliminin etkisi altındadır. Bu iklim, yıl boyunca bol yağışlı ve ılıman bir hava sunar.
Ekonomi ve Geçim Kaynakları
Eskiköy Mahallesi’nin ekonomisi, geçmişte tütün ve hayvancılığa dayanırken, günümüzde ağırlıklı olarak fındık üretimi ve tarım üzerine kuruludur. Mahallede, hemen her evde kamuda çalışan bireylerin bulunması, ekonomik çeşitliliği artırmıştır.
Eğitim ve Kültürel Başarı
Eskiköy, Trabzon genelinde en yüksek okuma yazma oranına ve üniversite mezunu sayısına sahip mahallelerden biridir. Eğitim ve kültürel değerleriyle öne çıkan mahalle, Çepni Türkmen kültürünün yoğun bir şekilde yaşandığı bir yerleşimdir.
Altyapı ve Ulaşım
Mahallede ilköğretim okulu bulunmakla birlikte kullanılmamaktadır ve taşımalı eğitim uygulanmaktadır. İçme suyu şebekesi mevcut olup kanalizasyon sistemi bulunmamaktadır. Mahallede sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Stabilize yollarla ulaşılan mahallede elektrik ve sabit telefon şebekesi bulunmaktadır.
Tarihi Göçler ve Çepni Yerleşimi
XIX. yüzyılın son çeyreğinde Kürtün-Harşit Vadisi’nden göç eden Çepniler, Eskiköy gibi yerleşimlerin yanı sıra Düzce Gölyaka Yunusefendi ve Kocaeli Kandıra Ballar gibi köyleri de kurmuşlardır. 93 Harbi sırasında gerçekleşen bu göçler, bölgenin kültürel çeşitliliğine önemli katkılar sağlamıştır.
Trabzon Akçaabat Eskiköy ve diğer Alevi Çepni köylerinden olan Düzce Gölyaka Yunusefendi ve Kocaeli Kandıra Ballar gibi Alevi Çepni Köylerinin kuruluşu
XIX. yüzyılın son çeyreğinde Kürtün - Harşit Vadisi yöresinden göç eden Güvenç Abdal Ocağı’na (Taşlıca) bağlı Çepniler buradan Ordu, Giresun, Samsun, Trabzon, Zonguldak, Düzce ve İzmit’e yerleşmişlerdir. Muhtemelen 93 Harbi (1877-1878) sırasında yapılan bu göçler sonrasında gidilen yerlerde Eskiköy, Yunusefendi, Ballar gibi Alevî orijinli köyler kurulmuştur (Kökel, HBVD/XXXV:7). On yıl sonrasında, 1889’da çıkan bir yazıya göre “Gümüşhane’nin Kürtün Nahiyesi ahalisinden oldukları halde önceden hane halkıyla Görele Kazasına nakil ve hicret ederek bir müddet yerleştikten sonra tekrar Kürtün’e dönme talebinde bulunanlar hakkında gereğinin icrası” istenmiş (BOA, 1598/79:DH.MKT.) ve Çepnilerin yöre içindeki yer değiştirmelerine bir yenisi daha eklenmiştir.
Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise Köy Bilgilerini Güncelle yazısını kullanarak bilgi, resim ve video gönderebilirsiniz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.