Akçaabat Meşeli Köyü

Akçaabat Meşeli Köyü

Osmanlı döneminden günümüze uzanan geçmişi ve kendine özgü kültürel ögeleriyle Meşeli Mahallesi, Akçaabat’ın zengin miraslarından biridir.

Tarihçe

Meşeli Mahallesi, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlıdır. Yerleşimin eski adı “Kaleğra” olup, bu isim Yunanca “iyi toprak” anlamına gelen “kala” (iyi, güzel) ve “lera” (toprak) kelimelerinden türemiştir. Osmanlı döneminde, 1840 yılında ilk yerleşimlerin başladığı mahallede, Beşiroğlu, Pehlivanoğlu, Köroğlu, Hacısalihoğlu, Saraloğlu, Pakoğlu ve Velioğlu (Altun) aileleri yaşamıştır.

Coğrafya

Trabzon il merkezine 19 km, Akçaabat ilçesine 6 km uzaklıkta olan Meşeli Mahallesi, Kavaklı Deresi vadisinin 7 km iç kesiminde yer alır. Doğusunda Ağaçlı, batısında Kaleönü köyleri, güneyinde Darıca ve Kavaklı beldeleri, kuzeyinde ise Hıdırnebi Kayası bulunmaktadır. Mahalle, yüksekçe bir tepe ve bu tepenin doğu yamacında kurulmuştur.

İklim

Meşeli Mahallesi’nde Karadeniz iklimi hüküm sürer. Yazları serin ve kışları ılık geçer; her mevsim yağışlıdır. Güneye, dağlık bölgeye varıldıkça iklim sertleşir. Kıyıda yağmur olarak görülen yağış, yüksek yerlerde kara dönüşür. Yıllık yağış miktarı 730 mm ile 1680 mm arasında değişir. Merkez ilçede yılda ortalama 3 gün kar yağar ve 7 gün karla örtülü kalır. Yılın 140 günü yağışlı geçer. Şimdiye kadar en düşük sıcaklık -7,4 °C (9 Şubat 1929), en yüksek sıcaklık ise 38,2 °C (20 Ağustos 1941) olarak kaydedilmiştir.

Nüfus

2022 yılı itibarıyla Meşeli Mahallesi’nin nüfusu 543 kişidir.

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Fındık üretimi başlıca tarımsal faaliyetler arasındadır.

Eğitim

Mahallede ilköğretim okulu bulunmaktadır. Meşeli İlkokulu’nda 51 öğrenci eğitim görmekte olup, 5 öğretmen görev yapmaktadır. Okulun ders saatleri 08:40 - 14:20 arasındadır.

Altyapı Bilgileri

Meşeli Mahallesi’nin içme suyu şebekesi bulunmamaktadır; ancak kanalizasyon şebekesi mevcuttur. PTT şubesi yoktur, ancak PTT acentesi hizmet vermektedir. Sağlık ocağı bulunmakta, fakat sağlık evi mevcut değildir. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup, elektrik ve sabit telefon hizmetleri bulunmaktadır.

Kültür ve Gelenekler

Meşeli Mahallesi, Trabzon yöresine özgü tüm ögeleri bünyesinde barındırır. Kemençe, davul-zurna ve bağlama geleneksel çalgılarındandır. Kalandar, Hıdrellez, Mart Dokuzu ve Alaturbi gibi gelenekler mahallede yaşatılmaktadır.

Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise Köy Bilgilerini Güncelle yazısını kullanarak bilgi, resim ve video gönderebilirsiniz.

İlgili Haberler
Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.