Akçaabat Ortaalan Köyü

Akçaabat Ortaalan Köyü

Trabzon Akçaabat’a bağlı Ortaalan Mahallesi, tarihi geçmişi, doğal güzellikleri ve Karadeniz’in karakteristik yaşam tarzıyla dikkat çekiyor.

Tarihçe:

Ortaalan Mahallesi’nin eski adı “İpsil” olup, Yunanca “yüksek” anlamına gelen Hypsêlê kelimesinden türediği düşünülmektedir. Demokrat Parti döneminde 1958 yılında alınan bir genelgeyle Türkçe isimlendirme kapsamında Ortaalan olarak değiştirilmiştir. Bölgenin tarihi izleri, özellikle Osmanlı döneminden günümüze kadar korunarak gelmiştir.

Coğrafi Konum:

Trabzon il merkezine 26 km, Akçaabat ilçesine ise 13 km uzaklıkta olan Ortaalan Mahallesi, Söğütlü deresi vadisinin orta kesimlerinde yer alır. Rakımı 410 metre olan mahalle, Şinik, Acısu, Ambarcık köyleri ve Dörtyol beldesiyle çevrilidir.

Nüfus ve Soyadlar:

Mahalle nüfusuna kayıtlı olan aileler Ayvaz, Bostan, Çalık, Çavuş, Çelik, Demirci, Dil, Kuş, Okumuş, Özbaysal, Şen, Popal, Türk ve Yazıcı soyadlarını taşımaktadır. Yıllar içinde bu aileler bölgenin sosyal ve kültürel yapısına önemli katkılar sağlamıştır.

Ekonomik Yapı:

Ortaalan Mahallesi’nin ekonomisi büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayanır. Fındık üretimi başta olmak üzere, tarımsal faaliyetler mahalle halkının geçim kaynağını oluşturur.

Kültürel ve Sosyal Hayat:

Mahallenin kültürel yapısında Karadeniz gelenek ve görenekleri etkili olup, düğün, kına gecesi ve diğer özel günlerde kemençe eşliğinde horon oynanması geleneksel olarak devam etmektedir.

Altyapı ve Ulaşım:

Mahallede ilköğretim okulu bulunmakta ancak aktif olarak kullanılmamaktadır. Öğrenciler taşımalı eğitim sisteminden yararlanmaktadır. İçme suyu şebekesi kısmen mevcut olup, kanalizasyon şebekesi bulunmamaktadır. PTT şubesi ve acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi de bulunmamaktadır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yollar asfalt olup, mahallede elektrik ve sabit telefon bağlantısı bulunmaktadır.

Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise, Köy Bilgilerini Güncelle yazısını kullanarak bilgi, resim ve video gönderebilirsiniz.

İlgili Haberler
Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.